Hoe Apple de iPhone 4s en iPad 2 een jaar extra updates gaat bezorgen

Het kwam aan als een verassing, ondanks de geruchten eerder: iOS 9 zal op de iPhone 4s en nog een aantal andere oude toestellen ondersteund worden waarvan dit niet verwacht werd. Hoe komt dat? Wat heeft ervoor gezorgd dat iOS 9 toch nog geïnstalleerd zal kunnen worden op apparaten die normaal nu aan het einde van hun software-ondersteuning zouden zijn? Je leest het in dit artikel.

Apple’s line-up groeit duidelijk steeds meer. Want als Apple de lijn had doorgezet zoals het altijd is geweest, zouden de apparaten die je in de afbeelding ziet geen ondersteuning voor iOS 9 gaan krijgen; de iPhone 4s, iPod touch van de vijfde generatie, de eerste generatie iPad mini, iPad 2 en wellicht zelfs al de iPad 3. Dit vanwege de inmiddels relatief oude hardware. Hieronder een samenvatting ervan:
iPhone 4s
800 MHz dual-core A5-chip
512 MB RAM
3,5-inch Retina display
960 x 640 pixels (326 pixels per inch)
iPod touch (5e generatie)
800 MHz dual-core A5-chip
512 MB RAM
4-inch Retina display
1136 x 640 pixels (326 pixels per inch)
iPad mini
1 GHz dual-core A5-chip
512 MB RAM
7,9-inch display
1024 x 768 pixels (163 pixels per inch)
iPad 2
1 GHz dual-core A5-chip
512 MB RAM
9,7-inch display
1024 x 768 pixels (132 pixels per inch)
iPad 3
1 GHz dual-core A5X-chip
Quad-core GPU
1 GB RAM
9,7-inch Retina display
2048 x 1536 pixels (264 pixels per inch)
Waarom ik de specificaties erbij zet? Omdat deze een beeld geven van op wat voor hardware iOS tegenwoordig moet draaien. Zoals je kunt lezen, hebben alle apparaten of erg weinig werkgeheugen (512 MB) of simpelweg een te hoge resolutie om het eventuele extra werkgeheugen en de krachtigere GPU te compenseren, zoals bij de iPad 3 het geval is. Sterker nog, die iPad 3 is in de praktijk niet sneller dan de iPad 2, terwijl het aantal grafische processorkernen wel verdubbeld is, samen met het werkgeheugen. Vergelijk het maar eens met de meest recente apparaten, het verschil zie je meteen!

iPhone 6 (Plus)
1.4 GHz dual-core A8-chip (64-bit)
Quad-core GPU
1 GB RAM
4,7-inch / 5,5-inch Retina display
1344 x 750 pixels (326 pixels per inch) / 1920 x 1080 pixels (401 pixels per inch)

iPad Air 2
1.5 GHz triple-core A8X-chip (64-bit)
Octa-core (8-core) GPU
2 GB RAM
9,7-inch Retina-display
2048 x 1536 pixels (264 pixels per inch)

iOS 7 en iOS 8 gaven dan ook al het idee dat het met iOS 9 echt afgelopen zou zijn. Apple heeft ons afgelopen maandag tijdens WWDC 2015 echter blij kunnen maken. Of in ieder geval, mensen die één van bovengenoemde apparaten hebben: zij kunnen van de nieuwe versie gaan genieten zodra deze uitgebracht is.
En dat heeft alles te maken met hoe iOS 9 ontwikkeld is. Apple besloot namelijk het hele ontwikkelproces om te gooien. Normaal beginnen ze juist met een nieuwe iPhone en iPad, waarop ze dan de volledige versie zetten. Vervolgens installeren ze deze op oudere toestellen en halen bepaalde functies er gefaseerd uit. Uiteraard, op basis van hoe deze apparaten reageren op het gebruik ervan. Deze keer koos Apple ervoor het anders aan te pakken, door per toestel een speciale iOS-variant te ontwikkelen.
Met als resultaat dat de prestaties op ieder iOS-apparaat verbeterd zijn. Dat is ook het hele idee van iOS 9. Niet alleen dit nieuwe ontwikkelproces zorgt voor een verbetering van de prestaties op oudere toestellen, ook Metal gaat daar voor zorgen. Metal werd als API aangekondigd tijdens WWDC 2014 en heeft ontwikkelaars de mogelijkheid gegeven dieper in de processor te komen voor nog betere grafische prestaties. Alle apps in iOS 9 maken voortaan ook gebruik van Metal, wat volgens Apple al voor een significant verschil moet zorgen, vooral wat betreft animaties bij het scrollen bijvoorbeeld.
Nu zijn prestaties eigenlijk nog niet eens het grootste probleem van iOS 8. Het is iets heel anders, dat bij de release ervan in september 2014 voor flink wat discussies heeft gezorgd. En dat is de grootte van de software. Om iOS 8 te installeren heb je namelijk maar liefst 4,58 GB aan ruimte nodig. En laat nou net niet iedereen hierover beschikken. Vooral degenen met een apparaat met slechts 8 GB of 16 GB aan opslagruimte. Om nog maar te zwijgen over wat je überhaupt overhoudt voor opslag van apps, muziek en foto’s. Mijn iPhone 4s bleek namelijk na het installeren van iOS 8 nog maar 5,4 GB over te hebben hiervoor. Daarom ben ik ook zo blij dat ik nu een iPhone 6 heb met een ‘whopping’ 64 GB.

In ieder geval, om ook de gebruikers met minder opslagruimte tegemoet te komen heeft Apple de vereiste opslagruimte voor het installeren van iOS 9 radicaal verminderd naar slechts 1,3 GB. Dit moet ervoor zorgen dat meer mensen iOS 9 gaan installeren zodra het uit is. iOS 8 staat op dit moment op 83% van alle iOS-apparaten. Dit is alsnog erg veel vergeleken met Android 5, dat nu op 12% van alle Android-toestellen is geïnstalleerd. Maar voor Apple’s doen is het wat minder ten opzichte van de adoptie van iOS 7.


Wat iOS 9 tot slot gaat bieden, voor alle toestellen nog wel, is een verlengde batterijduur. Apple claimt dat met iOS 9, je iPhone 6 tot een uur langer meegaat. En dankzij een nieuwe optie genaamd ‘energiebesparingsmodus’ kun je dit met nog eens drie uur daar overheen verlengen.

Met andere woorden, iOS 9 wordt sneller en vloeiender in gebruik, vereist minder opslagruimte om te worden geïnstalleerd en biedt een langere batterijduur voor je iPhone. Natuurlijk is het zo dat als je een ouder toestel hebt, je niet alle functionaliteit krijgt. De apparaten uit het lijstje bovenaan, uitgezonderd van de iPad 1 en iPod touch (5e generatie) hebben bijvoorbeeld niet het in iOS 7 geïntroduceerde AirDrop. Sommige van deze apparaten krijgen daarnaast niet het nieuwe ‘Search’ dat Spotlight vervangt en ook als een soort assistent fungeert. Is dat erg? Nee, zeker niet. Want met iOS 9 wil Apple juist voorkomen dat de oudere toestellen traag worden door dergelijke features. Om er toch voor te zorgen dat ze wat sneller worden en langer meegaan in het dagelijks gebruik is er dus iOS 9. Voor de oudste apparaten zal het meer een soort iOS 8.5 aanvoelen met gelukkig wel een hoop kleine functies uit iOS 9.

iOS 9 komt deze herfst beschikbaar voor de volgende apparaten:

 • iPhone 4s
 • iPhone 5
 • iPhone 5c
 • iPhone 5s
 • iPhone 6
 • iPhone 6 Plus
 • iPod touch (5e generatie)
 • iPad 2
 • iPad (3e generatie)
 • iPad (4e generatie)
 • iPad Air
 • iPad Air 2
 • iPad mini
 • iPad mini 2
 • iPad mini 3

Meer weten over iOS 9? Op onze speciale pagina vind je alvast wat interessante screenshots en later deze week verschijnt er een preview waarbij de functies getoond in deze screenshots nader besproken worden.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in