Acht jaar na de introductie van de testmethode TMap NEXT introduceert Sogeti met TMap HD (Human Driven) opnieuw een nieuwe manier om software te testen. Deze nieuwe testmethode voorziet in een verschuiving van testen volgens een vast recept naar een ‘blokkendoosaanpak’. Het nieuwe TMap Human Driven is volledig voorbereid op actuele trends zoals mobiel, cloud, het ontwikkelen van software volgens de Agile/scrum methode, analytics en het Internet of Things.
De blokkendoosaanpak van de IT-dienstverlener is gebaseerd op vier centrale principes: vereenvoudig het werk, industrialiseer routinematige processen, werk intensief samen met onder andere softwaregebruikers, en zorg dat je de juiste mensen met de juiste mindset bij elkaar hebt om de applicatie tot een succes te maken. TMap is al sinds 1995 een wereldwijd leidende marktstandaard voor het testen van software. In Nederland maken inmiddels meer dan 20.000 IT-professionals – veelal werkzaam bij grootzakelijke organisaties – gebruik van deze testmethode. TMap HD maakt deel uit van de totale TMap Suite. Daarin wordt voor het eerst ook een community platform geïntroduceerd. Sogeti lanceert het nieuwe TMap HD vandaag tijdens de TMap Dag in theater Spant! in Bussum, waar bijna duizend IT-professionals bijeen zijn.
“Waar IT voorheen slechts gebruikt werd om je werk goed te doen, is het nu volledig geïntegreerd in ons dagelijks leven. We bankieren via de app, winkelen op internet, en doen via een digitale service een beroep op de gemeente of zorginstelling. Dat betekent dat we meer dan ooit sneller en beter tegemoet moeten komen aan de wensen van de veeleisende consument die multi-device via pc, laptop of smartphone werkt. Deze ontwikkeling heeft grote invloed op de manier van software ontwikkelen en testen. Het traditionele ‘recept’ in de vorm van het uitvoeren van een aantal vaste stappen is niet meer toereikend. Het nieuwe TMap HD voorziet in een blokkendoos van vaste bouwstenen. Op basis van het doel en het gebruik van de software wordt bepaald welke bouwstenen nodig zijn voor de meest effectieve testaanpak. Dat kan per project of projectteam verschillen”, vertelt Marco van den Brink, Directeur Testing & Quality Control van Sogeti.
Toepassen van de vier principes
Met het nieuwe TMap HD krijgt de IT-professional meer verantwoordelijkheid om te bepalen wat de beste testaanpak is. Daarvoor doet hij of zij een beroep op een aantal bouwstenen gebaseerd op vier principes: vereenvoudigen, integreren, industrialiseren en mens centraal.
Vereenvoudigen betekent bijvoorbeeld het testwerk in zo klein mogelijke eenheden verdelen en opleveren. Of door plannen en processen te ontdoen van stappen die niet of nauwelijks waarde toevoegen. Integreren houdt in dat testwerk niet langer op een eiland staat, maar integraal onderdeel wordt van het gehele software-ontwikkelproces. Aparte testplannen zijn dan niet meer nodig. Testdocumentatie wordt opgenomen in het proces van ontwerpen, bouwen en ontwikkelen van de applicatie. Industrialiseren is van toepassing op het gehele proces. Zo worden verschillende tools ingezet om het ontwerpen, plannen en uitvoeren van softwaretests volledig te automatiseren. Daarmee ontstaat ruimte voor het werk waarvoor intelligentie nodig is.
Het resultaat is meer vertrouwen dat de juiste software wordt opgeleverd op basis van het doel en de waarde voor de organisatie en de gebruiker.
Boek en website
Het nieuwe TMap HD is gelanceerd in de vorm van een boek en website. Waar het TMap boek voorheen een beschrijving van stappen was, is dit keer gekozen voor de ontwikkeling van een roman. Het Engelstalige boek met de titel “Neil’s quest for quality” beschrijft het verhaal van een organisatie die worstelt met het borgen van softwarekwaliteit. Er is sprake van complexe en onoverzichtelijke projecten waarin deadlines en budgetten voortdurend worden overschreden. Het bedrijf in het boek introduceert een geavanceerde test- en ontwikkelaanpak waarbij oplevering van kwaliteit voorop staat, en applicaties sneller en tegen lagere kosten worden opgeleverd. Het boek beschrijft hoe de vier principes van het nieuwe TMap HD concreet worden toegepast.
De website wordt een community platform waarop IT-professionals actief hun kennis kunnen delen ter bevordering van de ontwikkeling van het testvak.
TMap HD maakt deel uit van de totale TMap Suite met daarin TMap NEXT, TMap HD en het nieuwe community platform. Het vaste recept van TMap NEXT wordt nog volop gebruikt in procesgedreven omgevingen.