Cegeka ontwikkelt meest energiezuinige datacenter van Nederland

ICT-bedrijf Cegeka gaat een nieuw datacenter ontwikkelen in Sittard-Geleen. Het nieuwe datacenter, goed voor een investering van meer dan tien miljoen euro, sluit aan op Cegeka’s Europese ambities en onderstreept zijn rol als integrator en provider van cloud-diensten. Europees datacenterspecialist ICTroom uit Lijnden ontwerpt en bouwt het zeer energie-efficiënte Tier 3 datacenter, dat tegen juni 2015 operationeel zal zijn. Het nieuwe datacenter heeft een schaalbare opzet volgens het IMD-concept van ICTroom, met een capaciteit van 750 kW per module waarin plaats is voor blokken van 160 racks.

De locatie van het nieuwe datacenter in Zuid-Limburg, tegen de Belgische maar ook Duitse grens, is niet toevallig: met de recente overname van Brain Force heeft Cegeka er in korte tijd veel Nederlandse en Duitse klanten bijgekregen. Marco Witteveen, directeur van Cegeka Nederland: “Sittard-Geleen ligt dan ook strategisch ideaal om die klanten te bedienen, naast de huidige Cegeka datacenters. Door de geografische spreiding kunnen we bovendien nog meer bedrijfszekerheid en continuïteit bieden, naast een state of the art beveiliging.”
Meest energie-efficiënte datacenter
Het nieuwe datacenter zal het meest energie-efficiënte zijn in Nederland. ICTroom en Cegeka hebben gekozen voor de hoogst efficiënte componenten inzake elektrische infrastructuur en koeling die momenteel beschikbaar zijn op de markt. Zo zal een redundante koelinstallatie het datacenter koelen met koude buitenlucht met behulp van een indirect Air2Air-principe van GEA. Hierdoor wordt het energieverbruik van de koelinstallatie met een factor zeven gereduceerd in vergelijking met klassieke koeling en is geen verontreiniging mogelijk van de IT-apparatuur.
Het nieuwe datacenter zal het Tier 3-label dragen. Dat betekent dat de technische infrastructuur volledig dubbel is opgebouwd, waardoor elk onderdeel kan worden onderhouden of vervangen zonder impact op de IT-systemen. De meest kritieke schakels in de stroomvoorziening worden zelfs in een hogere redundantie uitgevoerd dan volgens de Tier 3-classificatie vereist is en zijn in hoge mate geautomatiseerd en beveiligd door Siemens. De beschikbaarheid wordt hierdoor hoger dan 99,98%.
Nadat de bouw van het datacenter voltooid is, zal ICTroom zorgen voor het onderhoud en beheer van de technische installaties. ICTroom accountmanager Johan Claes: “ICTroom heeft met Cegeka het datacentrum opgebouwd uitgaande van een optimale total cost of ownership, waarbij de energiekosten de belangrijkste leidraad zijn geweest. Hierdoor is er minimale verspilling en komt vrijwel alle energie direct ten gunste van de IT-apparatuur. De toepassing van zonne-energie zorgt ervoor dat er minder energie uit het net betrokken hoeft te worden. Het onderhoudsprogramma van ICTroom waarborgt dat deze energiedoelstellingen voor Cegeka geoptimaliseerd blijven.”
Blijven investeren in clouddiensten
In de digitale wereld moeten ICT-systemen 24/7 beschikbaar zijn en beveiligd worden tegen cyberaanvallen. Dat is voor bedrijven een complexe aangelegenheid geworden, ook al hebben ze een eigen ICT-afdeling. Steeds meer bedrijven kiezen daarom voor clouddiensten. Maar niet alle bedrijven willen al hun gegevens en informatie in de publieke cloud zetten. Voor bepaalde kritieke bedrijfstoepassingen en voor gevoelige informatie willen zij precies weten waar de data staan en wat er achter de schermen mee gebeurt. Cegeka vindt het daarom belangrijk om klanten ook een private cloud-omgeving te kunnen aanbieden.
“Al sinds de oprichting in 1992 maken eigen datacenters deel uit van onze kernactiviteiten”, zegt André Knaepen, CEO van Cegeka Group. “Hierdoor zijn we meer dan een pure integrator. In gesprekken met onze klanten merken we de behoefte aan eigen lokale, sterk beveiligde datacenters. Klanten willen hun gegevens in de cloud zetten, maar de controle behouden. Ze hebben daarom graag dat hun gegevens en systemen dichtbij staan. Met eigen datacenters in België en Nederland en een combinatie van private en publieke clouddiensten, spelen we hierop in.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in