Jonge ingenieur bedenkt systeem om luchtkwaliteit in vliegtuigen te verbeteren

Tijdens de Intel International Science and Engineering Fair is de 17-jarige Raymond Wang uit Canada op de eerste plaats geëindigd. Hij heeft de Gordon E. Moore-prijs van $75.000 gekregen voor het ontwerpen van een nieuw luchtinlaatsysteem voor vliegtuigen om de luchtkwaliteit te verbeteren en de verspreiding van ziekten te voorkomen. De hoofdprijs is vernoemd naar de wetenschapper en medeoprichter van Intel, Gordon E. Moore.

Het systeem van Wang zorgt voor ruim 190% meer frisse lucht in de cabine, terwijl de hoeveelheid ziektekiemen die wordt ingeademd tot 55% minder is vergeleken met conventionele ontwerpen. Het ontwerp van Wang kan gemakkelijk en economisch verantwoord worden ingebouwd in bestaande vliegtuigen.
De tweede plaats is voor de 16-jarige Nicole Ticea, eveneens uit Canada. Zij ontving een van de twee Intel Foundation Young Scientist Awards van $50.000 voor de ontwikkeling van een goedkoop en gemakkelijk te gebruiken testapparaat om het hoge aantal niet gediagnosticeerde HIV-infecties in arme gemeenschappen te verminderen. Haar wegwerp-apparaat werkt niet op elektriciteit en levert binnen het uur resultaat. De productiekosten bedragen minder dan $5. Ticea heeft al haar eigen bedrijf opgericht dat onlangs $100.000 subsidie heeft gekregen om haar technologie verder te ontwikkelen.
Karan Jerath uit de Verenigde Staten heeft de andere Intel Foundation Young Scientist Award gekregen voor het verfijnen en testen van een nieuw apparaat waarmee een onderzeese oliebron na een ‘blowout’ snel en veilig kan worden afgesloten. Jerath heeft een betere container ontworpen die natuurlijk gas, olie en oceaanwater van elkaar kan scheiden. Het ontwerp houdt ook rekening met verschillende waterdiepten, de doorsnede van pijpleidingen en de samenstelling van vloeistoffen. Ook wordt vorming voorkomen van methaanhydraat, dat voor verstoppingen kan zorgen.
“Intel vindt dat jonge mensen de sleutel zijn tot toekomstige innovatie. Om de uitdagingen van morgen het hoofd te bieden, is het nodig dat studenten met uiteenlopende achtergrond betrokken raken bij exacte wetenschappen, technologie, engineering en wiskunde”, zegt Wendy Hawkins, executive director van de Intel Foundation. “We hopen dat deze winnaars andere jonge mensen zullen inspireren om hun interesses op deze gebieden te volgen en hun nieuwsgierigheid, creativiteit en vindingrijkheid in te zetten voor het algemeen nut.”
Dit jaar namen 1.700 honderd jonge wetenschappers uit meer dan 75 landen en regio’s deel aan de International Science and Engineering Fair. Naast de genoemde winnaars ontvingen ongeveer 600 finalisten – onder wie 20 ‘Best of Category’ winnaars die elk een prijs van $5000 ontvingen – awards en prijzen voor hun innovatieve research. De Intel Foundation gaf ook aan de school van elke winnaar een bedrag van $1000.
De Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) is gericht op ’s werelds meest belovende jonge studenten, uitvinders en engineers. De finalisten worden jaarlijks gekozen op honderden aan ISEF gelieerde evenementen. Hun projecten worden onsite geëvalueerd door ongeveer 1.000 juryleden uit vrijwel iedere wetenschappelijke discipline. Elk jurylid is gepromoveerd of heeft tenminste zes jaar professionele ervaring in een van de wetenschappelijke disciplines. De competitie is in handen van de Society for Science & the Public, een non-profit organisatie voor de bevordering van de publieke betrokkenheid bij wetenschap en wetenschappelijke opleidingen.
De Intel International Science and Engineering Fair 2015 is gezamenlijk bekostigd door Intel en de Intel Foundation met aanvullende awards en support van tientallen andere bedrijven en wetenschappelijke instellingen, overheidsinstellingen en op wetenschap gerichte organisaties. Dit jaar was er ongeveer $4 miljoen prijzengeld beschikbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in