Intel lanceert nieuwe mobiele System-on-a-Chips (SoC’s) en LTE-oplossing

Brian Krzanich, CEO van Intel, heeft vandaag een nieuwe serie mobiele platforms aangekondigd, waaronder Intels nieuwe low-cost system-on-a-chip  (SoC) voor telefoons, phablets en tablets en een wereldwijde LTE-oplossing. Daarnaast zei Krzanich dat er al meer dan 20 klanten zijn die oplossingen van Intel voor mobiele apparatuur en netwerkinfrastructuur op de markt gaan brengen. Deze oplossingen betreffen chips, software en cloud. Daarmee is Intel een van de weinige bedrijven die end-to-end oplossingen levert voor apparatuur, het netwerk en de cloud, aldus Krzanich.

De aankondigingen betreffen de Intel Atom x3 processorserie, Intels eerste geïntegreerde communicatie-SoC voor de groeiende low-end markten, en de 5-modus Intel XMM 7360 LTE Advanced-oplossing, ontworpen voor snelheid en wereldwijde dekking. Daarnaast ging Krzanich in op samenwerkingsverbanden met Alcatel-Lucent, Ericsson en Huawei om antwoorden te formuleren op de vraag naar nieuwe telecom-, cloud- en datacenterdiensten, om de netwerkefficiëntie te verbeteren en om de overgang naar een softwaregebaseerde infrastructuur te versnellen. Krzanich zei ook dat gebruikers van de Samsung Galaxy S6 en S6 Edge beschikken over de nieuwste anti-malware oplossingen gebaseerd op de McAfee VirusScan Mobile-technologie, die standaard in deze toestellen is ingebouwd.
Mobiele communicatieproducten
De nieuwe Intel Atom x3 processorserie (codenaam SoFIA) is Intels eerste geïntegreerde communicatieplatform voor instapmodellen smartphones, phablets en tablets. Het is voorzien van 64-bit multi-core Intel Atom-processors en biedt 3G of 4G LTE-connectiviteit. Deze SoC integreert de applicatieprocessor, beeldprocessor, graphics, audio, connectiviteit en de componenten voor stroombeheer in een enkele chipset. Deze integratie stelt fabrikanten in staat om volledig uitgeruste, aantrekkelijk geprijsde tablets, phablets en smartphones te maken voor de snelgroeiende instap- en value-markten.
Intel brengt de voordelen van de geïntegreerde Intel-architectuur en draadloze communicatie met grotere snelheid naar klanten, inclusief die in China. Twintig bedrijven, waaronder Asus en Jolla, hebben al aangegeven ontwerpen, gebaseerd op Intel Atom x3, op de markt te gaan brengen.
Ter afronding van het mobiele portfolio dat reikt van het instapsegment tot aan de professionele segmenten, introduceert Intel ook zijn eerste 14nm Intel Atom SoC, de Intel Atom x5 en x7 processorseries (codenaam Cherry Trail) voor tablets en 2-in-1’s met kleine schermen. Deze bieden 64-bit ondersteuning voor Windows en Android, Intel Gen 8 graphics en een optie voor LTE Advanced-connectiviteit en zijn bedoeld voor mainstream tot high-end apparatuur. Deze processors zijn ook ‘conflict-vrij’, dat wil zeggen dat ze geen mineralen bevatten (tin, tantalium, wolfraam en/of goud) die indirect schendingen van de mensenrechten in de Democratische Republiek Congo financieren.
Onder meer Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo en Toshiba zullen apparatuur op basis van dit platform gaan leveren. De eerste apparaten zullen naar verwachting in de eerste helft van dit jaar op de markt komen.
Intel kondigde ook zijn derde generatie 5-modus LTE Advanced Category 10 modem aan. De Intel XXM 7360 ondersteunt 3x carrier-aggregatie en downloadsnelheden tot 450 Mbps. Door de compacte afmetingen en het geringe energieverbruik kan de Intel XXM 7360 in een brede reeks apparatuur worden ondergebracht, van smartphones en phablets tot tablets en pc’s. Het breidt Intels portfolio met LTE-oplossingen verder uit, waarmee fabrikanten een voorsprong op de concurrentie kunnen nemen door snel LTE-apparatuur te ontwerpen en te lanceren voor verschillende marktsegmenten en regio’s. Op het Mobile World Congress toonde Intel ook een pre-5G conceptsysteem gebaseerd op Intel-technologie, dat LTE combineert met 802.11ad om end-to-end snelheden van meer dan 1 Gbps te bereiken.
Nieuwe ervaringen met kleinere, veiliger apparatuur
Met hardware- en softwareproducten zoals onder meer Intel RealSense dieptesensor-technologie, draadloos opladen en True Key-technologie van Intel Security biedt Intel nieuwe mogelijkheden om de interactie met technologie natuurlijker, intuïtiever en intenser te maken. Voortbouwend op het succes van ’s werelds dunste tablet, de Dell Venue 8, toonde Krzanich een preview van de Dell Venue 10. Deze is voorzien van een afneembaar toetsenbord en Intel RealSense snapshot-technologie. Dit tablet is bestemd voor zakelijke gebruikers en particulieren en zal binnenkort verkrijgbaar zijn.
In aanvulling op de samenwerking met Samsung om Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge apparaten te beveiligen, liet Krzanich ook weten dat Intel Security dat ook gaat doen voor sommige apparaten van LG Electronics. LG Electronics gaat McAfee Mobile Security van Intel Security beschikbaar maken op de LG Watch Urbane LTE, waardoor deze over antidiefstal-faciliteiten beschikt. Indien nodig kan de eigenaar van zo’n horloge het apparaat vergrendelen, lokaliseren en desgewenst de data erop wissen.
Krzanich annonceerde ook nieuwe klanten voor Intels True Key-technologie. Het gaat onder meer om Brightstar, Deutsche Telekom en Prestigio. True Key is een cross-platform applicatie die het wachtwoordenprobleem probeert op te lossen met behulp van persoonlijke kenmerken, zoals gezichtsherkenning en vingerafdrukken. Hiermee kunnen gebruikers makkelijker en veiliger inloggen. Deutsche Telekom gaat de True Key-applicatie installeren voor Europese klanten. Prestigio is een van de eerste fabrikanten van mobiele apparatuur die deze technologie in Rusland en Europa gaat lanceren. Daartoe zal de applicatie beschikbaar worden gemaakt voor al zijn Android-tablets en ­‑smartphones tegen het einde van dit jaar.
Netwerktransformatie – nieuwe diensten, grotere connectiviteit en snellere data
Krzanich vertelde ook hoe Intel samenwerkt met marktleiders om de netwerkinfrastructuur te transformeren met behulp van gestandaardiseerde hardware en software. Het doel is om tot een flexibele software-gedefinieerde infrastructuur te komen. Dit stelt zowel telco’s als cloud-aanbieders in staat om de netwerkefficiëntie te verbeteren en de levering van nieuwe diensten en mogelijkheden voor bedrijven en particulieren te versnellen.
Alcatel-Lucent introduceerde zijn virtuele Radio Access Network (vRAN), bestaande uit een gevirtualiseerde baseband-unit die general-purpose servers met Intel Xeon-processors gebruikt. Hiermee kunnen kosten worden bespaard en de netwerkprestaties verbeterd. Later dit jaar zal de vRAN in proefopstellingen bij klanten worden geplaatst; de commerciële beschikbaarheid wordt volgend jaar verwacht.
Ericsson annonceerde een nieuwe generatie dataplatforms voor het Ericsson Cloud System, waarmee telecom- en cloud-providers hun totale kosten (TCO) kunnen verminderen en tegelijkertijd meer flexibiliteit en efficiency in hun datacenters kunnen realiseren. Het bedrijf gebruikt de Intel Rack Scale Architecture, samen met management- en orchestration-software, om cloud-resources te schalen en te optimaliseren over private, publieke, zakelijke en telco cloud-domeinen, leidend tot een grotere flexibiliteit. Ericsson gaat ook samenwerken met Intel Security voor mobiele beveiliging op 4G-netwerken.
Huawei en Intel werken samen om robuuste cloud-oplossingen te ontwikkelen waarmee telecomproviders hun datacentra kunnen transformeren. Beide bedrijven ontwikkelen gezamenlijk de volgende generatie van Huawei’s FusionSphere (gebaseerd op Intel-architectuur). Ook zullen zij de Data Plane Development Kit en Open vSwitch gebruiken om de prestaties van de FusionSphere netwerkvirtualisatie te verbeteren. Deze oplossingen hebben tot doel om de snelheid te verhogen en tegelijkertijd de TCO van cloud workloads op een schaalbare en veilige manier te minimaliseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in