Sogeti ontwikkelt slimme oplaad-app voor Eneco

In opdracht van energiebedrijf Eneco heeft Sogeti een webapplicatie ontwikkeld waarmee bestuurders van het automerk Tesla hun auto op het gunstigste moment kunnen opladen. De applicatie past de laadsnelheid aan op basis van de actuele stroomprijzen. Als de prijs van duurzame stroom het laagst is, wordt de auto het snelst opgeladen. Voor de ontwikkeling van deze webapplicatie heeft de IT-dienstverlener gebruik gemaakt van Microsoft Azure technologie.

Deze Eneco SlimLaden applicatie is de eerste in Nederland die zowel de laadsnelheid van de Tesla-auto aanstuurt als continu de beschikking heeft over actuele energieprijzen.
Sogeti heeft gebruik gemaakt van verschillende diensten van Microsoft Azure zoals Stream Analytics, Service Bus en WebJobs. Analytics en Service Bus worden gebruikt voor de communicatie tussen de verschillende componenten van de applicatie. In WebJobs zit de logica van de applicatie die de slimme laadprofielen genereert.
De Tesla-auto is gekoppeld aan het internet en levert real-time informatie aan de Eneco SlimLaden applicatie. Die informatie wordt gebruikt om het laadgedrag van de auto aan te sturen. “De communicatie tussen deze auto en de SlimLaden applicatie is een geweldig voorbeeld van een ‘Internet-of-Things’ oplossing. In de komende tijd gaan we nog veel meer van deze sprekende internet-der-dingen-voorbeelden in de praktijk zien”, vertelt Pablo Derksen, Directeur Business Lines van Sogeti.
“Onze keuze voor Sogeti is gebaseerd op hun ruime kennis en ervaring met Microsoft Azure- technologie. Sogeti heeft ons geholpen bij de ontwikkeling, de architectuur en de implementatie van deze unieke webapplicatie”, zegt Jorg van Heesbeen, Innovation Manager bij Eneco.
Het project is gestart op een hackersfeest van Microsoft eind vorig jaar. De doorlooptijd van de ontwikkeling van deze Eneco SlimLaden applicatie bedroeg zo’n twaalf weken.

Met Eneco Slimladen introduceert het energiebedrijf de mogelijkheid voor klanten om vraag en aanbod van duurzame stroom op het beste moment bij elkaar te brengen. Zo wordt er optimaal gebruikt gemaakt van de beschikbare duurzame energie in ons land. Iedere Tesla rijder investeert hiermee automatisch in duurzame energie. Bijvoorbeeld als het stevig waait in Nederland en er veel windenergie is. Of in de toekomst als er veel zonne-energie beschikbaar is. Eneco SlimLaden is vooralsnog alleen te gebruiken in de Tesla Model S auto. In de toekomst wil Eneco de dienst ook mogelijk maken voor elektrische en plug-in auto’s van andere merken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in