Gisteren maakte minister Jet Bussemaker (Onderwijs) bekend dat na steun van de Eerste Kamer het leenstelsel voor studenten definitief is geworden. Dit bleek een hoop emotionele reacties op te roepen bij studenten en bij aankomende studenten. Middels dit statement wil ik duidelijk maken waarom ik me niet bij deze groep mensen aan sluit.
Men wil graag een goede baan hebben, dat is zeker niets nieuws. Sterker nog, het wordt alleen maar aangespoord. Echter, het is inmiddels al heel lang zo dat studenten een basisbeurs en aanvullende beurs krijgen om naar het mbo, hbo of de universiteit te kunnen. Daarom gaan velen ervan uit dat hen nu ineens iets afgepakt gaat worden, waardoor ze tegengewerkt worden. Waardoor ze aangespoord worden juist níet meer te gaan leren.
Toch zie ik het zelf helemaal niet zo. Ik zie het als de uitgelezen kans om te zien tot in hoeverre mate studenten bereid zijn voor een goede studie te gaan lenen. Immers, het viel me na het lezen van een hoop reacties op dat mensen in feite liever toch geen moeite doen hiervoor. Gratis studeren, graag! Betalen? Nope, gaat niet gebeuren. En dat is erg jammer, want in mijn ogen moet je iets echt willen doen. Als je aan een opleiding begint of van plan bent aan te beginnen, besef dan goed of het ook is wat je daadwerkelijk wilt gaan doen. Zo voorkom je dat je later toch naar een andere opleiding gaat en hierdoor je studieschuld verder oploopt. Verder toon je hiermee aan dat je de beste keuze hebt gemaakt. Dat de opleiding die je volgt bij jou past. Als dat niet het geval is, dan zou je niet eens aan een opleiding moeten beginnen, of je het nou zelf moet betalen of dat de overheid het betaalt.
Ik zie het leenstelsel zelfs als een goede beslissing. Het voorkomt namelijk dat er studenten bij komen die ongemotiveerd zijn en uiteindelijk dat diploma niet in handen weten te krijgen. Dat is één van de redenen voor het invoeren van het leenstelsel. De overheid betaalt nu voor jou, maar als je niet de handen uit je mouwen steekt dan lijkt dat me niet erg gepast, wel?
Wees je altijd bewust van hoe je wilt dat je toekomst eruit ziet. Dat voorkomt een hoop gedoe én geld. Uiteindelijk, als je de opleiding hebt afgerond die je wilde doen, dan kom je ook ergens. Maak je ook geen zorgen over de aflossing van je studieschuld, hier heb je namelijk ruim de tijd voor. Denk vooral aan de opleiding, niet aan de kosten. Want dat is waar het onderwijs om draait: dat je een goede toekomst voor jezelf opbouwt. En daar moet je nu eenmaal in investeren, hoeveel het ook mag kosten.
Hopelijk heb ik hiermee mijn opinie duidelijk gemaakt. Ben jij het hiermee eens? Of juist helemaal niet? Laat gerust je mening achter, mits deze natuurlijk argumenten bevat en niet kwetsend is. Reacties die hier niet aan voldoen worden uiteraard zonder pardon verwijderd.
Tom de Beer
Hoofdredacteur
Tom, je hebt gelijk. Voor niets gaat alleen de zon op. Al het andere kost geld. En altijd zal iemand dit moeten betalen. Investeren in je eigen toekomst is een goede zaak. Zou het leenstelsel niet doorgegaan zijn dan moet de belastingbetaler toch weer opdraaien voor de kosten, want zo werkt het nou eenmaal. Producten en diensten moeten betaald worden.