Nieuwe 12-inch MacBook aangekondigd door Apple

Tijdens het Spring Forward evenement vanavond kondigde Apple een nieuwe MacBook aan met een nieuw design dat dunner dan ooit is, een Retina-display en nieuwe hardware. 
Apple heeft al jaren de iMac, de MacBook Air en de MacBook Pro. Deze hebben regelmatig updates gehad, toch vond men dat het tijd is voor een compleet nieuwe MacBook. En dat is… De MacBook!
De nieuwe notebook beschikt over een Retina-display met een resolutie van 2304 × 1440 pixels met een dichtheid van 226 pixels per inch. Dit brengt het totaal op meer dan 3 miljoen pixels in een scherm van slechts 12 inch groot. Het is volgens Apple’s marketingbaas tevens het dunste Retina-display ooit dat in een Mac gebruikt is. Ook de MacBook zelf is trouwens enorm dun met slechts 13,1 mm, en hij weegt maar 907 gram.

Apple heeft het mechanisme van het toetsenbord vernieuwd voor een betere ‘feeling’. Ook het touchpad is compleet anders geworden, er zit nu Force Touch ingebouwd. Deze technologie kennen we van de Apple Watch. Het idee is dat het verschil tussen hard en zacht tikken herkend kan worden. Zo creëer je verschillende mogelijkheden voor je Mac. Je zou kunnen instellen dat als je hard drukt op het touchpad, een bepaalde taak uitgevoerd wordt.

De nieuwe MacBook beschikt over nieuwe hardware: een 1,1 GHz of 1,2 GHz dual-core Intel Core M-processor welke op maar 5 Watt draait. Beiden hebben Turbo Boost en kunnen een kloksnelheid bereiken tot respectievelijk 2,4 GHz en 2,6 GHz. Daarnaast zit er 4 MB aan gedeelde L3-cachegeheugen in. Op het gebied van graphics is er ook wat nieuws: Intel HD Graphics 5300. Om maximale prestaties te krijgen is er maar liefst 8 GB aan 1600MHz LPDDR3 werkgeheugen in de 12-inch MacBook gestopt. Tot slot is er de keuze uit 256 GB of 512 GB aan flashgeheugen. En toch krijg je een geweldige batterijduur van 9 uur.

Omdat de MacBook over slechts één poort beschikt, welke overigens van het type USB-C is en wel degelijk onder andere USB 3.1, HDMI en VGA ondersteunt, krijg je ook de nieuwste draadloze technologie tot je beschikking. We praten dan over 802.11a/b/g/n/ac en natuurlijk Bluetooth 4.0. Dankzij OS X Yosemite werkt bijna alles draadloos; uitwisselen van bestanden, telefoneren, sms’en verder werken aan bestanden waaraan je begon vanaf je iPhone of iPad enzovoort.

Je zou denken dat de nieuwe MacBook door al deze krachtige features een goede ventilator nodig heeft. Integendeel, want voor het eerst is er een ‘ventilatorvrije’ Mac. Op die manier kreeg Apple het voor elkaar de notebook extreem dun én stil te maken.

De MacBook met 12-inch Retina-display komt in drie verschillende kleuren: zilver, spacegrijs en goud. Het model met 256 GB aan opslaggeheugen en de 1,1 GHz processor kost €1,449, gevolgd door het model met 512 GB aan opslag en de 1,2 GHz processor heeft een prijskaartje van 1,799. Bestellen is op het moment van schrijven helaas nog niet mogelijk.

Apple heeft overigens ook de bestaande MacBook Air en MacBook Pro geüpdated met een 5e generatie Intel Core i5- en i7-processor. De MacBook Pro heeft daarnaast net als de nieuwe MacBook Force Touch in het trackpad gebouwd.

Een aankondiging die aan het begin van Apple’s presentatie werd gedaan is dat de Apple TV goedkoper is geworden en nu voor slechts €79 verkrijgbaar is. Gebruikers in de Verenigde Staten krijgen tevens de mogelijkheid om zich aan te melden voor HBO NOW.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in