watchOS 2 Preview

Het is inmiddels alweer vier dagen geleden dat Apple iOS 9 en OS X El Capitan aankondigde. Waarschijnlijk viel je wel op dat er iets mist qua informatie hierover, uitgezonderd van de nieuwe OS X-versie, en dat is watchOS 2. Apple kondigde het als een nieuw platform aan naast iOS en OS X. Versie 2 krijgt een aantal belangrijke verbeteringen, zowel voor eindgebruikers van de Apple Watch als voor ontwikkelaars.

Eind april bracht Apple haar eigen horloge naar de markt, de Apple Watch. Ondanks dat niet iedereen zijn of haar exemplaar al in handen heeft is het duidelijk dat het aantal leveringen verder groeit. Goed nieuws natuurlijk. Ondertussen hebben veel ontwikkelaars de speciale SDK, WatchKit omarmt. Helaas zijn er een aantal zaken die ervoor zorgen dat de ervaring met third-party apps op de Apple Watch niet altijd even goed is.
Op dit moment is het zo dat je Apple Watch volledig afhankelijk is van je iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6 of iPhone 6 Plus. Dit kan knap lastig zijn. Het proces om content in een applicatie te laden op het horloge duurt dubbel zo lang. Je merkt er wellicht niet veel van, maar dit heeft ook invloed op je accuduur. Welke overigens gelukkig wel volstaat.
Met watchOS 2 wil Apple in elk geval het grootste probleem gaan verhelpen, en dat is ondersteuning voor native apps. Dit houdt in dat applicaties met deze nieuwe versie gewoon op de Apple Watch zelf kunnen draaien in plaats van afhankelijk te zijn van je iPhone. Niet alleen dat trouwens. Volgens Apple kunnen ontwikkelaars nu ook krachtigere apps gaan ontwikkelen met WatchKit voor de Apple Watch. Natuurlijk blijf je afhankelijk van je iPhone voor het ophalen van data over het netwerk. Maar de app zelf blijft voortaan op je Watch.

Ook nieuw in watchOS 2 is dat ontwikkelaars hun eigen complicaties kunnen toevoegen. Complicaties zijn een soort van mini-widgets die je op je watch face kunt plaatsen. Op dit moment heb je een complicatie voor onder meer agenda, het weer, de tijd (om van een andere locatie de tijd te kunnen zien) en de timer-app. Third-party applicaties kunnen met watchOS 2 hun eigen complicaties gaan aanbieden. Gebruikers kiezen dan vanzelfsprekend zelf of ze deze willen gebruiken of niet.

Naast dat Apple Watch apps met watchOS 2 native worden geeft Apple ontwikkelaars toegang tot meer functies van het horloge. De Digital Crown (dat wieltje aan de zijkant), de microfoon, de speaker, de versnellingsmeter, de hartslagmeter en zelfs Taptic Engine. Ook kunnen er voortaan video’s worden afgespeeld, al werd er benadrukt dat het natuurlijk niet de bedoeling is dat gebruikers een lange video gaan kijken op hun pols. Dat zou de compelete ervaring verpesten. Dit brengt veel voordelen met zich mee. Nu kunnen gezondheidsapps bijvoorbeeld niet jouw hartslag meten, net zoals je stappen. Dit gebeurt met watchOS 1(.0.1) nog via je iPhone, dankzij de coprocessor: de M7 op de iPhone 5s, en M8 op de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Oh, en al die gezondheidsapps kunnen nu hun data aan de Activiteit-app toevoegen.

Toen Apple in september 2014 de Apple Watch aankondigde toonden ze een aantal watch faces die in de uiteindelijke versie niet beschikbaar waren: eentje waarbij je een foto kunt kiezen en een Time-Lapse watch face, dit plus de mogelijkheid om je fotoalbum te tonen als watch face komen met watch OS 2 alsnog naar je Apple Watch. Time-Lapse biedt voor de volgende locaties een speciale watch face: Londen, Hong Kong, Mack Lake, New York en Shanghai. De mogelijkheid voor ontwikkelaars om van die ‘wijzerplaten’ te ontwerpen, die is er helaas nog niet.

Een feature waar de Apple Watch vanaf het begin al over beschikt is dat je de tijd een stukje vooruit kunt zetten. Handig voor als je weet dat je anders altijd te laat zal zijn op je afspraken. Met watchOS 2 gaat Apple een functie toevoegen die wat vergelijkbaars kan: vooruit kijken. Het heet dan ook Time Travel. Door aan de Digital Crown te draaien ga je steeds verder de ’toekomst’ in en kun je zien wat voor afspraak je bijvoorbeeld hebt over vijf uur. Sterker nog, je kunt ook terug in de tijd gaan. Ook weer door aan de Digital Crown te draaien, maar dan natuurlijk de omgekeerde richting in. Wil je weer terug naar de normale tijd, dan volstaat een druk op de Digital Crown al.

Apple Watch krijgt ook een nieuwe weergave wanneer je hem aan de lader hangt. Deze toont de tijd en de datum. En natuurlijk de wekker, als je deze geactiveerd hebt.

Een baanbrekende vernieuwing is het natuurlijk niet, maar het staat op deze manier wel veel mooier dan wanneer het scherm constant uit staat.

In watchOS 2 zijn nog meer nieuwigheden te vinden: FaceTime Audio-telefoontjes worden nu geaccepteerd, je kunt voortaan meerdere schermen toevoegen voor vrienden (welke je kunt bereiken door op de Side Button te drukken) en tekeningen maken met meerdere kleuren is eveneens mogelijk geworden. Vroeg je je al af waarom je niet kunt reageren op mailtjes? Dat is niet meer nodig, want in watchOS 2 is het alsnog mogelijk geworden. Dit houdt in dat je Siri kunt gebruiken om een mailtje te sturen. Handig als je een korte reactie wilt sturen.

Leef je in een land waar Apple Pay en Transit in Maps (iOS 9), dan krijg je er nog eens wat features bij: informatie over openbaar vervoer kan nu op je pols worden getoond en je kunt meerdere kaarten gebruiken in Apple Pay.

Apple heeft tot slot nog een extra beveiligingsfunctie toegevoegd in watchOS 2, Activation Lock genaamd. In iOS 7 kwam dit voor het eerst beschikbaar op iOS, nu komt het ook naar de Apple Watch. Schakel je Activation Lock in via de Apple Watch-app op je iPhone, dan moet je je Apple ID invoeren om weer toegang te krijgen tot het horloge. En aangezien we ervan uit mogen gaan dat de dief hier niet over zal beschikken is het toch wel een fijne toevoeging, niet?

watchOS 2 komt later dit jaar beschikbaar voor… Tromgeroffel…….. Alle Apple Watch modellen! Dus de Apple Watch Sport, de Apple Watch en natuurlijk de Apple Watch Edition. Hoogstwaarschijnlijk zal de lancering gepaard gaan met die van iOS 9. Op dit moment is er al een bèta beschikbaar van watchOS 2, maar deze blijkt te instabiel om er fatsoenlijk mee te kunnen werken. De batterijduur zou het grootste probleem zijn. Omdat downgraden niet mogelijk is (omdat watchOS 1 niet samen gaat met iOS 9 of omgekeerd) wordt men afgeraden de bètaversie überhaupt te installeren.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in