VINT van Sogeti lanceert trendrapport ‘SMACT and the City’

Het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van Sogeti lanceert het laatste rapport in het vierluik over Internet of Things. Dit onderzoeksrapport vertelt hoe nieuwe technologie de stedelijke leefomgeving verder verandert in komende decennia. Alles en iedereen verbonden aan het internet heeft gevolgen voor verkeer, logistiek, veiligheid, gezondheidszorg, (parkeer)meters, voedsel, beheer van de stad, winkels, toerisme en het contact met de overheid. De stad van de toekomst wordt een platform waar fysieke zaken als gebouwen en wegen en digitale dingen zoals sensoren, ibeacons, slimme meters, apps, etc. naadloos geïntegreerd zijn. Volgens de auteurs van het rapport zorgt de integratie van vijf basistechnologieën SMACT (Social, Mobiel, Analyses, Cloud, Internet of Things) voor een versnelling in de stedelijke ontwikkeling. De titel van dit vierde Internet of Things rapport van de IT-dienstverlener luidt: SMACT and the City’.

Dit laatste trendrapport in de ‘Internet of Things’-reeks schetst verschillende scenario’s van slimme steden die nu en straks worden ontwikkeld. De trendwatchers onderscheiden daarin Cities-in-a-Box; volledig nieuwe steden die vol zitten met de nieuwste snufjes. Grote investeerders zijn veelal de drijvende kracht achter dit soort concepten. Senseable Cities zijn met name bestaande steden waar alles draait om data-analytics. Nieuwe inzichten die helpen stadsbeleid te ontwikkelen en voorspellingen te doen. Het derde scenario is de City-as-a-Platform. Dit kunnen zowel bestaande als nieuwe steden zijn, waar de digitale en fysieke infrastructuur als een geheel wordt gezien. Het platform is zowel het instrument om de stad te veranderen, als de verandering zelf.
“SMACT verandert de stad in een platform waarbij ‘bricks & clicks’ vloeiend in elkaar overlopen. We staan aan het begin van wat de komende tien jaar concreet wordt voor burger, patiënt en klant. Uiteindelijk bepaalt de consument hoe en welke concepten gaan aanslaan. Zij zijn het vliegwiel voor de slimme stad. Hoe we straks winkelen, auto rijden zonder bestuurder, zonne-energie gebruiken of een beroep doen op de iPad-scholen,” aldus Menno van Doorn, directeur van VINT van Sogeti, en één van de auteurs van dit ‘SMACT and the City’ rapport.
“Internet heeft ons leven veranderd. Onze steden nóg niet,” concludeert stadsarchitect Vicente Guallart uit Barcelona.
Internet of Things vierluik afgesloten
Dit rapport over de mogelijkheden van slimme leef- en woonomgevingen is het laatste in de reeks van vier ‘Internet of Things’-rapporten die VINT afgelopen jaar heeft gelanceerd. In het najaar van 2013 kwam het eerste rapport uit met de titel ‘Things – Internet of Business Opportunities’. Begin dit jaar lanceerde VINT het rapport ‘Empathic Things’ over Internet in, om en aan het lichaam. Het derde rapport ‘De Vierde Industriële Revolutie, Things slaan een brug tussen OT en IT’ staat in het teken van de integratie van fabrieksautomatisering en informatietechnologie.
Thomas van Manen, Jaap Bloem en Menno van Doorn zijn de auteurs van ‘SMACT and the City’.
Het rapport is te downloaden via http://bit.ly/1tupyni.
Eind 2014 start VINT met de lancering van een nieuwe reeks trendrapporten over ‘Disruptive Technologies’; technologie die lang onder de radar blijft, maar dan ineens overal opduikt en de markt overhoop gooit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in