Review: Windows 10 build 9926

Microsoft kondigde afgelopen woensdag een nieuwe build aan voor Windows 10 Technical Preview, build 9926. Aanvankelijk zou deze volgende week pas uitgebracht worden, echter besloot Microsoft hem toch nu alvast te releasen. Eerder schreef ik al over Windows 10 build 9841. De nieuwe versie lijkt hier niet eens meer veel op, er is dus een hoop veranderd. Benieuwd naar wat?

Één van de grootste veranderingen (en voor Windows 8-haters verbeteringen) is toch wel de terugkeer van het Startmenu uit Windows 7. Om ook Windows 8-gebruikers tegemoet te komen besloot Microsoft de Tegel-apps te behouden. Deze worden aan de rechterkant van het Startmenu getoond. 
Ook zoeken is een stuk verbeterd; de zoekbalk staat nu gewoon los van het Startmenu. Voor bepaalde landen is er daarnaast ondersteuning voor spraakassistent Cortana toegevoegd. Helaas nog niet voor Nederland. Toch kon ik de dienst al wel gebruiken.

Cortana werd met Windows Phone 8.1 geïntroduceerd en komt eindelijk naar de desktop. In Windows 10 build 9926 bevindt Cortana zich in de zoekbalk. Door op het microfoontje te klikken. Om het daadwerkelijk te laten functioneren moest ik mijn taal op Engels (VS) zetten, evenals mijn locatie op de Verenigde Staten. Voor het dagelijks gebruik maakt dit verder niet uit.

De spraakassistent heeft bij moeite om bepaalde dingen te verstaan als ik gewoon rechtop zit. Pas als ik me voorover buig en dan wat vraag aan Cortana begrijpt ze het wel.

Wat ik wel even duidelijk moet maken is dat Cortana, net als Windows 10, nog volop in ontwikkeling is. Het zal ongetwijfeld ondersteuning gaan bieden voor veel meer talen, in ieder geval sneller dan Apple’s Siri dat na enkele jaren nog steeds geen Nederlands spreekt.

Microsoft heeft ook nog een hoop andere zaken vernieuwd. Windows Verkenner kreeg in het begin al wat visuele aanpassingen, deze zijn nu verder doorgetrokken. In de vorige build bleek bijvoorbeeld dat niet alle mappen hetzelfde ‘plattere’ icoon hadden, dat is nu opgelost.

Het resultaat van deze uiterlijke veranderingen is dat alles nu wat ‘consistenter’ is met elkaar. Alles ziet er net wat beter uit dan hiervoor.

Ook nieuw is het berichtencentrum, Action Center genaamd. Deze was er al een tijdje, maar biedt nu ook toegang tot een aantal ‘quick settings’, zoals bij Bedieningspaneel in iOS; je kunt snel en eenvoudig bijvoorbeeld je WiFi in-/uitschakelen. Je kunt tot vier van zulke instellingen weer laten geven.

Verder is Action Center nu over de hele hoogte verspreid. Voorheen werd hij maar voor een deel op het scherm getoond.

Een laatste verandering waar ik het over wil hebben is dat de Instellingen-app een make-over heeft gekregen. Het doet nu veel meer denken aan het configuratiescherm. Er bevinden zich ook meer instellingen dan ooit.

Voordeel is dat je dus niet meer per se naar configuratiescherm hoeft voor de instellingen die nu toegevoegd zijn aan de Instellingen-app. Vooral voor gebruikers die niet zo bekend zijn met configuratiescherm kan dit een enorme verbetering zijn.

Windows 10 komt later dit jaar naar de consument. Zit je momenteel op Windows 7 of Windows 8.1? Dan zul je binnen een jaar na de release gratis kunnen upgraden. Als je na dat jaar wilt upgraden, dan moet je helaas toch gaan betalen. Over hoe duur het dan zal worden is nog niets bekend op het moment.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in