iOS 8 is de vierde versie die ik vanaf de allereerste ontwikkelaarsversie ben gaan testen. En hoe vreselijk de prestaties werden hierdoor, het was het waard. Het is in mijn ogen de meest complete iOS-versie ooit nadat Apple vorig jaar met iOS 7 de grootste redesign in de geschiedenis van hun mobiele besturingssysteem heeft gerealiseerd.
Naast heel wat broodnodige functies om het gebruik makkelijker te maken heeft Apple ontwikkelaars de mogelijkheid gegeven hun apps beter te laten communiceren met het systeem en andere apps. En toch blijft het gevoel van veiligheid vanwege de geslotenheid hetzelfde. Volgens Apple zullen apps in dezelfde sandbox-omgeving zitten als voorheen, alleen kunnen ze nu met andere apps communiceren. In deze review zal uiteraard worden uitgelegd hoe dat er uit ziet!
En als kers op de taart mogen ontwikkelaars voortaan WebKit gebruiken voor hun browser. Dit was eerst nooit toegestaan, waardoor Apple’s eigen Safari altijd qua prestaties de beste browser was. Iets dat waarschijnlijk snel zal gaan veranderen. Hopelijk krijgen we ook nog ooit de mogelijkheid om een andere browser als standaard in te stellen.
Met iOS 8 stort Apple zich voor het eerst op gezondheid. Er is een nieuwe app op het thuisscherm bij gekomen, genaamd Gezondheid. Het idee erachter is zo eenvoudig als je je maar bedenken kunt. Of toch niet? Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende apps waarmee je je conditie kunt bijhouden dat er geen overzicht meer is. Je moet telkens naar die ene app om te zien hoe ver je gelopen hebt. En dan heb je die andere app waarmee je kunt zien hoeveel calorieën je binnen hebt gekregen of wat dan ook. De Gezondheids-app verzamelt al deze gegevens zodat je binnen deze app alles kunt bekijken middels de mooie grafieken. Je hebt niet persé andere apps nodig om bijvoorbeeld te kunnen zien hoeveel je gelopen hebt. Althans, als je een iPhone 5s hebt of later, een iPad Air, of een iPad mini met Retina-display. Deze apparaten beschikken namelijk over een bewegingscoprocessor. In de iPhone 6 en iPhone 6 Plus zit zelfs een barometer die de luchtdruk meet. Hierdoor kan ook de hoogte worden geanalyseerd. Binnen de Gezondheids-app heb je een speciale grafiek waarin staat hoeveel verdiepingen je hebt gelopen.
Ik ben eigenlijk absoluut geen sporter, maar het is wel leuk om te zien hoeveel ik binnen een bepaalde periode gelopen heb. En zo te zien mag ik zeker wat meer gaan bewegen!
Ben je veel bezig met fotografie en/of houd je ervan om foto’s te bewerken vanaf je iPhone? Dan zullen de nieuwe features in iOS 8 je zeker interesseren. De Foto’s-app is flink onder handen genomen. Je kunt nu namelijk helemaal naar eigen wens het licht en de kleur bepalen. En een foto kan nu automatisch ‘recht gezet’ worden, mocht dat niet het geval zijn. Dit doe je met een druk op een knopje bij de compositieinstellingen.
Omdat de Foto’s-app met iOS 8 ook samenwerkt met third-party applicaties kun je de app blijven gebruiken als je bijvoorbeeld een filter wilt toepassen op je foto die alleen beschikbaar is in een andere app als Camera Plus. Daar gaan we het later nog over hebben, in het volgende onderdeel ‘extensibility’.
Ook de Camera-app is uitgebreid met meer mogelijkheden. Je kunt voortaan een timer activeren waarbij je de keuze hebt uit 3 seconden en 10 seconden tot de foto gemaakt wordt. En je kunt nu handmatig de belichting selecteren middels een slider bij het focussen en er is een tijdsverloopfunctie bij gekomen waarmee je een video extreem snel kunt laten afspelen.
De extra aanpassingsmogelijkheden voor foto’s zal ik niet veel gebruiken, maar de tijdsverloopfunctie is heel leuk in mijn ogen.
Herrinner je je de momenten dat je een documentje in Pages of een andere app had gemaakt en deze alleen kon opslaan in iCloud zonder dat je deze vanuit een andere app kon bewerken? Of je moest het bestandje openen in die andere app, zoals OneDrive of Dropbox. Met iOS 8 en OSX Yosemite is er iCloud Drive. Hiermee kun je al je opgeslagen bestanden, die van welke app ook, bekijken en openen.
Zit je in een app als Apple’s eigen iMovie, dan kan het iCloud Drive-scherm er zo uit zien als hiernaast. Niet alle mappen kunnen gebruikt worden. Geen ramp op zich, want je moet je toch gaan afvragen waar je een video anders zou moeten opslaan.
Ontwikkelaars kunnen hun eigen clouddienst trouwens ook integreren met iOS. Helaas maakt op dit moment geen enkele ‘documentprovider’ hier gebruik van, dus het is nog niet uit te proberen.
Extensibility
Zoals eerder gezegd is met iOS 8 de eerste stap gezet naar een opener besturingssysteem. Dat is absoluut te merken aan de functies die ontwikkelaars nu hebben gekregen. Niet alleen voor applicaties trouwens, ook voor games.
Allereerst delen en acties. We kennen deze functies waarschijnlijk allemaal wel. Je kunt eenvoudig en snel een foto delen naar Twitter of Facebook, je kunt een webpagina uitprinten of kopiëren naar het klembord en meer. Maar het is eigenlijk altijd al erg beperkt geweest. Met iOS 8 krijgen ontwikkelaars eindelijk de vrijheid om hun app te voorzien van integratie voor andere apps. Dit opent een hoop deuren. Je kunt delen naar LinkedIn of Pinterest. Wil je de broncode van een webpagina zien, dan kun je een extensie als ‘View Source’ gebruiken. Allemaal enorm handig in mijn ogen. Op dit punt bewijst ‘extensibility’ waarom het echt nuttig is. Het staat nog wel een beetje in z’n kinderschoenen, omdat nog niet heel veel apps het gebruiken. Dit zal ongetwijfeld snel gaan veranderen.
Het werkt overigens niet alleen in Safari, ook in andere apps die het ondersteunen. Dit kan de ontwikkelaar zelf bepalen.
Ik vertelde net al over dat de Foto’s-app nu samenwerkt met andere fotografie-apps, zoals Camera Plus. En dat werkt zoals verwacht ook heel goed. Wanneer je een foto hebt gekozen tik je op ‘Wijzig’ rechtsboven. Dan tik je op het kleine bolletje met drie puntjes erin rechtsonderin en je krijgt de mogelijkheid om de gewenste fotografie-app te kiezen. Staat hij er niet tussen, dan tim je op ‘Meer’ waarvandaan je alsnog die app kunt selecteren. Natuurlijk moet deze eerst geïnstalleerd zijn op je iPhone voor je het kunt gebruiken.
Bij Camera Plus kun je filters, tekst en ‘pix’d’ toepassen om je plaatjes op te leuken. Natuurlijk blijft het hier niet bij, want dat is nou juist het mooie van het feit dat fotografie-apps geïntegreerd kunnen worden. Je kunt het nog zo gek ook niet verzinnen, en het kan gebruikt worden binnen de vaste Foto’s-app. Mits de ontwikkelaar dat toestaat uiteraard. Er zijn al een redelijk aantal apps die deze mogelijkheden aanbieden.
Het is enorm handig, vooral voor mensen die veel foto’s maken of van een gewoon, simpel plaatje een grappige willen maken. Niet meer of minder dan dat. Die third-party apps krijgen geen toegang tot jouw gegevens.
Je hebt waarschijnlijk al gehoord dat iOS 8 ook ondersteuning biedt voor third-party keyboards. Één van de meest gewilde functies die Android eveneens al jaren heeft. En de populairste toetsenbordjes maken er al gebruik van: SwiftKey, Swype, Fleksy en dan zijn er nog al die andere keuzes. Aan het aantal apps met ondersteuning voor deze toetsenbordjes in iOS te zien is wel duidelijk hoe graag mensen dit wilden.
Het instellen van zo’n toetsenbord is doodsimpel. Downloadt de app met het toetsenbordje dat je graag wilt gebruiken en ga naar de toetsenbordinstellingen van iOS. Vervolgens kies je ervoor een nieuw toetsenbord toe te voegen. Hier zou dan je zojuist gedownloadde ‘app’ bij moeten staan. Door deze na het toevoegen ook nog volledige toegang te geven kun je genieten van alle features die het biedt.
Veel toetsenborden zijn gratis, dus probeer er gerust eens een aantal uit om te zien welke het beste bij je past. Want het kan bij sommige wat oefening vergen voor je het goed leert te gebruiken.
Persoonlijk vind ik SwiftKey persoonlijk wel heel fijn werken. Want het herkent regelmatig wel wat ik wil typen.
Widgets in iOS zijn met versie 8 officiëel een feit. Het was net als third-party keyboard één van de meest gewilde features. Dankzij widgets krijg je extra informatie over bijvoorbeeld nieuws te zien op een centrale plek. En dat is het ‘Vandaag’-tabblad van berichtencentrum. Op Android worden widgets op het thuisscherm weergegeven met als nadeel dat deze een groot deel van je scherm in beslag nemen. Daarnaast moet je telkens, als je in een app zit, deze sluiten. Omdat berichtencentrum overal bereikbaar is, hoeft dit bij iOS 8 niet.
Er zijn gelukkig al lekker veel applicaties die over widgets beschikken. Sterker nog, er zijn speciale apps in de App Store te vinden die alleen widgets aanbieden. Denk aan een rekenmachinewidget, een valutawidget en nog veel meer. In de screenshot hiernaast zie je een wereldklokwidget en eentje waarmee je kunt bijhouden hoeveel geheugen er momenteel gebruikt wordt op je iOS-apparaat, en natuurlijk meer.
Widgets zijn een zeer leuke en handige bijkomstigheid, omdat ik het toch duidelijk vaak gebruik. Omdat het letterlijk binnen handbereik is kun je er gemakkelijk en snel bij. Sneller dan wanneer je helemaal naar de desbetreffende app moet.
Apple heeft met iOS 8 ook het vorig jaar geïntroduceerde Touch ID opengesteld voor ontwikkelaars. Zij kunnen hun apps nu voorzien van integratie met de vingerafdrukscanner van de iPhone 5s, iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Uiteraard zonder dat je afdrukken met de ontwikkelaars gedeeld worden, want die zijn veilig opgeslagen in de Secure Enclave.
Touch ID-integratie wordt al steeds meer toegepast. 1Password was één van de eerste apps die het had. Ook Scanner Pro heeft de funtie in huis. De lijst aan apps met deze integratie is inmiddels al vrij groot geworden.
Ik ben zelf nog aan het wachten tot ING haar Bankieren-app ook van Touch ID-beveiliging gaat voorzien. Want er is niets veiligers te bedenken dan dit boven een wachtwoord. Je kunt namelijk een heel lang wachtwoord kiezen, omdat je toch je vingerafdruk kunt gebruiken. Het werkt zeer accuraat en snel heb ik zelf al gemerkt. Train wel af en toe een keer de herkenning van je vingerafdrukken via de instellingen van Touch ID, want soms kost het de scanner wat meer moeite voor hij deze kan matchen aan eentje die opgeslagen is in het Secure Enclave.
Het laatste waar ik het in deze review over wil hebben in Metal. Apple voegde dit toe om meer uit de processor te halen op het gebied van graphics. Normaal is het zo dat je ‘OpenGL ES’ gebruikt als standaard voor games, maar in iOS 8 is die ‘laag’ verkleind. Hierdoor hebben ontwikkelaars meer toegang gekregen tot de processor zelf en kunnen zij games ontwikkelen die graphics hebben waarmee ze zeer dicht in de buurt van console-graphics komen. Er zijn nog niet veel games die gebruik maken van Metal, maar een mooi voorbeeldje die getoond werd tijdens WWDC 2014 is Epic Zen Garden (gratis!). Echt een game is het trouwens niet, het is meer om te zien hoe extreem hoge graphics je kunt creëren dankzij Metal. En het resultaat mag er echt wezen. De screenshot hieronder geeft hopelijk een beetje een beeld van hoe gaaf het eruit ziet. Maar realiseer je je ook dat het er op de iPhone zelf nog veel beter uitziet.
Ondersteuning voor Metal is alleen beschikbaar voor apparaten met een A7-chip en A8-chip. Daarom zullen games als Epic Zen Garden ook niet werken op toestellen met een oudere processor.