YouTube bestaat vandaag tien jaar

YouTube, wie kent het niet? De inmiddels populairste videodienst ter wereld werd in 2005 opgericht door Steve Chen, Chad Hurley en Jawed Karim. We zijn vandaag alweer tien jaar verder en YouTube is niet meer weg te slaan uit onze internetgebeurtenissen. Wie weet wat bijvoorbeeld een ‘viral video’ is weet waar ik over praat.

De allereerste video, ‘Me at the Zoo’, werd op 23 april 2005 geplaatst door Jawed Karim, die zichzelf gefilmd had in de dierentuin van San Diego, voor hen het startsein om anderen ook hun video’s te kunnen laten delen. Het idee achter YouTube voor de drie oprichters was dat het makkelijker moest worden om je filmpjes te kunnen delen met de hele wereld.
Mensen die al relatief lang gebruiken maken van YouTube weten waarschijnlijk wel wat een ‘viral video’ is: een gewoon filmpje dat dankzij een viraal proces van delen via Social Media, mail enzovoort razend populair wordt in zeer korte tijd. Voorbeelden van zulke video’s zijn die van Nyan Cat en Gangnam Style van Psy. Deze laatste video heeft trouwens de teller van YouTube letterlijk stuk weten te krijgen, omdat er nog gebruik gemaakt werd van een 32-bits integer. De teller kan dan maar tot 2.147.483.647 weergaven. Doordat de video van Gangnam Style daar met een voorsprong overheen zat konden de overige weergaven niet meegeteld worden, tot YouTube met een 64-bits integer kwam die tot 9.223.372.036.854.775.808 weergaven aan kan.
YouTube is voor een hoop mensen deel van hun leven geworden. Artiesten promoten er hun videoclips, bedrijven tonen hun reclames, mensen als Barack Obama gebruiken het om belangrijke mededelingen te verkondigen en anderen gebruiken het weer om nogal ‘onzinnige’ video’s te plaatsen. Denk hierbij aan de vele kattenvideo’s, die overigens wel enorm verslavend werken,
Hieronder wat belangrijke statistieken van YouTube:
  • YouTube heeft meer dan 1 miljard gebruikers
  • Dagelijks bekijken mensen honderdduizenden uren aan video’s op YouTube en genereren miljarden weergaven
  • Het aantal uren dat mensen kijken op YouTube iedere maand stijgt jaarlijks met 50%
  • Iedere minuut worden er 300 uur aan video geüpload naar YouTube
  • Ongeveer 60% van de weergaven van een uploader komt van buiten zijn/haar thuisland
  • YouTube is gelocaliseerd in 75 landen en beschikbaar in 61 talen
  • De helft van de YouTube-weergaven komt van mobiele apparaten
  • Mobiele inkomsten op YouTube stijgen jaarlijks met ruim 100%

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in