Is het de Samsung Galaxy S6, of toch een iPhone 6?

Samsung kondigde gisteren tijdens het Mobile World Congress 2015 haar nieuwste vlaggenschip aan, de Samsung Galaxy S6. Het toestel kreeg een hoop positieve reacties, maar vanuit het Apple-kamp kwamen er ook veel negatieve opmerkingen. Waarom eigenlijk? In dit artikel bespreken we de overeenkomsten tussen de Samsung Galaxy S6 en iPhone 6.

Wie zich regelmatig op deze blog vertoont weet waarschijnlijk wel dat ik een echte Apple-fanboy ben. Toch zijn er mijn inziens genoeg redenen om te concluderen dat de Samsung Galaxy S6 overeenkomsten met de iPhone 6 laat zien. Laten we beginnen met wat simpels, de vingerafdrukscanner. Nee, Apple is niet de eerste die deze technologie naar een smartphone heeft gebracht. Het zit ‘m in de toepassing. Waar de Samsung Galaxy S5 al over een dergelijke scanner beschikt, werkt deze net wat anders: je moet je vinger over het scherm ‘swipen’. Bij de Galaxy S6 heeft Samsung gedaan wat Apple vanaf het begin al deed: de scanner in de thuisknop plaatsen. Je hoeft er dan alleen je vinger op te leggen om deze te laten scannen. Dit voelt natuurlijker aan er het zou ook accurater moeten werken.
Bron: Techradar
Dat is één. Maar dan komt het design. Op dat punt lijken beide smartphones op elkaar. Vooral als je de onderkant van de toestellen vergelijkt. Samsung koos ervoor de oortelefooningang ook aan de onderkant te plaatsen, er zitten antennestreepjes op (al bevinden deze zich aan de zijkant en achterkant bij de iPhone). Het enige positieve aan het design van de Galaxy S6 is dat deze eindelijk van fatsoenlijke kwaliteit is; geen plastic, maar een glaspaneel achterop. Iets wat de iPhone 4 en 4S hadden. De iPhone 5 en 5s hadden dit overigens ook gedeeltelijk. Maar sinds de iPhone 6 (Plus) zijn ze hier vanaf gestapt.
Iets wat Samsung – en veel andere smartphonefabrikanten – maar al te graag doen is flinke hardware in hun toestellen proppen. De Samsung Galaxy S6 beschikt over een octa-core processor geklokt op 4 x 2,1GHz en 4 x 1,5GHz. Verder is er 3 GB aan RAM aanwezig. Allemaal leuk natuurlijk, en ook ‘future-proof’. Velen vergeten echter dat Android tegenwoordig zo inefficiënt omgaat met hardware dat de prestaties toch vergelijkbaar zijn met die van de iPhone 5s en iPhone 6 (Plus): vlot. Het grootste probleem is dat na een jaar of twee de meeste vlaggenschip-toestellen van Samsung alweer erg sloom reageren. De camera is een ander punt, deze zal ongetwijfeld, ook in de praktijk, beter presteren dan die van de nieuwste iPhones. De schermresolutie is daarnaast opgekrikt en bevat nu 577 pixels per inch. De iPhone 6 en iPhone 6 Plus hebben respectievelijk maar 326 en 401 pixels per inch. Toch heeft de iPhone 6 Plus volgens DisplayMate de industriële standaard gezet voor wat een smartphonedisplay moet zijn. 
Samsung heeft met de Galaxy S6 ook een aantal functies weggelaten die voor veel mensen juist interessant waren. De mogelijkheid om een MicroSD-kaartje te kunnen gebruiken bijvoorbeeld. En het vervangen van de accu. Ook de IP67-rating die de Galaxy S5 had is er deze keer niet. Dit laatste houdt in dat het toestel niet bestand is tegen water.
Ook de prijs zal ongetwijfeld consumenten weg doen houden van het toestel; het basismodel met 32 GB aan geheugen gaat naar alle waarschijnlijkheid €749 kosten, terwijl je voor €50 meer een iPhone 6 met 64 GB aan geheugen krijgt. En nogmaals, je kunt het geheugen voortaan niet meer upgraden middels een MicroSD-kaartje. Dus wil je er zeker van zijn dat je genoeg opslaggeheugen hebt, dan zul je de 64 GB-variant moeten gaan halen. En deze kost €849. Betaal je €50 meer, dan krijg je daarvoor een 128 GB iPhone 6 of een 64 GB iPhone 6 Plus.
Naast de Galaxy S6 kondigde Samsung de Galaxy S6 Edge aan, welke over gebogen randen beschikt om extra informatie te kunnen tonen op een speciaal schermpje aan de zijkant. Tot slot heeft het bedrijf Samsung Pay aangekondigd, wat een soort rivaal voor Apple Pay moet gaan worden. Op één punt kan dat nog wel trouwens; Apple Pay is momenteel alleen in de Verenigde Staten te gebruiken, terwijl Samsung Pay theoretisch gezien overal gebruikt kan worden. Of de betaaldienst aan zal slaan is nog maar de vraag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in