Intel Security: “Doe een mobiele check-up op Safer Internet Day”

Onderweg games downloaden, internetbankieren, online winkelen: tegenwoordig brengen we meer tijd door op onze smartphones en tablets dan ooit tevoren. Gemiddeld zijn we 32.850(1) minuten per jaar bezig met onze mobiele telefoon.

Ondanks het almaar toenemende gebruik van mobiele apps en onze steeds grotere afhankelijkheid van mobiele apparaten – 82 procent van de Nederlanders heeft inmiddels een smartphone – zijn we ons nog altijd niet voldoende bewust van de risico’s waaraan we onszelf blootstellen. We weten ook niet goed hoe we ons tegen die gevaren moeten wapenen. Bijna een op de vijf mobiele gebruikers in Nederland neemt niet de moeite om zijn of haar smartphone met een pincode of wachtwoord te beveiligen(2). De zorgvuldigheid waarmee we onze pc’s en laptops beschermen, vertaalt zich blijkbaar nog niet naar ons mobiele leven.
Wat is het probleem?
De gemiddelde mobiele gebruiker in Europa heeft 26 actieve apps op zijn telefoon(3). Apps vormen de belangrijkste bron van malware op smartphones en tablets: slimme fraudeurs kunnen er voor zorgen dat een kwaadaardige app er volkomen veilig en betrouwbaar uitzien. Zo vinden ze hun weg naar de gerenommeerde app stores. Onderzoek door McAfee Labs laat zien dat maar liefst 80 procent van de Android-apps bijhoudt wat u doet en persoonlijke informatie over u verzamelt. Van deze apps, die dus geen respect hebben voor uw privacy, bevat 35 procent kwaadaardige software.
Nieuw onderzoek in opdracht van Intel Security, in het kader van Safer Internet Day, laat zien dat mobiele gebruikers onbewust persoonlijke informatie prijsgeven. Dat doen ze door apps te downloaden en te installeren zonder de bijbehorende voorwaarden te lezen. Een verontrustend aantal mobiele gebruikers geeft aan geen enkele aandacht te besteden aan die algemene voorwaarden. Als belangrijkste reden wordt tijdgebrek genoemd, maar vaak is het ook simpelweg een kwestie van gebrek aan interesse, omdat ze die app hoe dan ook willen hebben.
“We kiezen ervoor om ons digitale leven steeds meer via mobiele apparaten te voeren. Daarom moeten we alles op alles zetten om er voor te zorgen dat we weer de controle krijgen over onze persoonlijke gegevens, die we nu op een presenteerblaadje aan de eerste de beste cybercrimineel overhandigen”, zegt Marina Spelbrink van Intel Security. “Ieder jaar zien we het aantal beveiligingsincidenten op mobiele apparaten toenemen, omdat steeds meer mensen kiezen voor gemak boven privacy en veiligheid.”
“Safer Internet Day moet een jaarlijkse herinnering zijn om de balans van ons digitale leven op te maken, en om te zorgen voor een optimale digitale ‘gezondheid’”, concludeert Spelbrink.
De Safer Internet Day van dit jaar is een mooie aanleiding voor gebruikers om hun mobiele beveiliging op orde te brengen en zichzelf te beschermen tegen cyberdiefstal en verlies van persoonlijke data. Daarom heeft Intel Security de volgende checklist voor een ‘mobiele check-up’ samengesteld:

Intel Security’s checklist voor een mobiele check-up:
1.    Kijk goed wat uw apps allemaal doen. Gebruik beveiligingssoftware om de machtigingen van apps te controleren, zodat verdachte verzoeken voor locatie-, contact- en accountgegevens boven water komen. Denk in het vervolg goed na voordat u dit soort toestemmingen verleent aan apps.
2.    Voorzie al uw mobiele apparaten van een pincode of wachtwoord. Dit is een eenvoudige maar doeltreffende stap om uw waardevolle gegevens te beschermen tegen al te nieuwsgierige blikken.
3.    Maak een back-up… vandaag nog! Bijna één op de vijf Nederlanders maakt nooit een back-up van zijn mobiele apparaat2. Maak er een gewoonte van om iedere maand een volledige back-up te maken: geen overbodige luxe, met alle foto’s, video’s, adresgegevens en andere persoonlijke data op uw apparaten.
4.    Zet automatisch inloggen uit voor apps en websites, zodat u er zeker van bent dat er niemand bij uw accounts kan, mocht uw telefoon onverhoopt in verkeerde handen vallen. Gebruik een wachtwoordmanager als u iedere dag gebruikmaakt van veel websites en apps.
5.    Controleer of uw mobiele apparaat beveiligd is en of die beveiliging up-to-date is. Bescherm uw telefoon en alles wat erop staat: installeer mobiele beveiligingssoftware die beschikt over een antidiefstalfunctie en beschermt tegen virussen en malware.
1 Mobiel onderzoek door mobileinsurance.com, 2013
2 The Futures Company, MSI & Intel Security, dec 2013 – jan 2014

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in