Word 2013: aangepaste stijlen maken

Vorige week schreef ik over hoe je in Word 2013 velden en documenteigenschappen kunt toepassen in je documenten. Vandaag wil ik het gaan hebben over iets eenvoudigers, maar ook weer iets dat je zeker zou moeten kunnen als je mooie documenten wilt kunnen ontwerpen. Stijlen toepassen zou niet nieuw moeten zijn voor de meeste gebruikers van Word. Het aanpassen van bestaande stijlen of er zelf eentje creëren is een ander verhaal. In deze tutorial leg ik uit hoe je dit doet.

We gaan het hebben over twee zaken: het aanpassen van een bestaande stijl en het maken van een nieuwe stijl. Naast de belangrijkste aanpassingen die je kunt verrichten worden ook enkele geavanceerde opties besproken. 
Wanneer je een bestaande stijl wilt wijzigen klik je simpelweg met je rechtermuisknop op deze stijl. Kies ervolgens in het snelmenu Wijzigen. Er verschijnt dan een nieuw venster waarin je alles naar wensen kan aanpassen. In dit voorbeeld gaan we de stijl ‘Kop 1’ wijzigen.

Je ziet als eerste een aantal opties voor eigenschappen. Deze zijn net zo belangrijk als de visuele instellingen waar we zometeen aan de slag gaan. De naam die je kiest zal in de groep stijlen worden weergegeven. Kies er dus eentje die voor jou duidelijk is. Daaronder kun je een type stijl kiezen. Deze heb je echter pas nodig bij het maken van een nieuwe stijl, daar gaan we het nu dus ook nog even niet over hebben. Bij ‘stijl gebaseerd op’ kun je bepalen onder welke stijl het moet vallen; wil je bijvoorbeeld een tweede stijl die dezelfde eigenschappen heeft als ‘Kop 1’ dan kies je dat hier. Bij ‘volgende alinea’ kies je wat er moet gebeuren als je naar een nieuwe regel gaat na het typen van tekst met de door jouw bewerkte stijl (bijvoorbeeld van ‘Kop 1’ naar ‘Kop 2’).

Qua opmaak is er veel keus. Om te beginnen natuurlijk het lettertype, de grootte van de tekst, je kunt aangeven of het vet, cursief en/of onderstreept moet zijn, je kunt de kleur bepalen. Maar je kunt ook de uitlijning naar wens instellen en de regelafstand of alineafstand. En daar wil ik nog even wat verder op ingaan. Linksonderin het venster ‘Stijl wijzigen’ zie je een knop met de tekst Opmaak. Klik hierop en je krijgt een lijstje met allerlei mogelijkheden te zien. Kies je voor Alinea dan krijg je allerlei instellingen te zien waarmee je de alineafstand kunt wijzigen. Je kunt tekst anders laten inspringen en je kunt de afstand bepalen.

Wil je dat de tekst van een stijl verbreed of juist vermald wordt weergegeven, dan ga je in dat snelmenu Opmaak naar Lettertype. Dan ga je naar het tabblad Geavanceerd. Bij ‘Tekenafstand’ kies je dan de gewenste opties.

Dit is slechts een greep uit de vele mogelijkheden die er zijn om stijlen aan te passen. Maar wat nou als ik zelf een compleet nieuwe stijl aan wil maken? Geen probleem, dat kan gewoon. Dit vereist wel wat ander stappen. Klik om te beginnen op het kleine icoontje helemaal rechtsonderin de groep Stijlen (ook te activeren met Alt + Ctrl + Shift + S). Er komt dan een klein venstertje tevoorschijn. Linksonderin hiervan zie je drie icoontjes. Wanneer je op het eerste icoontje klikt kun je een nieuwe stijl aanmaken. Je krijgt dan precies dezelfde mogelijkheden als bij het wijzigen van een bestaande stijl.

Zoals ik eerder al zei zou ik het later gaan hebben over het bepalen van het type stijl. Je hebt hierbij vijf mogelijkheden: Alinea, Teken, Gekoppeld (alinea en teken), Tabel en Lijst. Afhankelijk van waar je de stijl uiteindelijk op wilt toepassen kies je uit één van deze opties. Stel, je wilt dat een bepaalde stijl specifiek voor de veldnamenrij van een tabel bedoeld is, dan kies je voor Tabel. Meestal kies je echter voor Gekoppeld (alinea en teken); je kunt de stijl dan toepassen bij zowel kopteksten als bij gewone teksten.

Nogmaals, alles wat in deze tutorial genoemd is zijn slechts voorbeelden. Je kunt zelf zoveel doen met stijlen. Probeer zelf nu eens een stijl te maken met de volgende eigenschappen als een soort ’toetsje’. Als het lukt, dan heb je deze tutorial begrepen én je weet hoe je je weg vindt naar functies die niet genoemd zijn. Als iets niet genoemd is, hoef je er ook niets mee te doen (bijvoorbeeld bij ‘volgende alinea’).

  • Naam: DTB-toets
  • Type stijl: Gekoppeld (alinea en teken)
  • Stijl gebaseerd op: Kop 1
  • Lettertype: Tahoma (vetgedrukt)
  • Tekengrootte: 20
  • Kleur: Paarse, Accent 4, donkerder 25%
  • Alinea-afstand na: 6 pt,
  • Regelafstand: Enkel
  • Tekenafstand: Verbreed met 1,5 pt
  • Schaduw (teksteffecten): Verschuiving diagonaal rechtsonder
Je zou dit als resultaat moeten krijgen wanneer je de stijl toepast:
Als jouw resultaat overeenkomt met die van jou, dan zou je zonder problemen dit onderdeel moeten kunnen bij het officiële examen van Microsoft Office Specialist Word 2013 Expert; daar zullen ze ongeveer op dezelfde manier vragen om bepaalde eigenschappen toe te passen op een bestaande stijl en/of je moet er zelf eentje gaan maken.
De volgende keer gaan we het hebben over het bijhouden van wijzigingen in een document. Handig als je je verslag wilt delen met iemand, maar je wilt wel precies weten wat er aangepast is. Vooral in het bedrijfsleven zal het van belang zijn dat je weet hoe je de hiervoor nodige opties instelt en hoe je bijgehouden wijzigingen kunt accepteren of negeren. Meer daarover binnenkort dus!

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in