Haptische sterkte op je Apple Watch aanpassen

Ben jij één van de gelukkigen die nu al over een Apple Watch beschikt? Wellicht heb je gemerkt dat Taptic Engine niet altijd even voelbaar is. Althans, sommigen hebben de afgelopen tijd gemeld dat het makkelijk te missen is. In dit artikel leg ik uit welke potentiële oplossingen je kunt gebruiken om het euvel te verhelpen.

Allereerst een introductie voor degenen die niet weten waar ik het over heb. Taptic Engine is een stukje hardware in de Apple Watch dat middels actuators haptische feedback geeft. Ofwel, je voelt een tikje op je pols zodra je een melding ontvangt.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de trilmotor van je iPhone is Taptic Engine erg subtiel. Je hoort het niet, en soms voel je het niet eens. In mijn ervaringen was dat gelukkig niet het geval. Mocht dit bij jou wel zo zijn, dan leg ik in dit artikel graag uit wat je eraan zou kunnen doen. Er zijn twee mogelijkheden: je kunt de ‘kracht’ van de haptische feedback verhogen óf je kiest voor een langer durende tik. Aanpassen van deze instellingen kan op zowel je iPhone als op je Apple Watch. In dit artikel worden screenshots van de Apple Watch gebruikt. Achter iedere term staat ook de Nederlandse term, zoals deze momenteel in de Apple Watch-app op de iPhone gebruikt wordt.

Haptische sterkte aanpassen

Heb je het idee dat de tikjes veel te zacht voelen of zelfs helemaal niet voelbaar zijn? Dan kun je de sterkte aanpassen. Volg daarvoor deze screenshots op volgorde van links naar rechts. 

 
  1. Zorg dat je wijzerplaat wordt weergegeven
  2. Druk op de Digital Crown (wieltje aan zijkant van je Apple Watch) om naar het thuisscherm te gaan. Zoek naar de Instellingen-app op dit thuisscherm en tik hier op.
  3. Scroll in deze app naar beneden tot je ‘Sounds & Haptics’ (NL: ‘Horen en voelen’) ziet staan en tik hier op
  4. Scroll vanuit hier weer naar beneden tot je bij ‘Ringer and alert haptics’ (NL: ‘Haptische sterkte’)
  5. Tik op het icoontje aan de rechterzijde, tot het hele balkje groen is

Prominent voelbaar signaal

Heb je het de vorige stappen gevolgd, maar voel je de tikjes nog niet? Dan kun je een optie genaamd prominent voelbaar signaal inschakelen. Hierover wordt het volgende gezegd: ‘als deze optie is ingeschakeld, worden bepaalde algemene meldingen op de Apple Watch aangekondigd met een prominent voelbaar signaal’. Om dit in te schakelen voer je dezelfde stappen uit als hiervoor. Met één klein verschil: in het scherm van ‘Sounds & Haptics’ (horen en voelen) ga je iets verder naar beneden. Daar zie je een schakelaartje langs ‘Prominent Haptic’ (NL: ‘Prominent voelbaar signaal’) staan. Schakel deze optie in en probeer dan of het nu wel voelbaar is.
Is dat nog steeds niet het geval, dan is het waarschijnlijk gewoon een kwestie van wennen. Volgens veel gebruikers helpt dat alleen al een hoop. Immers, je hersenen moeten nog wennen aan de tikjes, of deze nou wel of niet goed voelbaar zijn.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in