‘iOS 9 komt grotendeels met onderhuidse verbeteringen’

Toen Apple eind september iOS 8 uitbracht ontstond er een hoop kritiek, met name onder de gebruikers van oudere iPhones en iPads. De grootste feature-update ooit voor het mobiele besturingssysteem bleek ook erg instabiel en nam bovendien veel ruimte in. Hierdoor wilden of konden een hoop gebruikers niet updaten. Met iOS 9 wil Apple naar verluidt vooral onderhuidse verbeteringen aanbrengen voor een betere ervaring met het besturingssysteem.
iOS 7 was visueel gezien de allergrootste update ooit voor de iPhone en iPad, gevolgd door iOS 8 welke weer met veel nieuwe features kwam. Dit leidde tot grote teleurstelling onder gebruikers, omdat iOS 7 de iPhone 4 heel sloom maakte. iOS 8 veroorzaakte hetzelfde effect bij de iPhone 4S. Ook bij enkele iPads en de vijfde generatie iPod touch trouwens. Niet alleen de verminderde prestaties zijn een keerpunt voor veel gebruikers, ook het feit dat er soms ruim 4 GB nodig is om de update te kunnen installeren.
Met iOS 9 zou Apple beide problemen op willen lossen door zich te richten op het verbeteren van de stabiliteit en betrouwbaarheid, maar ook door de benodigde ruimte beperkt te houden. Met iOS 8.1.3 is er al een begin gemaakt wat betreft dit laatste punt.
Overigens zal iOS 9 zeker niet alleen verbeteringen onder de motorkap gaan krijgen, er worden ook weer nieuwe features verwacht. Echter in beperkte mate ten opzichte van iOS 8, om zo de kans op stabielere apparaten te vergroten. Bepaalde functies zullen wellicht ook uitgesteld worden tot iOS 10.
Het is keer op keer weer de vraag welke iOS-apparaten een nieuwe update gaan krijgen. Vorig jaar verraste Apple ons min of meer toch, omdat verwacht werd dat de apparaten met een A5(X)-chip buiten de boot zouden vallen. Het zou voor ontwikkelaars, maar ook voor Apple zelf, makkelijker zijn om alle apparaten die géén 64-bit processor hebben – zoals de A7- en A8(X)-chip – niet meer te ondersteunen. Er hoeven dan immers geen apps meer te worden aangepast voor de 32-bits architectuur. Zo kan men zich blijven richten op een specifieke groep toestellen. Het nadeel is echter dat mensen die een iPhone 5c hebben gekocht, welke samen met de iPhone 5s in 2013 uitgebracht werd, ineens geen updates meer zouden krijgen. Dit toestel is nog nieuw. Tegelijkertijd is de hardware wel hetzelfde als die van de iPhone 5, die een jaar eerder uitkwam. Het is een lastige keuze die Apple zal moeten maken.
Tijdens WWDC 2015 (Worldwide Developers Conference) dat in juni plaats zal vinden moet blijken wat iOS 9 daadwerkelijk aan verbeteringen met zich meebrengt en of de iPhone 5(c) nu wel of niet ondersteund zullen worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in