iOS 9 Preview

Apple kondigde maandag iOS 9 aan tijdens de 26e editie van het Worldwide Developers Conference in San Francisco. Ondanks dat het vergeleken met iOS 8 geen enorme update is, zijn er toch een aantal bijzondere kenmerken. In dit artikel geven we je een voorproefje van iOS 9.

We beginnen vandaag met een applicatie: Notities. Al jaren is deze app niet meer dan een doodgewone notities-app geweest. Met als enige vernieuwingen integratie met iCloud en de mogelijkheid om tekst vet, cursief te maken of te onderstrepen en tot slot kun je afbeeldingen invoegen. Apple begon zelf ook te merken dat de app te weinig functies bevat, daar gaat flink wat aan veranderen in iOS 9.

Wanneer je in Notities nu op het ‘+’-teken rechtsboven het toetsenbord tikt, verschijnt er een balk. In deze balk bevinden zich een aantal opties. Zo kun je een bolletje toevoegen voor bijvoorbeeld een checklist. Tik je op ‘Aa’, dan krijg je tekstopmaakopties, het camera-icoontje geeft de mogelijkheid een foto/video te maken of selecteren uit de foto’s-app. En via het kronkellijntje kun je zelf tekeningetjes maken. Allemaal bedoeld om Notities tot een krachtige tool te maken.

Baanbrekende features zijn het misschien niet, maar noemenswaardig zijn ze zeker wel. Je kunt nu volwaardige boodschappenlijstjes maken, je kunt links invoegen die niet meer als een simpele url verschijnen, maar als een grote ‘box’ (zie bovenaan in screenshot). Dit maakt het gelijk makkelijker op de link te tikken. Deze links voeg je in door in Safari op het icoontje op te delen te tikken. Vervolgens kies je Notities en de link kan in de app worden geplaatst. Dit werkt net zo met locaties in Maps.

Al met al is Notities simpelweg uitgebreider dan ooit. Het goede nieuws is dat OS X El Capitan op de Mac dezelfde nieuwe functies krijgt in Notities.

De tweede feature is Search. Search gaat in iOS 9 Spotlight vervangen. Je kunt hetzelfde blijven doen, maar dan zelfs meer. Zo biedt het een aantal functies uit Siri. Je kunt nu berekeningen intikken en je krijgt direct het antwoord. Wil je een bedrag omrekenen naar andere valuta? Dat kan nu ook in Search. Omdat je niet verplicht bent je stem te gebruiken voorkom je hierdoor meteen een hoop moeilijkheden in het openbaar. Toch is er rechts van het zoekbalkje nog steeds een microfoontje te vinden.

Niet alleen biedt Search bepaalde Siri-functies, ook is het ‘proactief’ geworden. Het kan suggesties geven op basis van jouw gedrag in iOS 9. Maak je veelal gebruik van bepaalde apps of contacten, dan zullen deze op de juiste momenten verschijnen in Search.

Het hele idee achter het nieuwe Search is dat bepaalde cruciale informatie levert zonder dat je als gebruiker veel moet doen; je doet wat je normaal doet en Search biedt op basis van jouw gedrag de nodige informatie.

Multitasking in iOS is ook flink veranderd. Op zowel de iPhone als op de iPad is er een nieuwe interface met een grotere app-weergave. Op de iPad zijn er een aantal belangrijke zaken toegevoegd voor échte multitasking. Denk aan Split View, waarmee je twee applicaties naast elkaar kunt tonen. Helaas wordt dit vanwege de hardwareprestaties dat het vergt alleen ondersteund op de iPad Air 2. Gelukkig is er nog meer: dankzij Slide Over kun je een app als een soort ‘layer’ over je huidige app slepen. Handig als je bijvoorbeeld een mail aan het typen bent en ondertussen even je Twitter wilt bekijken zonder daadwerkelijk de app te verlaten. Tot slot is er Picture-in-Picture, dat ervoor zorgt dat je een video kunt blijven bekijken wanneer je schakelt naar een andere app. Dus bijvoorbeeld, als je een film aan het kijken bent, maar je wilt ondertussen even reageren op een mailtje met dat filmpje erbij, dan kan dat. Dit vereist geen extra handelingen; tijdens het bekijken van een video kun je schakelen naar een andere app en het filmpje wordt als een blokje meegenomen. Je kunt dit blokje vergroten, verkleinen en verbergen. Uiteraard kun je, zonder weer terug te gaan naar de app waar je de video startte, de video afsluiten.

Slide Over en Picture-in-Picture worden ondersteund op de iPad Air en iPad Air 2, en de iPad mini 2 en iPad mini 3.

Niet alleen op het gebied van multitasking is veel veranderd, ook wat betreft typen. Herinner je je QuickType nog? Het toetsenbord in iOS 8 werd uitgebreider dan ooit met onder meer ondersteuning voor ‘Predictive Typing Suggestions’, dat voorspelt wat je wilt gaan typen.

In iOS 9 gaat Apple een stapje verder; het toetsenbord op de iPad toont nu op de plaats waar de Predictive Typing Suggestions verschijnen een aantal extra tools als knippen, kopiëren en plakken, en zelfs het invoegen van bijlagen. Plus, je kunt het toetsenbord als trackpad gebruiken. Zowel op de iPad als op de iPhone. Door met twee vingers hier overheen te slepen zie je wat hiernaast op de screenshot getoond wordt. Het wordt als het ware een soort muis/cursor die je door je tekst kan laten lopen. Handig als je snel tekst wilt selecteren, aanpassen of verwijderen.

Geen baanbrekende vernieuwing, maar in mijn ervaring functioneerde het nog erg soepel en betrouwbaar voor een allereerste bèta van een nieuwe iOS-versie.

iOS 9 tidbits

In iOS 9 zitten nog meer functies, vooral veel kleine. Hieronder zal ik acht van zulke features beschrijven.

Wanneer je in een app bent en je ontvangt een melding waarop je reageert, dan verschijnt er in de desbetreffende applicaties linksboven een linkje ‘Back to <app>’ (Terug naar <app>). Zo ben je in een oogopslag weer terug in je vorige app. Ook is er een nieuwe widget beschikbaar in berichtencentrum dat het batterijpercentage van je iPhone en Apple Watch toont, mits je hierover beschikt natuurlijk. Verder is er een nieuwe energiebesparingsmodus die je in kunt schakelen via een switch. Ook kun je deze eenvoudig inschakelen als je batterijpercentage onder de 20% komt; er verschijnt dan een melding dat je nog maar 20% over hebt. In deze melding kun je er dan voor kiezen de nieuwe energiebesparingsmodus aan te zetten.

Heb je je ooit afgevraagd waarom het niet mogelijk is om bestanden te delen via de Mail-app? Niet meer nodig, want vanaf iOS 9 zal het wél mogelijk zijn. Niet alleen kun je bestanden vanuit iCloud Drive uploaden, ook van OneDrive, Dropbox, Box, en iedere andere clouddienst dat ondersteuning voor het Document Provider API biedt. Ook is het met iOS 9 mogelijk te zoeken in de Instellingen-app. Handig als je even vergeten bent waar een instelling ook alweer zat of als je gewoon dat hele stappenproces wilt overslaan. Tot slot heeft Apple een bepaalde designelement aangepast: onder meer het deelscherm en schermmeldingen hebben een nu wat verder afgeronde hoeken. Het ziet er hierdoor al een stuk beter uit met de rest van iOS.

iOS 9 komt later dit jaar beschikbaar voor de volgende apparaten, uiteraard zonder enige kosten:

  • iPhone 4s
  • iPhone 5
  • iPhone 5c
  • iPhone 5s
  • iPhone 6
  • iPhone 6 Plus
  • iPod touch (5e generatie)
  • iPad 2
  • iPad (3e generatie)
  • iPad (4e generatie)
  • iPad Air
  • iPad Air 2
  • iPad mini
  • iPad mini 2
  • iPad mini 3
Sommige features zullen niet ondersteund worden op alle toestellen. Zo is het op de iPhone 4s niet mogelijk gebruik te maken van Proactive Siri of tekenen in de Notities-app. De nieuwe multitaskingfeatures, uitgezonderd van het gewijzigde design, zijn daarnaast niet op de iPhones beschikbaar. Alleen op de iPad.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in