Ten tijde van onzekere economische groei zal de Industrial Internet of Things 14.2 biljoen dollar kunnen bijdragen aan de wereldproductie in 2030, dat is de conclusie van een nieuw onderzoek uitgevoerd door Accenture. Deze potentiele winst is echter in gevaar omdat noch bedrijven noch overheden genoeg actie ondernemen om de juiste randvoorwaarden te creëren die nodig zijn voor de adoptie van deze nieuwe digitale technologieën.
De Industrial Internet of Things (IIoT), dat nieuwe digitale diensten en businessmodellen mogelijk maakt door apparaten en machines met elkaar te koppelen, zal naar verwachting vooral groei stimuleren in volwassen markten, aldus het onderzoeksrapport ‘Winning with the Industrial Internet of Things’. In 2030 zullen kapitaalinvesteringen in de IIoT en de verwachtte productiviteitswinst $167 miljard bijdragen aan het cumulatieve BBP van Nederland. Als Nederland 50% meer zou investeren in IIoT technologieën en de bevorderende factoren, zoals breedband netwerken, kan de winst oplopen tot ruim $250 miljard in 2030. Dit komt neer op een stijging van 2% van het BBP in 2030 in vergelijking met trendvoorspellingen.
- De V.S. kan zijn cumulatieve BBP opschroeven met $7,1 biljoen in 2013 door soortgelijke toegevoegde acties te ondernemen, wat leidt tot een groei van het BBP van 2,3% in 2030.
- Duitsland kan zijn cumulatieve BBP laten stijgen met $700 miljard in 2030, 1.7% meer dan de huidige trendprojecties.
- China lijkt nog groter economisch voordeel te kunnen halen uit de IIoT dan Rusland, India of Brazilië. Het cumulatieve BBP kan zelfs oplopen tot $1,8 biljoen in 2030.
“Dit onderzoek toont aan dat de Industrial Internet of Things de kans biedt om economische groei te realiseren en ook industrieën te herdefiniëren, nieuwe banen te creëren en werk interessanter te maken voor mensen” aldus Sander van t Noordende, Group Chief Executive Products bij Accenture. “’Bedrijven kunnen innovatieve partnerships opzetten om volledig nieuwe product- en service combinaties te ontwikkelen die hun eigen markten omver halen en nieuwe inkomsten genereren”.
Het onderzoek laat ook zien dat deze winsten in gevaar zijn, deels omdat 73% van de bedrijven nog geen concrete plannen hebben voor de IIoT. Dat zijn de uitkomsten van een onderzoek dat uitgevoerd is onder meer dan 1.400 wereldwijde bedrijfsleiders, van wie er 736 CEO zijn. Slechts 7% van de ondervraagden had een omvattende strategie en bijbehorende investeringen.
Het gebrek aan steun voor de IIoT komt volgens het onderzoek met name door de verwachtte moeilijkheid om het toe te passen om nieuwe inkomstenstromen te creëren. Hoewel een meerderheid (57%) van de bedrijfsleiders zegt dat nieuwe winsten de grootste kans is voor de IIoT, denkt slechts 13% van hen dat hun bedrijf daadwerkelijk hiervan profiteert. De winst voor hun bedrijven zit volgens hen vooral door IIoT te gebruiken om efficiënter te worden, om de productiviteit van werknemers te verhogen en gereduceerde operationele kosten te realiseren (46% en 44%).
Nederland goede randvoorwaarden
Veel landen hebben onvoldoende randvoorwaarden voor de snelle invoering van het Industrial Internet of Things, dat is een van de uitkomsten van een analyse van Accenture van 20 belangrijke economieën. De V.S., Zwitserland, Scandinavische landen en Nederland komen het beste naar voren. Spanje en Italië horen samen met Rusland, India en Brazilië als de landen met de slechtste randvoorwaarden. Dit omvat onder andere een matige infrastructuur, vaardigheden of instituties die nodig zijn om de overgang naar deze nieuwe technologieën wijd te verspreiden. Het onderzoek concludeert onder andere dat bedrijven de overheden moeten ondersteunen in het identificeren van verbeteringen aan deze bevorderende randvoorwaarden om grotere investeringen in het IIoT en de toepassingen hiervan te stimuleren.
“Het Industrial Internet of Things heeft de capaciteit om de productiviteit en concurrentiekracht van industriële economieën significant te steunen, maar matige bevorderende randvoorwaarden –vooral het digitale analfabetisme- remt vele landen af,” vindt Van ‘t Noordende. “Bedrijven moeten samenwerken met beleidsmakers om de benodigde factoren te realiseren. Niet alleen om een innovatieve en ondernemende spirit te laten zien, die nodig is om digitale technologieën te creëren en toe te passen over de hele breedte van de economie, maar om te concurreren voor buitenlandse investeerders die op zoek zijn naar ideale locaties voor hun wereldwijde operaties.”
Positieve invloed op de arbeidskrachten van de toekomst
87% van de bedrijfsleiders gelooft dat de Industrial Internet of Things een positieve invloed zal hebben op het creëren van banen, dat is een conclusie van het onderzoek. Een bijgevoegd rapport van Accenture en the World Economic Forum geeft aan dat digitale technologieën een positieve impact zullen hebben op de arbeidsmarkt van de toekomst door bestaande vaardigheden uit te bouwen wat arbeidskrachten toestaat om meer geraffineerde taken te doen. Dril operators zouden bijvoorbeeld hun instrumenten van een afstand kunnen bedienen, wat hen de mogelijkheid biedt om samen te werken met de ingenieurs en data analisten om de nauwkeurigheid en productiviteit van de booroperaties te kunnen vergroten.
“Het Industrial Internet of Things maakt van elke arbeidskracht een kenniskracht, wat het mogelijk maakt voor productiemedewerkers en andere arbeidskrachten om met behulp van data meer met hun apparatuur te kunnen doen dan tot op heden,” aldus Paul Daugherty, Chief Technology Officer van Accenture. “Het draait niet alleen om productiviteit maar ook om het mogelijk te maken om nieuwe waarde te bieden met behulp van data die beschikbaar komt aan arbeidskrachten. Het Industrial Internet of Things zal het huidige werk niet alleen uitbreiden, maar zal resulteren in een meer virtuele en collaboratieve werkomgeving en tegelijkertijd geheel nieuwe werkgelegenheid bieden.”
Drie manieren om de grootschalige toepassing van het Industrial Internet of Things te versnellen
Accenture heeft drie terreinen geïdentificeerd waar bedrijven op moeten letten om de toepassing van het Industrial Internet of Things mogelijk te maken.
- Opnieuw uitvinden van industriemodellen. Bedrijven moet hun organisaties opnieuw inrichten maar ook hun partnerschappen en operaties. Agrochemische bedrijven moeten bijvoorbeeld gaan samenwerken met softwareontwikkelaars, klimaatdata onderzoekers en satellietanalisten om de gewasopbrengsten op specifieke locaties en onder bepaalde omstandigheden te verhogen. Fabrikanten moeten hun operaties ook decentraliseren aangezien technologieën zoals 3D printen het mogelijk maken om producten dichterbij de klanten te fabriceren.
- Gebruik maken van de waarde van data. Dit betekent onder andere het opzetten van de interoperabiliteit en veiligheidsstandaarden om data veilig en met vertrouwen te kunnen delen tussen bedrijven. Nieuwe financiële modellen zullen ook moeten worden ontwikkeld om pay-per-use en andere service-based activiteiten mogelijk te maken.
- Voorbereiding op de toekomst van werk. Met een grotere toegang tot data zal er een gedecentraliseerde werkomgeving nodig zijn om het mogelijk te maken voor werknemers op de frontlinie om de keuzes te maken, in plaats van in de traditionele boardroom. Nieuwe organisatiestructuren zullen nodig zijn om het voor werknemers makkelijker te maken om creatief samen te werken met hun vakgenoten in partnerbedrijven.
Volg Accenture en industrieleiders in de live discussies die zullen worden uitgezonden vanuit Davos over het Industrial Internet of Things op 23 Januari. Ga naar www.accenture.com/IIoTBroadcast. Voor alle bevindingen van Accenture over het Industrial Internet of Things, ga naar www.accenture.com/IIOT.