iOS 8-tip: toetsenborden van derden toevoegen

iOS 8 is de allergrootste update voor de iPhone en iPad ooit, zo beweerde Apple. Vele reviewers, waaronder ikzelf, kunnen zich dat bevestigen. Helaas zitten een hoop vernieuwingen min of meer verborgen, waardoor ‘gewone’ gebruikers het idee hebben dat iOS 8 helemaal niet zo’n grote update is. Het is dan ook vooral een feature-update. Maar wel eentje waarbij de nieuwe functies wat meer kennis van het besturingssysteem vereisen. Sommigen vroegen mij hoe je een toetsenbordje van een andere ontwikkelaar kunt installeren. Want ook dat is nu eindelijk mogelijk. In deze eerste editie van iOS 8-tips leg ik stap voor stap uit hoe je zelf een toetsenbordje van een andere ontwikkelaar op je iPhone of iPad kunt installeren.

Allereerst moet je je afvragen waarom je eigenlijk een ander toetsenbordje nodig hebt. Want veel mensen zijn inmiddels zo gewend geraakt aan het standaard ‘Apple’ keyboardje dat ze wellicht helemaal geen andere willen. Maar je hebt ook de mensen die van Android-smartphone naar een iPhone switchen. Die willen wel zo’n keyboardje waarbij je lekker veel kunt ‘swipen’! Of eentje waarbij je de cijfertjes boven hebt staan, in plaats van op een bepaalde knop te moeten tikken om deze opties te krijgen. En zo zijn er nog wel een hoop andere potentiële redenen om een ander toetsenbordje te kiezen.
Er zijn in de App Store sinds de komst van iOS 8 talloze third-party keyboards beschikbaar gekomen. SwiftKey, Swype, Minuum, GIF Keyboard en Klingon Keyboard zijn enkele voorbeelden hiervan. Jawel, er is echt een toetsenbordje waarmee je in Klingon kunt typen. Sommige keyboards kosten geld, sommige zijn gratis. En het ene is beter dan het andere. Daarom is het slim om verschillende toetsenbordjes uit te proberen. Ik ga laten zien hoe je SwiftKey kunt gebruiken als vast toetsenbordje. Ik gebruik deze zelf sinds het ondersteuning biedt voor Nederlands. Dat is ook wel nodig, want anders hebben die sleepbewegingen amper zin. Tenzij je in het Engels schrijft, of in een andere taal die ondersteund wordt.
Installeren van een third-party toetsenbordje is eigenlijk best eenvoudig:
  • Eerst zorg je natuurlijk dat je de bijbehorende applicatie hebt geïnstalleerd, dit doe je gewoon zoals je normaal een applicatie installeert.
  • Ga vervolgens naar de Instellingen-app van je iPhone/iPad.
  • Dan sleep je naar beneden en tik je op Toetsenbord.
  • Kies nu Toetsenborden en tik dan op Voeg toetsenbord toe….
  • Kies dan onder Toetsenborden van derden het toetsenbordje dat je wilt installeren.
  • Je wordt nu teruggestuurd naar de vorige pagina. Als je echt wilt genieten van alle features van het toetsenbordje, tik dan op het door jou zojuist gekozen keyboardje en schakel Geef volledige toegang in. Het kan zijn dat je je zorgen maakt om je privacy, maar dat is in principe nergens voor nodig. Als je volledige toegang verleent kan het toetsenbordje verbeterd worden dankzij jou. Het hoeft echter niet, je kunt deze stap gewoon overslaan.
That’s it! Meer hoef je niet te doen. Via de app dat bij het toetsenbordje hoort kun je uiteraard nog van alles aanpassen; de taal, eventueel de kleur of het thema en meer. De beschikbare mogelijkheden verschillen uiteraard per toetsenbord.
Vergeet overigens niet dat als je een ander toetsenbordje hebt gekozen, dat je deze nog moet selecteren als je bijvoorbeeld in de Notities-app wilt typen. Je kunt dit doen door op het wereldbolletje te tikken. Kies daar het toetsenbordje dat je net hebt toegevoegd en je kunt beginnen met typen.
Het goede nieuws is dat het installeren van toetsenborden van derden op álle apparaten met iOS 8 kan. Dat betekent dus: de iPhone 4S en later, iPad 2 en later, iPad mini en later en natuurlijk de vijfde generatie iPod touch. Heb je een apparaat met een eerdere iOS-versie, dan kun je sommige van deze apps alsnog installeren. Alleen moet je je berichten dan binnen die app typen in plaats van dat hij ‘system-wide’ beschikbaar is, ofwel in iedere app waar je kunt typen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in