Markt moet hoogopgeleide IT’er beter verleiden

De markt moet hoogopgeleide IT-ers beter verleiden. Dat stelt Yacht naar aanleiding van de aanhoudend groeiende vraag naar specialisten in dit vakgebied. Het aantal openstaande vacatures voor IT-professionals stijgt in het eerste kwartaal van 2015 met 6% tot 39.500, vergeleken met het laatste kwartaal van 2014. Professionals wanen zich in een luxepositie op de arbeidsmarkt.   

Uit het beroepen- en arbeidsmarkt survey (BAS) van Yacht blijkt verder dat de hoogopgeleide IT’er vaker dan de gemiddelde hoogopgeleide ‘latent’ op zoek is naar een nieuwe baan (respectievelijk 60% en 65%), slechts 8% van de IT-professionals is actief op zoek. Voor latent werkzoekenden is het nóg belangrijker dat een nieuwe baan een duidelijke vooruitgang betekent. Deze groep is immers niet actief op zoek, onderneemt geen concrete stappen en kijkt bijvoorbeeld niet gericht naar vacatures, maar staat wel open voor een goed aanbod.
Beter verleiden
“De aanhoudend hoge vraag naar IT-professionals, de luxepositie van specialisten op de arbeidsmarkt en de zich snel ontwikkelende IT markt, vraagt het uiterste van bedrijfsleven in hun zoektocht naar goede mensen.  Het is zaak IT-professionals pro-actief te benaderen en de markt & hun drijfveren te kennen. Dit verhoogt de kansen om snel in te kunnen spelen op de grillige en hoge vraag”, aldus Arco Elsman, Directeur IT Yacht.”    
Tips voor het benaderen van professionals
Elsman: “Het begint bij persoonlijke aandacht. Vermijd standaard e-mailberichten. Investeer liever tijd in het ontdekken van wat mensen echt willen en wat jou als organisatie onderscheidt. Vaak is dat niet het logo op de gevel, maar veel belangrijker, de vraag of professionals voldoende uitdaging treffen in het bedrijf. Neem dat vervolgens als uitgangspunt voor een gesprek en leg uit waarom de opdracht of functie een verrijking kan zijn voor iemand. Dat is waar professionals enthousiast van worden, die willen niet stil staan. Tot slot, bouw en onderhoud een vertrouwensrelatie.  Professionals staan graag in contact met bedrijven die streven naar vooruitgang.”   
Overigens zijn naast salaris, flexibele werktijden, goede thuiswerkmogelijkheden en locatie (arbeids)voorwaarden waar de hoogopgeleide IT’ers beduidend meer waarde aan hechten dan de gemiddelde hoogopgeleide beroepsbevolking. Ofwel ze zijn zich bewust van hun schaarste.
Verschuiving functies
De vraag naar IT-professionals  stijgt dit kwartaal opnieuw. Tussen gevraagde functies onderling zijn ook verschuivingen te zien. Zo is de vraag naar specifieke softwareontwikkelaars  nog steeds hoog. Dit blijft veruit de meest gevraagde functie binnen IT. Verder zoekt de markt naar Security Officers, qua aantal nog steeds relatief beperkt in omvang, maar de vraag stijgt in het eerste kwartaal wel  21%. De vraag naar projectmanagers & SAP specialisten slinkt dit kwartaal.   
Top 3 IT vacatures in aantallen :
  1. Softwareontwikkelaar              16.500
  2. Technisch Beheerder                  5.960
  3. Informatie Analist                      2.750 

Top 3 IT vacatures in % stijging:
  1. Security Officer                       + 21%
  2. Informatie analist                    + 14%
  3. Test offficer                              +14%   

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in