Vertrouwen in databeveiliging in de cloud op laagste punt ooit

Uit nieuw wereldwijd onderzoek van BT blijkt dat databeveiliging en het vertrouwen in cloudgebaseerde diensten een snelgroeiende zorg zijn voor IT-beslissers van grote organisaties.

Hoewel zeventig procent van de ondervraagden wel gebruik maakt van cloudopslag en webapplicaties, is hun vertrouwen in cloudbeveiliging nog nooit zo laag geweest.

Maar ondanks dit lage vertrouwen, maakt vijftig procent toch gebruik van consumentgerichte clouddiensten, in plaats van clouddiensten die specifiek zijn ontworpen voor zakelijk gebruik.
Het onderzoek brengt de houding van IT-beslissers ten opzichte van clouddiensten en het gebruik ervan in kaart, verspreid over bedrijven in elf landen en regio’s wereldwijd.

Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de IT-beslissers (76 procent) beveiliging als de grootste zorg ziet  bij het gebruik van cloudgebaseerde diensten. De helft van de respondenten (49 procent) geeft aan ‘erg of extreem bezorgd’ te zijn over de veiligheidsimplicaties van deze diensten. Dit is een flinke toename (plus 10 procent) in vergelijking met het voorgaande onderzoek in 2012.
Op de vraag waarom wordt gekozen voor consumentgerichte clouddiensten in plaats van zakelijke clouddiensten, geeft 48 procent van de respondenten aan de indruk te hebben dat zakelijke cloudapplicaties en -diensten te duur zijn. 44 procent denkt dat cloudapplicaties en clouddiensten voor consumenten even effectief zijn als diensten voor zakelijke gebruikers.
Meer dan de helft van de IT-beslissers (54 procent) vindt het ook lastig een derde partij te vertrouwen. 41 procent van de respondenten heeft de indruk dat alle clouddiensten van nature onveilig zijn en 26 procent van de ondervraagden heeft weleens een datalek-incident meegemaakt waarbij de aanbieder van de clouddienst deels schuldig was.
Mark Hughes, CEO BT Security: “De wereldwijde adoptie van clouddiensten is snel toegenomen. Organisaties willen gebruik maken de vele voordelen – zoals schaalbaarheid, snelle implementatie en het overal hebben van netwerktoegang – die deze diensten kunnen bieden. Het onderzoek heeft een interessante paradox blootgesteld; enerzijds zijn beslissers bezorgd over de gevolgen voor de veiligheid van het gebruik van publieke clouddiensten, anderzijds lijken hun aankoopbeslissingen te worden gedreven door korte termijn kostenpercepties.”
“We sporen deze beslissers aan om rekening te houden met eventuele reputatieschade en de impact op hun merk na een beveiligingsinbreuk. Zakelijke cloudapplicaties en -diensten zijn ontworpen om bedrijven de mogelijkheden van de cloud optimaal te laten benutten, terwijl ze tegelijkertijd beveiligingsrisico’s sterk verminderen. Zo biedt ons eigen BT Cloud Compute portfolio bijvoorbeeld beveiliging van cloudopslag en zorgt ons BT Assure portfolio voor sterke cloudgebaseerde beveiliging en risicomanagement, wat uiteindelijk kan leiden tot aanzienlijke besparingen.”
“Ik adviseer organisaties eerst een grondige risicoanalyse uit te voeren voordat er een consumentgerichte clouddienst wordt gekozen. Iedere organisatie heeft andere eisen wat betreft beveiliging die meegenomen moeten worden bij het vergelijken van aankoopbeslissingen. Onze beveiligingsspecialisten kunnen deze organisaties helpen om de juiste beoordeling te maken en tot de optimale oplossing te komen om de risico’s te beperken en een goede prestatie te leveren, wat hun behoeften ook mogen zijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in