Nieuw systeem van Intel helpt professor Stephen Hawking beter te communiceren

Intel onthult vandaag samen met de Britse wetenschapper professor Stephen Hawking een nieuw communicatieplatform dat door Intel is ontwikkeld ter vervanging van het oude communicatiesysteem van de wereldberoemde professor. Met deze opvolger voor het jaren oude systeem kan Hawking aanzienlijk makkelijker en beter communiceren. Het nieuwe platform is aanpasbaar en zal vanaf januari 2015 ook beschikbaar zijn voor wetenschappers overal ter wereld.

Voor het nieuwe communicatieplatform heeft Intel de belangrijkste behoeften van Hawking bestudeerd, waarbij ze vooral heel goed hebben gekeken naar de bijzondere relatie tussen deze man en zijn machine. Het resultaat daarvan is de op maat gemaakte oplossing ACAT (Assistive Context Aware Toolkit), die de lichamelijk zwaar gehandicapte Hawking aanzienlijk betere communicatiemogelijkheden biedt. ACAT kan dienen als basis voor een systeem dat wetenschappers en technologen kunnen aanpassen en gebruiken om andere mensen met motor neuron ziektes (MND) en quadriplegie te helpen. Dit zijn zware lichamelijk aandoeningen waarbij ledematen niet (goed) te gebruiken zijn. Professor Hawking heeft een motor neuron ziekte die voortkomt uit de vrij zeldzame zenuwaandoening ALS (Amyotrofe Laterale Sclerose). Zijn toestand is in de loop der jaren gestaag verslechterd. Hawking is nagenoeg geheel verlamd en kan alleen dankzij technologie met de wereld communiceren.
“De medische wetenschap heeft mij niet kunnen genezen, dus vertrouw ik op technologie om mij te helpen communiceren en leven”, zegt Hawking. “Intel steunt mij hierbij al bijna 20 jaar, zodat ik elke dag weer kan doen wat ik graag doe. Dit nieuwe systeem kan het leven van gehandicapten over de hele wereld helpen verbeteren. Het is erg geavanceerd op het vlak van menselijke interactie en biedt nieuwe mogelijkheden om tot nu toe onoverkomelijk geachte communicatiebarrières te overwinnen.”
Sneller, nauwkeuriger en makkelijker in gebruik
Een multidisciplinair team van onderzoekers van Intel Labs heeft de afgelopen drie jaar met Hawking samengewerkt om zijn huidige communicatiesysteem te vervangen door moderne technologie. Hawking speelde zelf een sleutelrol in het ontwikkelproces: hij gaf voortdurend feedback, waarmee Intel het systeem met elke revisie weer wist te verbeteren.
“Professor Hawking gebruikt technologie al tientallen jaren op unieke wijze, om te kunnen communiceren met de wereld. De achterstand van zijn oude systeem zou je echter kunnen vergelijken met het gebruiken van hedendaagse apps en websites via een computer die geen toetsenbord en geen muis heeft”, zegt Wen-Hann Wang, vice-president bij Intel en managing director van Intel Labs. “Samen hebben we een holistisch communicatiesysteem ontwikkeld dat professor Hawking helpt om onafhankelijk te kunnen leven. Bovendien kan het systeem gebruikt worden om ook anderen te helpen onafhankelijker te worden.”
In de gebruikersinterface die Intel heeft gemaakt voor de communicatiesoftware, werken bestaande en nieuwe technologieën efficiënt samen. Daardoor kan Hawking bijvoorbeeld twee maal zo snel typen als voorheen en kan hij alledaagse taken 10 maal sneller uitvoeren; zoals het makkelijker, nauwkeuriger en sneller browsen op het web, of het aanmaken, opslaan en bewerken van documenten en e-mails. Ook kan hij makkelijker schakelen tussen verschillende taken.
De signalen van Hawkings bestaande wangsensor worden gedetecteerd door een infraroodschakelaar op zijn bril, die hem helpt om een letter of teken op zijn computer te selecteren. Daarnaast heeft Intel software van het Britse taaltechnologiebedrijf SwiftKey geïntegreerd waardoor het nieuwe communicatiesysteem beter in staat is om te leren van Hawkings manier van ‘typen’. Het geheel kan beter voorspellen welke tekens en zelfs woorden hij wil typen, zodat hij minder dan 20 procent van alle karakters daadwerkelijk hoeft in te voeren. Deze informatie wordt aan Hawkings bestaande spraaksynthesizer doorgegeven zodat hij met anderen kan communiceren via zijn laptop.
Open en aanpasbare software
Wereldwijd lijden drie miljoen mensen aan quadriplegie en motor neuron ziektes (MND). MND beïnvloedt de vrijwillige spierbewegingen, zoals praten, lopen, slikken en andere lichaamsbewegingen. Deze aandoeningen zijn ‘progressief’ van aard, wat wil zeggen dat ze geleidelijk erger worden en toenemende handicaps opleveren met uiteindelijk overlijden tot gevolg.
Lama Nachman van Intel Labs presenteert in Londen samen met professor Hawking hoe hun gezamenlijke werk onderzoekers kan inspireren. “Technologie voor gehandicapten is vaak een proefterrein voor de technologie van de toekomst”, zegt Nachman. “Van communicatie tot genetisch onderzoek – technologie opent deuren naar haast onvoorstelbare mogelijkheden.”
De nieuwe oplossing die Intel heeft ontworpen, kan worden aangepast voor verschillende gebruikers. Het Intel-systeem is een moderne software-interface voor wetenschappers en technologen om specifieke oplossingen te creëren die reageren op aanraking, knipperen met de ogen, bewegingen van de wenkbrauwen en andere vormen van communicatie-input.
Doordat het onderliggende platform open en gratis toegankelijk is, bieden Intel en Hawking een basis waar wetenschappers op kunnen voortbouwen. Dit maakt nieuwe en verbeterde oplossingen mogelijk voor waarneming, tekstvoorspelling, contextuele detectie (‘contextual awareness’) en het ontwerp van gebruikersinterfaces.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in