Intel Security heeft onderzoek gedaan naar het onlinegedrag en de sociale-netwerkgewoonten van kinderen en jongeren van 8 tot 16 jaar. Ook werd gekeken naar de zorgen die hierover bij ouders leven. Als het gaat om de online activiteiten van hun kinderen, zo blijkt uit het onderzoek, maakt bijna een kwart van de ouders zich vooral zorgen over onbewuste interactie met pedofielen of andere kwaadwillenden. Dat deze zorg is gerechtvaardigd, blijkt wel uit het feit dat 19 procent van de jongeren iemand die hij of zij via internet heeft leren kennen weleens in het echt heeft ontmoet, of graag zou willen ontmoeten. 78 procent van de jongeren geeft bovendien zelf aan er niet gerust op te zijn dat hun persoonlijke gegevens online veilig zijn.
In Nederland hebben de afgelopen maanden diverse media gesignaleerd dat instanties en hulpverleners zich grote zorgen maken over het toenemend aantal jongeren dat met Sexting in aanraking komt. Steeds meer pubers sturen elkaar naaktfoto’s via sociale media, WhatsApp, etc. Ze beseffen zich echter niet wat er met deze zeer persoonlijke beelden kan gebeuren wanneer deze eenmaal online staan. De uiteindelijke gevolgen van het online delen van dergelijke beelden – bijvoorbeeld roddels en online pesten – worden door de jongeren die er door worden getroffen als zeer traumatisch ervaren.
“Het is absoluut noodzakelijk dat ouders met hun kinderen in gesprek blijven over de risico’s en de goede kanten van hun online belevenissen,” zegt Martin Pivetta. “Deze discussie helpt het vertrouwen tussen ouders en kinderen te versterken. Ook is het hopelijk een aansporing voor kinderen om open te zijn over hun interacties op internet en hun ouders in vertrouwen te nemen als iets gebeurt dat ze niet helemaal vertrouwen. Bijvoorbeeld vreemde gesprekken of bijzondere verzoeken om een naaktfoto.”
On- en offline interacties
Van de ondervraagde ouders die zelf sociale media gebruiken, heeft 70 procent zelf ook via deze weg contact met hun kroost, in de hoop zich een beeld te kunnen vormen van de interacties met volgers en vrienden, en van de informatie die ze online zetten. 86 procent denkt te weten wat de kinderen online allemaal uitspoken.
Persoonlijke informatie beschermen
De meerderheid van de ondervraagde ouders (63 procent) vindt het belangrijk dat hun kinderen worden voorgelicht op het gebied van cyberveiligheid, zodat ze voldoende in staat zijn om hun persoonlijke informatie en zichzelf te beschermen. Het onderzoek laat zien dat de meeste kinderen het voorbeeld van hun ouders volgen, aangezien 83 procent aangeeft zich zorgen te maken over de privacy online en 76 procent zich door de ouders laat vertellen hoe hier veilig mee om te gaan.
Kwade bedoelingen
Dat andere mensen bij je persoonlijke informatie kunnen komen is het ergste wat je online kan gebeuren, meent 47 procent van de ondervraagde kinderen en jongeren. Daar staat tegenover dat niet minder dan een kwart de wachtwoorden van anderen kent. De volgende redenen worden gegeven voor het inloggen op het account van iemand anders: 41 procent wil zien of de betreffende persoon contact heeft met een ex, 34 procent is op zoek naar privéfoto’s en 26 procent wil iemand betrappen op zaken die niet door de beugel kunnen.
Oorzaken van cyberpesten
76 procent van de ouders geeft aan op enig moment een discussie met de kinderen te hebben gehad over cyberpesten, terwijl 44 procent van de jongeren ooit getuige is geweest van wreed gedrag op sociale media. Van de 27 procent die weleens zélf iemand heeft gepest, geeft 44 procent als verklaring dat het ging om het terugpakken van een pestkop. 33 procent heeft het gemunt op mensen die ze gewoon niet aardig vinden.
Andere opvallende zaken uit het onderzoek:
- Sociale-mediasites – volgens de ondervraagde ouders maken hun kinderen vooral gebruik van de volgende sociale media: Facebook (80 procent), YouTube (46 procent), WhatsApp (40 procent), Instagram (34 procent), Twitter (30 procent), Skype (29 procent) en Snapchat (19 procent). Ruim de helft van de ouders is van mening dat er online geen veilige plek bestaat om foto’s van kinderen te plaatsen.
- Posten voor de ‘likes’ – 57 procent van de jongeren vindt het aantal ‘likes’ of ‘favorieten’ belangrijk. Over het algemeen gaan de meeste likes naar persoonlijke foto’s (26 procent), terwijl ook selfies (24 procent) en groepsfoto’s (25 procent) goed scoren.
- Volwassen online-vrienden – 46 procent van de ouders heeft er geen problemen mee als hun kinderen ‘vrienden’ zijn met volwassenen op sociale media. Van deze groep geeft 96 procent goedkeuring als het gaat om een familielid of iemand die ze zelf kennen en staat de helft van de ouders hun kinderen toe bevriend te zijn met een leraar.
Vijf veiligheidstips voor ouders:
1. Communiceer met uw kinderen – ga regelmatig en spontaan het gesprek aan over de online risico’s en hou de communicatielijnen open. Stimuleer discussies over relevant nieuws of dingen die op school gebeuren.
2. Stel wachtwoordregels in – kinderen zijn geneigd om, als blijk van vriendschap en vertrouwen, hun wachtwoorden van sociale media te delen met vrienden en kennissen. Maar vrienden of geen vrienden: dit is een gevaarlijke gewoonte. Spreek af om dit niet te doen en verbind er consequenties aan.
3. Lees reviews van apps – als u op de hoogte bent van de waarschuwingen, leeftijdsrestricties (inhoudsbeoordeling ‘iedereen’, ‘volwassen: laag’, ‘volwassen: medium’ of ‘volwassen: hoog’) en gebruikerservaringen, kunt u bepalen of een app geschikt is voor uw kind.
4. Zorg voor toegang – ouders moeten in het bezit zijn van wachtwoorden voor sociale media en toegangscodes van apparaten van hun kinderen.
5. Verhoog uw technologische kennis – blijf uw kinderen een stap voor en zorg dat u de apparaten van uw kinderen kent. Blijf ook op de hoogte van de nieuwste sociale netwerken. Het is niet noodzakelijk om een account aan te maken, maar het is belangrijk om te begrijpen hoe ze werken en te weten of uw kinderen er gebruik van maken.
Meer informatie:
- Blog van Gary Davis: https://blogs.mcafee.com/consumer/family-safety-survey-results
- Blog van Toni Birdsong: https://blogs.mcafee.com/consumer/gulp-could-your-child-be-the-cyberbully