De top-12 decemberzwendels volgens McAfee; pas op met digitaal uitpakken

Sinterklaas en de Kerstman zijn weer bijna in het land. De voorbereidingen voor beide feesten zijn volop bezig. Wie ook druk is, is Cyberscrooge met zijn duistere kompanen want zoals ieder jaar tijdens de donkere dagen voor kerst is voor cybercriminelen het feest alweer in volle gang.

McAfee, onderdeel van Intel Security, is de intocht van de goedheiligman en zijn assistenten nét voor met de jaarlijkse top-12 van online Sinterklaas- en kerstzwendels. Hiermee informeert McAfee het digitaal winkelende publiek over de trucjes waarmee cybercriminelen dit jaar gaan proberen hun slag te slaan. Het speelveld van virtuele oplichters beslaat alle soorten met internet verbonden apparaten, sociale mediaplatformen en mobiele apps. Het devies van McAfee: laat u niet afleiden, blijf alert.
Naar verwachting is de omzet van online decemberaankopen dit najaar weer zo’n 10 procent hoger dan vorig jaar en zal meer dan de helft van de smartphone-eigenaren de telefoon gebruiken om te winkelen. Internetbankieren is inmiddels gemeengoed en in de maanden voor de feestdagen is veilig surfgedrag belangrijker dan ooit.
“Consumenten shoppen, bankieren en delen steeds meer terwijl ze onderweg zijn, wat hen kwetsbaar maakt voor criminelen die het op hun persoonlijke gegevens hebben voorzien,” zegt Marina Spelbrink, Marketing Manager Benelux bij McAfee. “Weten waar je op moet letten en hoe je je apparaten goed kunt beveiligen is cruciaal voor de bescherming van ‘het digitale leven’.”
Voor die optimale bescherming – van privé- én zakelijke gebruikers – heeft McAfee de volgende decemberzwendel-top-12 opgesteld:
1.    Malafide mail – Met de toename in online decemberaankopen wordt ook het risico dat aan verzendbevestigingen en dergelijke kleeft steeds groter. Malware is het hele jaar een risico, maar tijdens de hectiek van de kerst- en sinterklaasinkopen ben je toch sneller geneigd om in goed vertrouwen op een verzendbevestiging of phishing-mail te klikken.
2.    Rampzalige reclame – In de laatste weken van het jaar is iedereen op koopjesjacht. Hou de ogen open (en de hand op de knip) tijdens de zoektocht naar de meest begeerde hebbedingetjes. Linke links, nepprijsvragen op sociale media, valse cadeaubonnen: het zijn maar een paar manieren van internetcriminelen om persoonlijke informatie te stelen en uw ‘vrede op aarde’ danig te verstoren.
3.    Groezelige goede doelen – Het is het seizoen van liefdadigheid.  In december geven veel mensen gul aan hun favoriete goede doel. Helaas: ook voor cybercriminelen is uw goede daad soms goud waard, dus wees op uw hoede voor malafide liefdadigheidsinstellingen, in e-mails en op sociale media.
4.    Shopper, let op! – Sommige oplichtingstrucs zijn onvermijdelijk, zoals malware via computergestuurde kassasystemen (Point Of Sale) om creditcardgegevens te bemachtigen. Hou de afschriften van uw creditcard scherp in de gaten en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op dit gebied.
5.    iBedrog – Er zijn iedere dag nieuwe apps voor Android en iOS. De voortdurende technologische vooruitgang maakt het mogelijk om via uw smartphone de thermostaat in uw huis te regelen, voortdurend verbonden te blijven met sociale media en kunstzinnige filters over uw vakantiefoto’s te gooien. Maar pas op: zelfs de meest officieel ogende apps kunnen kwaadaardig zijn en misdadige lieden toegang verschaffen tot uw persoonlijke gegevens.
6.    Kwalijke kerstkaarten – E-cards om de feestdagen nóg feestelijker te maken zijn leuk, handig en vooral attent. Een vrolijke kerstwens is altijd welkom, maar hackers wensen u liever een mooie malware. De gevestigde e-cardsites zijn veilig, maar blijf op uw hoede voor oplichtingstrucjes die u ongewild malware laten downloaden.
7.    Waardeloze wintersport – Er wordt steeds meer gereisd in de kerstvakantie en internetoplichters profiteren maar al te graag van uw onoplettendheid. Links naar valse reisaanbiedingen zijn er in overvloed, maar ook op de plaats van bestemming liggen de gevaren op de loer, zoals spyware op plaatselijke pc’s om uw inloggegevens en dergelijke te achterhalen.
8.    Twijfelachtige telefoontjes – Zelfs van onze waakzaamheid bij bankzaken in december wordt misbruik gemaakt. Een hacker belt op, doet zich voor als – al dan niet geautomatiseerde – beveiligingsmedewerker van de bank en wijst de rekeninghouder erop dat er problemen zijn met de bankrekening, die alleen opgelost kunnen worden als de inloggegevens worden verstrekt. Met alle gevolgen van dien.
9.    Stoïcijnse skimmers – Tijdens de feestdagen heeft u contant geld nodig, en snel. Criminelen kunnen uw gegevens achterhalen door geldautomaten te voorzien van skimming-apparatuur of een camera te richten op de toetsen voor het invoeren van uw pincode. De oplossingen zijn eenvoudig: kijk eerst of uw iets ongewoons ziet aan de betaalautomaat en bedek het toetsenbord wanneer u uw pincode invoert.
10. Louche lijstjes – Nieuwsdiensten sluiten het jaar graag af met allerhande jaarlijstjes en terugblikken. Bedrijven doen er goed aan  hun werknemers te waarschuwen voor links naar dergelijke hoogtepunten in werk-e-mails, omdat links van valse bronnen de beveiliging van de bedrijfscomputers kunnen aantasten.
11. Let op uw spullen – In deze drukke decembertijd is de kans dat iemand zijn smartphone ergens in een openbare ruimte laat liggen nét iets groter. Het is al vervelend om je telefoon kwijt te zijn, maar je bent nog veel meer kwijt als iemand anders zich met het gevonden apparaat toegang tot internetbankieren en andere gevoelige informatie kan verschaffen. Zorg dus dat de nodige veiligheidsmaatregelen zijn genomen.
12. USB-blues – December is de maand van de goodie bags: leveranciers willen ook volgend jaar weer graag zaken met u doen. Een populair cadeautje is de USB-stick met bedrijfsnaam. Soms is hier onzichtbare malware op geïnstalleerd, dus wees er voorzichtig mee en waarschuw uw werknemers hiervoor.
Om de feestdagen leuk te houden heeft McAfee een paar nuttige veiligheidstips:
·         Doe onderzoek
Online shoppen, goede doelen, track-&-trace-websites: onderzoek altijd eerst of het bedrijf of de instelling waarmee u zaken doet legitiem is.
o    Google het bedrijf waar u iets van wilt kopen om te zien of er iets mee aan de hand is;
o    Bekijk de bedrijfswebsite kritisch om erachter te komen of het bedrijf ‘echt’ is;
o    Als u een aanbieding via e-mail krijgt, klik dan niet op de link maar typ zelf de url van de homepage in.
·         Analyseer apps
Download een nieuwe app pas als u zeker weet wat u precies op uw smartphone gaat zetten.
o    Download alleen apps die in de officiële appstore staan;
o    Als de app teveel – en wat u betreft onnodige – toegangsverzoeken doet, installeer hem dan niet. Misschien vraagt de app toegang tot informatie die u voor uzelf wilt houden;
o    Gebruik antivirussoftware en lees wat FakeInstallers zijn.
·         Bankier voorzichtig
In de aanloop naar de feestdagen geven mensen meer geld uit dan in de rest van het jaar. Cybercriminelen proberen misbruik te maken van dit gegeven.
o    Als uw bank u telefonisch verzoekt om informatie, hang dan op en bel zelf het hoofdnummer. Als u via het officiële nummer met iemand van uw bank praat, weet u zeker dat het goed zit;
o    Zorg dat u zich bewust bent van uw omgeving als u geld opneemt. Zorg dat u zich veilig voelt. Als dat niet zo is, loop dan weg;
o    Inspecteer de geldautomaat op losse draden en onderdelen waarmee gerommeld lijkt te zijn. Dit zou er op kunnen wijzen dat hackers aanpassingen aan automaat hebben aangebracht.
·         Blijf op de hoogte
Feestdagen of geen feestdagen: digitale oplichting en identiteitsdiefstal komen het hele jaar voor. Nu het ultieme ‘shoppingseizoen’ is aangebroken en de alarmfase op zijn roodst is, is het nóg belangrijker om beducht te zijn op nieuwe dreigingen.
o    Volg het nieuws over nieuwe beveiligingsrisico’s en neem het ter harte;
o    Koop uw cadeautjes alleen in webwinkels waarvan u zeker weet dat er niets verdachts aan is;
o    Controleer de afschriften van uw creditcard nauwlettend op uitgaven die u niet heeft gedaan.
·         Instrueer uw werknemers
Zorg dat uw werknemers weten hoe ze niet alleen zichzelf, maar ook de apparaten met úw gevoelige bedrijfsinformatie optimaal kunnen beschermen. Dit is het hele jaar door belangrijk, maar vooral in dit hectische seizoen, waarin veel gereisd en gewinkeld wordt en de kans op een vergeten of verloren apparaat groter is.
o    Zorg ervoor dat smartphones, tablets en laptops zijn beveiligd met complexe wachtwoorden;
o    Deel de meest voorkomende oplichtingstrucs met uw werknemers, zodat ze weten waar ze op moeten letten.
Als u van plan bent aantrekkelijke aanbiedingen op internet te zoeken, apps te gebruiken of e-mails met koopjes te openen, zorg er dan voor dat alle apparaten in huis goed zijn beveiligd, bijvoorbeeld met McAfee LiveSafe™, dat beveiliging biedt voor pc’s, Macs, tablets en smartphones. Het bevat ook McAfee® Mobile Security, software die uw smartphones en tablets beschermt tegen alle vormen van malware. Deze app beschermt u met verbeterde privacy- en back-up-functies tegen de nieuwste mobiele dreigingen. Location tracking en SiteAdvisor®-technologie houden tijdens de zoektochten op uw mobiele apparaat de gevaren op afstand.
Aanvullende bronnen
Op de onderstaande sites is meer informatie te vinden over de top-12 decemberzwendels en hoe u uw digitale apparaten beveiligt:
·         De website: www.mcafee.com/12scams
·         Persbericht: http://www.mcafee.com/us/about/news/2014/q4/20141111-01.aspx
·         De visie van Gary Davis op de nieuwste oplichtingstrucs: http://blogs.mcafee.com/consumer/12-scams-of-holidays-2014
·         Infographic en blog van Robert Siciliano: http://blogs.mcafee.com/consumer/12-scams-2014
·         Praat mee over de feestdagen met hashtag #12scams op www.facebook.com/IntelSecurity en volg @McAfeeConsumer op Twitter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in