Review: Cochlear Baha 4

Wie weet nog dat ik in februari 2013 een artikel schreef over dat ik geopereerd zou gaan worden voor een botverankerd hoortoestel? Destijds werd mij vanwege mijn looporen geadviseerd eens te gaan nadenken over een Baha – Bone Anchored Hearing Aid – als alternatief voor mijn ‘oorhangers’. Inmiddels heb ik er dus eentje, de Baha 3 (BP110) Power. Maar ik miste het stereo kunnen horen toch, daarom besloot ik een tweede te nemen, de Baha 4. In deze ‘review’ bespreek ik alle features, maar zal ik ook mijn ervaringen delen betreffende de verschillen met de Baha 3 Power.

Wie denkt dat de markt voor medische technologische oplossingen geen innovatie toont heeft het volledig mis. Niet lang nadat ik mijn allereerste Baha van Cochlear had kondigde het bedrijf toevallig een nieuw model aan, de Baha 4. Dankzij het Ardium-platform is het het krachtigste botverankerde hoortoestel ooit. Deze ‘processor’ maakt 2.4 GHz draadloze technologie – ook wel Bluetooth – mogelijk en PureSound™ iQ. Meer daarover later in dit artikel.
Volgens Cochlear, maar ook andere fabrikanten, is de Baha 4 het bewijs dat er vooral de komende jaren nog veel meer kan gaan veranderen. Ook fabrikanten van gewone gehoortoestellen zijn al jaren bezig met ‘extraatjes’ als Bluetooth. Er zijn zelfs gehoortoestellen die MFi (Made For iPhone) gecertificeerd zijn. Hierdoor kun je direct met een iPhone verbinden en wordt er een soort integratie geboden. Zo kun je ze vanaf je iPhone harder of zachter zetten, heel handig. Cochlear biedt deze mogelijkheid ook als je de Baha 4 of de Nucleus 6 (Cochleair Implantaat) hebt. Helaas is er dan alsnog de tussenkomst van een accessoire nodig, directe verbinding is nog niet mogelijk. Wel als je bijvoorbeeld telefoontjes wilt ontvangen of als je muziek wilt luisteren.
Wat voor Cochlear nog altijd het belangrijkste is met de Baha 4 is dat deze de beste luisterervaring biedt voor gebruikers. De kwaliteit moet optimaal zijn. Hiervoor wordt de technologie PureSound™ iQ gebruikt. Waar de Baha BP100 en BP110 Power al voorliepen op het gebied van signaal-ruisverhouding gaat de Baha 4 verder. Hoe werkt het? Simpel, twee microfoons identificeren de bron van geluid dat je wilt horen. De microfoon voorop zoomt als het ware in op dat geluid, terwijl de tweede het achtergrondgeluid eruit filtert. Dit alles wordt mede geregeld dankzij Dual Track Feedback Manager. Dan is er nog een slimme functie die je omgeving identificeert and je Baha automatisch van de beste instelling voorziet voor optimale kwaliteit. Cochlear noemt als voorbeeld: als je in een stille theater bent kan het de zachtere geluiden van een acteur verbeteren. Op die manier hoef je niet constant te vragen wat hij zei.
Allemaal leuk en aardig, maar hoe werkt het in de praktijk? Want daar gaat het immers allemaal om. Aanvankelijk zou ik eigenlijk hetzelfde model krijgen als wat ik al had, de Baha BP110 Power. Simpelweg, omdat ik aan beide kanten vrijwel even slecht hoor. Maar ik dacht: “als ik de tweede Baha simpelweg meer als een soort ‘steuntje’ gebruikt, zodat ik wel aan beide kanten hoor dan lijkt het me toch voldoende”. En aangezien de Baha 4 zoals eerder gezegd een betere signaal-ruisverhouding heeft wordt er al wat gecompenseerd. Overigens heb ik, om de situatie wat realistischer te maken, het volume van mijn Baha 3 Power zodanig gewijzigd dat het ongeveer in balans is met dat van de Baha 4. Het klinkt alsnog heel anders, maar zorgt ervoor dat je aan beide kanten voldoende hoort. Vooral omdat het geluid van mijn linkerzijde ook naar de Baha 4 gaat.
De praktijk is inderdaad zo. Baha 4 is capabel om geluiden over te brengen die helderder zijn dan met mijn Baha BP110 Power. Sterker nog, het geluid is krachtiger dan dat van de Baha die ik al had. Maar dat heeft ook te maken met het feit dat de Baha 3 Power enkele dagen na ontvangst nog helemaal ‘getweakt’ werd vanwege de irritante fluittonen. Bij de Baha 4 merk je direct dat ondanks het hoge volume toch amper pieptonen voorkomen. Alleen in uitzonderlijke situaties, zoals wanneer je een liedje luistert waarin hoge tonen voorkomen kan het gebeuren dat de Baha ineens heel irritant gaat doen. Het verschil is zelfs zo groot dat ik de Baha 4 de Baha 3 Power zou kunnen gebruiken, terwijl ik dan toch nog voldoende – zo niet beter – hoor. Het eindresultaat kan echter ietsjes afwijken. Immers, het toestel moet nog worden ingesteld door de audioloog. Wel ben ik van plan om hem duidelijk te maken dat het niet teveel veranderd moet worden, want zoals het nu allemaal klinkt… Ik heb er niet eens woorden voor!

Beide foto’s: Baha 3 (BP110) Power en Baha 4 (voor- en achterkant)

Toen ik over straat liep merkte ik meteen dat ik veel meer hoor. Auto’s zijn daar een voorbeeld van. Toen ik alleen de Baha 3 Power had keek ik constant om me heen, vooral als ik ergens overstak. Ik was namelijk bang dat ik iets over het hoofd zou zien, of horen. Met de Baha 4 erbij hoor ik auto’s van mijlenver al aankomen. Bij wijze van natuurlijk, maar ik hoor ze in elk geval veel eerder dan voorheen. Een ander mooi voorbeeld: ik heb iedere vrijdag een aantal uurtjes badminton. En zoals je waarschijnlijk wel verwacht is het in een sportzaal erg rumoerig. Met mijn vorige Baha had ik hier eigenlijk amper last van. Met de Baha 4 erbij klinkt alles ineens ‘oorverdovend’ hard. Toch besloot ik het zo te laten, want het is een kwestie van wennen. En ik hoor er uiteindelijk wel beter mee. Ondanks het irritante achtergrondgeluid kon ik mijn mede- en tegenspelers prima verstaan. Beter dan met de Baha 3 Power, omdat die over een ander type microfoon beschikt; deze focust meer in een vaste richting, terwijl die van de Baha 4 veel meer geluid in zich opneemt. Dat kan negatieve, maar gelukkig ook positieve effecten hebben.

Het is niet alleen de geluidskwaliteit die de Baha 4 zo perfect maakt. Ook de eerder genoemde 2.4 GHz-technologie draagt bij aan het succes van het apparaatje. Bij mijn exemplaar zat tot mijn verbazing een Wireless TV Streamer, binnenkort komt daar nog de Wireless Phone Clip bij. Meer daarover volgt dan uiteraard. De Wireless TV Streamer werkt eigenlijk heel simpel: je sluit twee kabeltjes aan – beiden voor audio bedoeld – op je televisie. Vervolgens druk je op de achterkant op een knopje waarmee je de modus aanzet voor het lokaliseren van Baha’s. Vooraf moet je overigens je Baha 4 uitgeschakeld hebben staan. Als de lokalisatiemodus op de streamer aan staat zet je je Baha weer aan en dat is alles. Wanneer je dan de middelste knop ingedrukt houdt tot je een deuntje hoort wordt je doorgestuurd naar de Streamer-modus. Het werkt in principe direct.

In combinatie met de Phonak Roger Pen die ik al had voor mijn Baha 3 Power kan ik het geluid van mijn televisie in stereo horen in plaats van in mono. Dat is een groot verschil die zeer welkom is. De kwaliteit is gewoon prima. Ik kan geen concreet oordeel vellen hierover, omdat ik geen audio-expert ben. Het is voor mij simpelweg te moeilijk om te zeggen of de Wireless TV Streamer qua kwaliteit wel of niet afwijkt van hoe geluid werkelijk moet zijn. Zelf ben ik er in ieder geval sowieso tevreden over en dat is alles wat telt, toch?

In de tabel hieronder zie je een aantal prominente features die qua beschikbaarheid vergeleken worden tussen de Baha 4 en Baha 3 Power.

Feature
Cochlear™
Baha 4
Cochlear™
Baha 3 Power (BP110)
Grens (over 500, 1000, 2000 en 3000 Hz)
≤ 45 dB HL gemiddeld
≤ 55 dB HL gemiddeld
Geluidsanalyse
17-kanaals
12-kanaals
Programma’s
4 (+ streamer-modus)
3
Classificatiesysteem
x
2.4 GHz draadloos
x
Wide-band Dynamic
Range Compression
x (+ natuurlijke geluidsresolutie)
x
Active Balanced Directionality
x
Automatic Noise Management
x (versie 2.0)
x
Dual Track Feedback Manager
x
WindShield
x
Speciale vooraf ingestelde programma’s
Muziek
Buiten
Rumoerige omgevingen
Muziek
Rumoerige omgevingen
Type batterij
13
675
Direct Audio Input
x (Europin)
x (Europlug)

Nogmaals, ik krijg zeer binnenkort de Wireless Phone Clip, waarover ik ook een korte review zal schrijven. Alvast ter informatie vooraf, het is een apparaatje waarmee je je smartphone kunt koppelen aan je Baha. De bedoeling is dat je dan telefoontjes kunt aannemen en ontvangen via je geluidsprocessor. Het is zelfs mogelijk om via een speciale app het volume en programma te wijzigen. Verder kun je natuurlijk audio van je smartphone streamen naar je Baha.

Dat brengt ons alweer bij de conclusie. De Cochlear Baha 4 is in mijn ogen een voorbeeld van hoe botgeleide hoortoestellen hóren te zijn. De geluidskwaliteit is werkelijk hoogstaand en kan zeker niet tippen aan dat van bijvoorbeeld de Baha 3 Power. Alles is anders, maar dan wel op een goede manier. Gecombineerd met de draadloze technologie is de Baha 4 een stukje technologie waar de concurrentie, Oticon onder andere, absoluut een voorbeeld aan kan nemen.

6 REACTIES

 1. Super zeg!!!Ik heb een baha Ponto pro power en helaas 1 ponto pro in het nachtkastje. Ik heb de baha van Entific in heb de Coclear geprobeerd 4 jaar geleden. Tpoen kwam voor mij de ponto pro er vele malen beter uit. Als ik jou verhaal lees denk ik dat deze ook super goed is. Helaas ben ik een schroef kwijt nu bijna 8 maand. Ik mis deze erg en hopelijk wordt er snel weer een geplaatst. De klachten zijn ondertussen gelukkig onder controle. Heel veel succes met je baha's!!! Goed verhaal!!!

  • Dank voor het compliment! Ik heb zelf, voor mijn eerste Baha, ook de Ponto Pro een tijdje mogen testen (middels zo'n softband) en ik was er zelf niet zo tevreden over. Het geluid klonk in mijn ogen niet zo 'fijn' als dat van de Cochlear Baha BP100 (wat later dus een BP110 Power werd). Maar ik kan me voorstellen dat mensen liever voor de Ponto gaan vanwege het feit dat er veel minder feedback bij voorkomt, dat is weer iets waar de Cochlear Baha 3-serie veel last van had. De Baha 4 heeft dat echt vele malen minder, waardoor ik het idee heb dat het apparaatje alleen maar aantrekkelijker zal worden onder mensen die nu een Ponto hebben.

   Is natuurlijk nog altijd een kwestie van uitproberen. 🙂

   ^Tom

 2. Hallo, ik heb zelf ook nu een nieuw baha 4 toestel. Ik ben wel tevreden van het geluid, alleen zijn er constant irritante fluittonen. Ik hoop dat het aan de instellingen ligt en niet aan het apparaatje zelf, want daar valt niet mee te leve

  • Hallo Ines,

   In dit geval raad ik je aan een afspraak te maken met je audioloog om de instellingen aan te laten passen. Mijn Baha 4 staat gewoon op de normale instellingen (het is dus niet aangepast aan mijn slechthorendheid), maar mijn Baha 3 Power aan de andere kant is zodanig ingesteld dat ik geen last heb van die fluittonen.

   Heb je overigens een beetje met de volume-instellingen gespeeld? Want het kan al een groot verschil opleveren als je het volume van je Baha een puntje of twee lager zet. Mocht je dat nog niet hebben geprobeerd, dan zou ik dat zeker eens doen. En anders, neem contact op met je audioloog. 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in