Apple Spring Forward-evenement: wat te verwachten?

Morgenavond houdt Apple het volgende persevenement, genaamd Spring Forward. Hoewel naar verluidt de Apple Watch de meeste tijd krijgt zullen er mogelijk meer aankondigingen worden gedaan. In dit artikel onze verwachtingen op een rijtje.

Apple Watch

Het is duidelijk dat het Spring Forward-evenement echt om de Apple Watch zal gaan. Er is inmiddels al best veel bekend over de smartwatch, echter heeft Apple sinds de officiële aankondiging in september vorig jaar nog een hoop verbeteringen aangebracht waar ze natuurlijk maar al te graag over willen vertellen.

Wat alvast gezegd kan worden is dat de Apple Watch nog altijd maar een dag meegaat bij licht tot normaal gebruik. Bij zwaar gebruik zou hij ongeveer vijf volle uren moeten werken. Mocht hij bijna leeg zijn, dan wordt er een zogenaamde ‘Power Reserve’-modus geactiveerd waarbij de Apple Watch dan alleen als een klassiek horloge zal functioneren: je krijgt alleen de tijd te zien, alle andere mogelijkheden worden dan uitgeschakeld. Zo houd je nog tijd over om je smartwatch op te laden.

Ontwikkelaars zijn de afgelopen tijd druk bezig geweest met het ontwikkelen van applicaties voor de Apple Watch, zodat bij de lancering consumenten gelijk hun favorieten kunnen downloaden. Natuurlijk is het wel zo dat je iPhone nog altijd de bron zal zijn voor een hoop functies, en dat de Apple Watch min of meer een verlengstuk is van het toestel. Voor sommigen een gemis, voor anderen juist een pluspunt. Dat laatste geldt vooral in situaties waarbij je bijvoorbeeld een mailtje ontvangt en hierop wilt reageren. Je kunt in principe spraakassistent Siri gebruiken om een mailtje te dicteren, maar je kunt ook je iPhone gebruiken; op het toegangsscherm verschijnt dan een icoontje van de Mail-app, die je omhoog kunt schuiven om aan dat mailtje te beginnen. Zo moet dat in principe met de meeste apps gaan werken. Ook wel Handoff, onderdeel van iOS 8 en OS X Yosemite, genoemd.

Overigens heeft de Apple Watch nog een bijkomend voordeel als je bijvoorbeeld geen iPhone 6 of iPhone 6 Plus hebt: het ondersteunt namelijk Apple Pay. Heb je dus een iPhone 5, iPhone 5c of iPhone 5s, dan kun je in combinatie met een Apple Watch alsnog mobiele betalingen verrichten zonder dat je een iPhone 6 (Plus) nodig hebt. Apple Watch zal in april te koop zijn.

iPad mini 4

In oktober kondigde Apple twee nieuwe iPads aan; de iPad Air 2 en iPad mini 3. De nieuwe ‘grote’ iPad kreeg een krachtige tri-core A8X-chip en dubbel zoveel werkgeheugen als zijn voorganger. Ook de camera werd verbeterd. En er werd een Touch ID-vingerafdrukscanner toegevoegd. De kunst zat hem vooral in de dikte. Apple wist het voor elkaar te krijgen de iPad Air 2 met 6,1 mm dunner te maken dan de iPhone 6.
De iPad mini 3 zag helaas heel weinig vooruitgang. Het enige verschil met de iPad mini 2 was dat er een extra kleurtje bij kwam, goud. En tot slot werd er een Touch ID-scanner bij gedaan. Meer niet eigenlijk. De afgelopen dagen is er gespeculeerd over een nieuwe iPad mini met een A8-chip. Veel zekerheid is er niet over, maar het zou zomaar eens kunnen dat Apple morgen de huidige iPad mini 3 vervangt door eentje met dezelfde hardware als de iPhone 6. Feit blijft wel dat Apple de iPad Air 2 liever meer verkoopt dan de iPad mini en dat zal ook zo blijven.

iPad Pro

We hebben nu twee verschillende iPads. De iPad Air en de iPad mini. Daar kan best een extra variant bij, toch? Er wordt al best lang gesproken over een iPad met de grootte van een kleine Macbook. Deze iPad zou naar verluidt een 12,9-inch display gaan krijgen met natuurlijk extra features om de productiviteit te verhogen. De hardware is er in principe al. De iPad Air 2 is bijvoorbeeld krachtig genoeg om twee applicaties tegelijkertijd te kunnen tonen, iets waar heel veel mensen op zitten te wachten. Of het ook gaat gebeuren is natuurlijk de vraag. Laten we eerst maar eens zien of Apple morgen überhaupt een grotere iPad gaat aankondigen. Die kans is helaas wel heel klein op het moment. Wellicht later dit jaar.

Apple TV (4e generatie)

De laatste keer dat er een nieuwe Apple TV is uitgebracht was in 2012. Men hoopt dat Apple in ieder geval zo snel mogelijk weer een nieuwe aankondigt. Het blijft gissen wanneer, maar morgen is zeker een mogelijkheid. In het verleden werden nieuwe versies hiervan namelijk rond dezelfde periode aan de wereld getoond. Over de hardware valt ook te speculeren. Apple’s mobiele apparaten zijn inmiddels zo krachtig dat ze consolegames aan kunnen. Als ervoor gekozen zou worden de volgende Apple TV te voorzien van een A8-processor met twee rekenkernen in plaats van maar één, eventueel minimaal 1 GB RAM en bovenal, een App Store, dan zou de verkoop van de settopbox explosief stijgen. Vooral nu concurrenten het verkoopaantal alweer ingehaald hebben kan Apple dat zeker wel gebruiken.

12-inch Macbook Air

De Macbook Air is één van Apple’s notebooks naast de Macbook Pro-serie. Hij is verkrijgbaar als variant met een 11-inch scherm en als variant met een 13-inch scherm. Men ziet een kans dat Apple morgen een nieuwe gaat aankondigen die een scherm van 12 inch groot heeft. Een soort compromis.
Macbook Air staat vooral bekend om zijn goede batterijduur. De nieuwste modellen gaan volgens Apple zo’n 9 uur (11-inch model) of 12 uur (13-inch model) mee, uit verschillende testen bleek dit zelfs 13 uur te zijn bij het 13-inch model. Hopelijk wordt die lijn zo voortgezet bij het 12-inch model, als deze er komt.

iOS 8.2

Last, but not least… iOS 8.2. Deze versie is inmiddels alweer een tijdje in ontwikkelfase geweest en wordt nu vooral voorbereid op de release. De meeste vernieuwingen zullen interessant zijn voor Apple Watch-kopers, al zijn er ook algemene verbeteringen aangebracht die voor iedere iOS-gebruiker nuttig zullen zijn.
iOS 8.2 zal waarschijnlijk volgende week of zelfs eerder uitgebracht worden. Ook iOS 8.3 is nu een tijdje in bèta trouwens, onder andere met ondersteuning van nieuwe talen voor spraakassistent Siri, waaronder Nederlands. Een releasedatum hiervan hoeven we niet te verwachten, wel eventueel de aankondiging dat er een publieke bèta beschikbaar komt. Over iOS 9 horen we naar alle waarschijnlijkheid pas in juni, tijdens WWDC 2015.
Apple’s Spring Forward-evenement is op 9 maart om 18:00 (Nederlandse tijd) en er zal een livestream beschikbaar komen op de Apple TV en natuurlijk Apple’s eigen website. Na het evenement zal Dutch Tech vanzelfsprekend worden aangevuld met de belangrijkste aankondigingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in