Wie de afgelopen tijd mijn
Twitter of
LinkedIn in de gaten heeft gehouden zal ongetwijfeld gezien hebben dat ik een aantal certificaten heb gehaald. Ik heb er op het moment al een aantal op zak, allemaal van Microsoft Office Specialist (MOS). Wellicht vraag je je af wat het nut ervan is. Met deze blogpost beantwoord ik graag je vragen.
De bedrijfswereld wordt steeds strenger qua eisen. Veel bedrijven willen tegenwoordig hoogopgeleiden een lage functie toewijzen. Niet alleen vanwege het kostenvoordeel, ook omdat de medewerker misschien niet eens over de juiste kwaliteiten beschikt. In bepaalde posities is het simpelweg belangrijk dat je weet hoe je met het Office-pakket moet kunnen werken.
Stel, je bent administratief medewerk(st)er. De meeste bedrijven werken met Microsoft Office Excel voor het bijhouden van de financiën. En het is niet alleen een kwestie van ‘weten hoe je cijfertjes in moet voeren’. Het gaat verder dan dat. Als je over de nodige kennis beschikt dan is het echter moeilijk dit te bewijzen aan je baas. Daarom biedt Microsoft al voor een lange tijd de mogelijkheid aan certificaten te halen.
Ook voor mijn opleiding, Medewerker Beheer ICT, is het belangrijk dat ik bepaalde kennis en ervaring heb. Zeker omdat ik feitelijk gezien opgeleid word tot servicedeskmedewerker. Veel vragen die aan zo’n persoon gesteld worden hebben betrekking tot Office. Omdat je dan te maken krijgt met mensen die verschillende Office-programma’s gebruiken moet je in principe van alle programma’s de nodige kennis hebben. Word en Excel worden het meest gebruikt, maar ook PowerPoint en Outlook. Van deze programma’s ben ik zelf gecertificeerd Microsoft Office Specialist in Word, Excel en PowerPoint. Dit zijn allemaal ‘entry-level’ certificaten en in principe voldoende om fundamentele kennis van deze programma’s aan te tonen. Haal je één zo’n certificaat, dan mag je jezelf al Microsoft Office Specialist noemen. Je kunt voor de volgende programma’s examen doen op dit niveau:
- Microsoft Office Word 2013
- Microsoft Office Excel 2013
- Microsoft Office PowerPoint 2013
- Microsoft Office Access 2013
- Microsoft Office Outlook 2013
- Microsoft Office OneNote 2013
- Microsoft SharePoint 2013
Maar het gaat verder dan dat. Microsoft biedt nog twee andere certificaten aan. Drie eigenlijk, maar we komen later terug op die derde. Je kunt, als je wilt of als het nodig is, je ook laten certificeren tot Microsoft Office Specialist Expert in Word en Excel. Het niveau is hoger én je moet twee examens afleggen tegenwoordig (althans, voor Word Expert 2013 en voor Excel Expert 2013), maar je leert zo wel álle functies van de programma’s kennen. Functies die je eerder waarschijnlijk nog nooit gebruikt hebt. Als je je echt wilt bewijzen zijn dit de ultieme certificaten om te halen. Ook hierbij geldt dat als je één van de certificaten haalt, je jezelf Microsoft Office Specialist Expert mag noemen.
Nu is er, zoals eerder gezegd, nog een derde te behalen certificaat. Je hoeft hiervoor geen apart examen te maken. In plaats daarvan moet je een aantal van de eerder genoemde certificaten halen. Om het niet ingewikkeld te maken hieronder de ’trajecten’ waar je uit kunt kiezen om deze eervolle titel te krijgen:
Word 2013
- Word 2013 Expert Part 1
- Word 2013 Expert Part 2
- Excel 2013
- Één van de volgende: PowerPoint 2013, Access 2013, Outlook 2013, SharePoint 2013 of OneNote 2013
Excel 2013
- Excel 2013 Expert Part 1
- Excel 2013 Expert Part 2
- Word 2013
- Één van de volgende: PowerPoint 2013, Access 2013, Outlook 2013, SharePoint 2013 of OneNote 2013
Traditional Office 2013
- Word 2013 Expert Part 1
- Word 2013 Expert Part 2
- Excel 2013 Expert Part 1
- Excel 2013 Expert Part 2
- Één van de volgende: PowerPoint 2013, Access 2013, Outlook 2013, SharePoint 2013 of OneNote 2013
Haal je alle certificaten uit één van deze trajecten, dan krijg je automatisch een certificaat Microsoft Office Specialist Master. Overigens is het zo dat het pas sinds begin dit jaar mogelijk is om te kiezen wat je doet. Vóór 2015 moest je nog Word 2013 Expert, Excel 2013 Expert, PowerPoint 2013 en Access 2013, Outlook 2013, SharePoint 2013 of OneNote 2013 gedaan hebben. Verder is het nog niet lang geleden dat je één examen voor Word 2013 Expert had en voor Excel 2013 Expert. Vanwege de beperkte tijd en het relatief hoge aantal opdrachten die deelnemers krijgen besloot Microsoft de Expert-examens te splitsen in twee losse examens. Dit heeft zo zijn goede kanten en minder goede kanten. Zo mag je minder fouten maken, omdat het aantal opdrachten nu heel erg laag is; maximaal twintig. Voor de duidelijkheid, voor ieder examen van Microsoft Office Specialist moet je minimaal 700 punten halen van de 1000 (niet te vergelijken met 70% van 100%). Uit mijn eigen ervaring kan ik vertellen dat Word 2013 Expert Part 1 uit 17 tot 19 opdrachten bestaat. Als je goed leert kun je natuurlijk zelfs het volle aantal punten van 1000 behalen. Maar dan moet je het programma waar je het examen voor doet echt van binnen en buiten kennen. Daarnaast moet je heel goed lezen wat er van je verwacht wordt te doen. Je hoeft maar een woordje te missen en je zult een opdracht al niet goed uitvoeren.
Mocht je toch een keertje zakken voor een examen, niet getreurd! Je kunt naderhand zien hoeveel procent van ieder ‘onderdeel’ je correct had. Via deze pagina van Microsoft kun je precies zien wat je per examen kunt verwachten aan opdrachten. Gebruik, als je een keer gezakt bent, de mogelijkheid om te zien wat je fout had. Dan kun je voor de onderdelen waar je het laagst op scoorde extra leren en oefenen. Zoals Microsoft zelf in een mail laat weten zodra je zakt, tweederde van de mensen die de eerste keer zakken, slagen bij de tweede keer.
Zelf heb ik de afgelopen paar weken dat ik ervoor geleerd heb enorm veel kennis en ervaring opgedaan over Office. Vooral wat betreft Word 2013, voor het behalen van mijn Microsoft Office Specialist Word 2013 Expert certificaat. De scores van alle examens die ik gedaan heb worden hieronder genoemd.
- Word 2013: 888 punten
- Excel 2013: 737 punten
- PowerPoint 2013: 888 punten
- Word 2013 Expert Part 1: 820 punten
- Word 2013 Expert Part 2: 785 punten
Als je goed hebt opgelet bij het lezen van dit artikel zul je ook wel weten dat ik dankzij het behalen van hiervoor genoemde examens mezelf Microsoft Office Specialist Master mag noemen.
Waarschijnlijk denk je nu: “ik heb helemaal geen tijd om al die certificaten te gaan halen!”. Dat kan knap lastig zijn, maar… Zoals ik eerder al zei is ervaring een belangrijk punt. Sterker nog, je zou met een paar jaar ervaring zonder al teveel moeite Word 2013 of Excel 2013 + PowerPoint 2013 moeten kunnen halen. Voor de Expert-examens ben je wellicht wat langer bezig, maar misschien ook niet. Werk je in Word bijvoorbeeld al vrij lang met het vergelijken/combineren van documenten, bijhouden en beheren van wijzigingen, bouwstenen, velden of opmerkingen? Dan zou je zeker eens een poging moeten wagen om de examens hiervoor te doen.
Het aantal examens dat je doet in korte tijd maakt niet uit. Sterker nog, wil je alle examens in één dag doen, waarom ook niet? Zak je een keer, dan zul je wel 24 uur moeten wachten tot je een herkansing mag doen. Zak je voor de tweede keer, dan moet je 48 uur wachten. Zak je nóg een keer, dan mag je ook pas over 48 uur een herkansing doen. Maar geloof me, de kans dat je zoveel herkansingen nodig hebt is zéér klein, zelfs als je helemaal geen ervaring met Office hebt. Meestal slaag je bij de eerste keer of bij je eerste herkansing. Mocht je het niet eens zijn met de uitslag van een examen, dan kun je contact opnemen met Certiport (in o.a. Nederland de organisatie dat de examens afneemt). Zij zouden dan eventueel zelf een kijkje kunnen nemen. Zelf zakte ik tweemaal voor het examen Word 2013 Expert Part 1, als gevolg van een fout bij het versturen van de examenresultaten. Dat bleek uiteindelijk aan de computer te liggen. Toen ik het examen op een andere computer deed, was er niets aan de hand. Let hier dus goed op.
Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel overtuigd geraakt van het feit dat het behalen van de titel Microsoft Office Specialist zeker handig kan zijn; niet alleen verhoog je hiermee de kans op een baan waarvoor het relevant is, het staat ook gewoon mooi op je cv! En het belangrijkste van allemaal: je leert de Office-programma’s zo beter kennen. Uit onderzoek is gebleken dat slechts 20% van de functionaliteit van een Office-programma daadwerkelijk gebruikt wordt door mensen die geen training hebben gevolgd om ‘MOS’ te worden. Als jij je hierin kunt vinden, dan is het een absolute aanrader voor een examen te leren en dat prachtige certificaatje te halen dat je bij het slagen voor je examen krijgt.
Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.
Leuk artikel Tom. Een toekomstige werkgeven weet wat hij in huis haalt als Tom de Beer bij hem gaat solliciteren.
Proficiat Tom. Op naar de volgende successen.
Opa
Uiteraard! 🙂
Een leuk stukje inderdaad. Goed en helder beschreven. Goed, dat er mensen zijn die de tijd nemen hun ervaringen met anderen te delen. Ben zelf ook van plan de MoS-crtificaten te gaan halen. Alleen welke wist ik nog niet precies. Ik ben door je stukje een stuk wijzer geworden. Bedankt.
Samir