Digitale transformatie van netwerkinfrastructuren: Orange Business Services komt met eerste SDN pilot voor midden- en kleinbedrijf

De digitale transformatie van bedrijven zorgt voor hoge verwachtingen rondom de implementatie van spraak, data en video. Bedrijven moeten kunnen vertrouwen op een veilig, schaalbaar en flexibel netwerk, met eenvoudig beheer. Daarmee willen zij focussen op hun kernactiviteiten en de ontwikkeling van nieuwe diensten. Om een antwoord te bieden op dit soort uitdagende vraagstukken, komt Orange Business Services met een eerste pilot van een volledig digitaal en geautomatiseerd SDN-oplossing voor midden- en kleinbedrijf. 

SDN en NFV: grote uitbreiding van het netwerk mogelijk

Software Defined Network (SDN) en Network Function Virtualization (NFV) vertegenwoordigen het volgende hoofdstuk in de netwerk(r)evolutie. Beide technologieën maken nieuwe manieren van volledige netwerkvirtualisatie mogelijk. Ze zorgen voor exploitatie en configuratie. Ook automatiseren ze beheer en ontwikkeling. Netwerkintelligentie wordt in eerste instantie door hardwarecomponenten zoals routers, firewalls enzovoorts, ondersteund. Nu wordt het door een NFV softwareplatform gevirtualiseerd. Deze aanpak beveiligt netwerkmonitoring via een SDN-controller en beheert de prioritering van gegevensstromen en routing. Daarbij krijgen netwerkmanagers een gecentraliseerde digitale interface met toegang via hun smartphone. Ze kunnen eenvoudig en snel totale netwerkconfiguraties uitvoeren, functionaliteiten updaten en nieuwe software implementeren. Dit hoeven zij niet meer handmatig te doen.
                          

Pilot toetst gebruik en functionaliteiten van SDN in de praktijk

Ongeveer tien MKB-ers zijn met het volledig digitaal plug-and-play SDN-aanbod van Orange Business Services aan de slag gegaan. De SDN pilot wordt opgezet om het intranet- en internetnetwerk via een webportaal real-time te beheren. Door middel van een eenvoudige en veilige interface kunnen netwerkmanagers bovendien naar keuze nieuwe gevirtualiseerde applicatiediensten aanvragen. Denk daarbij aan internet content filtering, geavanceerde beveiliging en antivirus.
De oplossing biedt een privaat en beveiligd netwerk voor de best beschikbare bandbreedte (ADSL, VDSL of fiber) en een router. De bedrijven die aan de pilot deelnemen krijgen geavanceerde ondersteuningsdiensten van het projectteam.
Orange stelt in een toegewijd zakelijk netwerk een SDN-controller en gevirtualiseerde diensten beschikbaar. De feedback van het project wordt gebruikt voor de officiële lancering in 2016.
Dit project is onderdeel van een groter geheel, onder de noemer “SDN for Business” om Orange Business Services’s SDN-strategie verder te formaliseren. SDN is één van de prioriteiten van de Orange Groep waarmee de volgende stappen qua netwerkstrategie worden bepaald.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in