iOS 8 op 68% van alle iOS-apparaten geïnstalleerd

iOS 8 staat enkele maanden na de release op 68% van alle iOS-apparaten. Dat blijkt uit een aangepaste cirkeldiagram op Apple’s website. Hiermee loopt de nieuwe versie in vergelijking met iOS 7 wel flink achter. Echter is er in een paar weken tijd 4% bij gekomen, dat is opzich een prestatie. 

Apple heeft het sinds september erg moeilijk gehad, omdat iOS 8 slecht zou presteren op een hoop apparaten waardoor velen de update liever ook laten voor wat het is. Daarnaast zijn er nog veel gebruikers die een toestel hebben die geen ondersteuning biedt voor iOS 8. Bovendien neemt het een hoop ruimte in, hier werd Apple kort geleden nog voor aangeklaagd in de VS.

iOS 7 stond vorig jaar rond dezelfde periode op 79% van alle iOS-apparaten. Eerder bleek al dat de adoptie van iOS 8 erg langzaam verloopt. De meest genoemde redenen hiervoor zijn een toestel die de nieuwe versie niet aankan, de overmatige capaciteit die verbruikt wordt en de vele bugs. Voor dit laatste heeft Apple overigens al enkele updates uitgebracht. Pas sinds de update naar iOS 8.1 draait het nieuwe besturingssysteem op oudere apparaten soepeler. Inmiddels zitten we aan iOS 8.1.2, en iOS 8.2 is in bèta. Deze komt waarschijnlijk binnenkort ook naar het publiek.
Een maand eerder stond iOS 8 nog op 63% van alle iPhones, iPads en iPods, dat betekent dus dat er ‘slechts’ vijf procentpunt bij is gekomen. Vooral in de afgelopen paar weken is dit aantal gestegen, mede door de sterke verkopen van de iPhone 6, iPhone 6 Plus en de nieuwe iPads tijdens de Kerst.

De komende maanden zal moeten blijken of Apple de fragmentatie op kan weten te krikken. Want als er een bedrijf is dat graag pronkt met dergelijke cijfers, dan is het Apple wel. Zo citeerde CEO Tim Cook bij WWDC 2014 het volgende:

“Android fragmentation turning devices into a toxic hellstew of vulnerabilities” 

NL: “Android-fragmentatie verandert apparaten in een hel van kwetsbaarheden”

Daarmee verwees hij naar het feit dat de fragmentatie van Android zo slecht is dat het voor een enorme toename van malware zorgt. Immers, “Android domineert de mobiele malware-markt”. En dat is iets waar je zeker niet trots op hoort te zijn. Omdat Apple liever niet zo wil worden, moet de fragmentatie van iOS 8 naar mijn mening op minimaal 90% komen. Wellicht gaat de Apple Watch hiervoor zorgen? Immers, je hebt een iPhone 5 of later én iOS 8.2 nodig om de smartwatch te kunnen gebruiken. Anders werkt het simpelweg niet.

Met andere woorden, als je nog geen iOS 8 draait en je wilt de Apple Watch gebruiken, dan zul je toch moeten updaten. Hetzelfde geldt voor als je nieuwe features wilt en als je graag zekerheid wilt hebben over de veiligheid. Met iedere nieuwe iOS-versie wordt namelijk ook de beveiliging aangescherpt. En vooral wanneer hacken steeds vaker voorkomt is dat hard nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in