[WWDC 2015] Apple kondigt iOS 9 aan

Apple heeft vanavond officiëel iOS 9 aangekondigd tijdens de 26e editie van het Worldwide Developers Conference. De nieuwe versie legt nadruk op ondersteuning voor oudere apparaten, maar brengt ook nieuwe features met zich mee. Waarvan een aantal zeer slimme, maar ook een aantal die van de iPad weer een echte ’tool’ maken.

Er lijkt in eerste instantie weinig te zijn veranderd aan iOS 9. En eerlijk is eerlijk, vergeleken met iOS 8 dat in september 2014 werd uitgebracht is er beduidend minder functionaliteit. 
Dit is omdat Apple zich echt wilde gaan richten op het verbeteren van de algehele gebruikerservaring. Soms is het dan ook goed een stap terug te nemen. Betekent dit dat iOS 9 maar een saaie update is? Welnee, er zijn alsnog een aantal bijzondere nieuwigheden. Te beginnen met Proactive Siri.
Siri is er sinds 2011, maar veel ingrijpende veranderingen zijn er nooit geweest. Met iOS 9 gaat er een hoop veranderen. Het interface heeft een update gekregen, maar dat is eigenlijk nog maar het kleinste begin. Siri is namelijk ook slimmer geworden. Stel, je doet iedere zaterdagmorgen rond 10 uur aan hardlopen en je luistert dan naar muziek, onthoudt Siri dit. Of eigenlijk ‘Proactive Siri’. Het leert als het ware van jouw gewoontes. Heb je een activiteit gepland, dan zal Proactive Siri je van tevoren waarschuwen dat je moet vertrekken om op tijd aan te komen.
Omdat niet iedereen tegen zijn telefoon wil praten, brengt Apple de assistent naar de linkerkant van je thuisscherm. Proactive krijgt daar zijn eigen gedeelte. Op deze plek zie je in principe een samenvatting van informatie dat het van jou gevonden heeft.
Niet alleen biedt Proactive (Siri) informatie van de ingebouwde iOS-apps, er komt ook een API beschikbaar voor ontwikkelaars. Zo kunnen zij hun apps integreren middels ‘deep links’. Uiteraard allemaal met je privacy in gedachten. Je hoeft hier niets van op te geven, alles blijft op jouw iOS-apparaat.
Apple Pay krijgt ook een aantal nieuwe ‘features’. De belangrijkste is dat de betaaldienst naar het Verenigd Koninkrijk komt in juli. Ook komt Discover bij het lijstje van ondersteunde creditcard maatschappijen. Tot slot gaat Apple samenwerken met Square, zodat gebruikers hiervan Apple Pay-betalingen kunnen aannemen. Oh, en de naam ‘Passbook’ wordt gewijzigd naar ‘Wallet’.
Een aantal applicaties krijgen eveneens een aantal noemenswaardige verbeteringen. De Notities-app bijvoorbeeld. Die krijgt nu meer bewerkingsmogelijkheden. Het wordt makkelijker om tekst te vergroten, afbeeldingen in te voegen én je kunt voortaan tekeningen maken!
De Maps-app wordt daarnaast flink uitgebreid, helaas geldt dit niet voor Nederland op dit moment. Er komt informatie over openbaar vervoer in de app, dat direct via Siri opgevraagd kan worden. Gelukkig is er wel iets dat toch gewoon voor iedereen beschikbaar is, en dat is de mogelijkheid om dichtbij gelegen restaurants en andere uitgaansgelegenheden te vinden.
iOS 9 introduceert ook een nieuwe applicatie: Nieuws. Een nieuwe manier om je nieuwsberichten op één plek te houden en te lezen. Net zoals Flipboard eigenlijk. Helaas, net als de Transit-informatie van Maps, niet in Nederland mogelijk. Althans, niet in korte tijd.
De volgende features zijn specifiek gericht op het verbeteren van de ervaring met iPad. Men heeft al sinds de introductie van deze tablet gewacht op een bepaalde functionaliteit. En dat is Split View. Jawel, het is voortaan mogelijk twee applicaties naast elkaar weer te geven. Helaas wel alleen op de iPad Air 2. Toch komt er naar een aantal andere iPads ondersteuning voor wat Apple ‘Slide Over’ noemt; hiermee kun je een tweede app als een soort ‘layer’ over je huidige app tonen. Ook heeft Apple het multitaskingscherm opnieuw ontworpen op de tablet.
QuickType, dat vorig jaar geïntroduceerd werd als onderdeel van iOS 8 krijgt evenals extra opties. De dingen die je op de iPhone 6 Plus al hebt eigenlijk, wanneer je het toestel in landschapsmodus draait. Je krijgt dan bijvoorbeeld een knop te zien om te knippen en plakken. Op de iPad gaat dit zelfs een stap verder: gebruik twee vingers en gebruik het toetsenbord als een soort trackpad. Handig voor als je snel tekst wilt selecteren. We kunnen het nog gekker maken. Herinner je die momenten waarbij je een filmpje keek, maar je wilde toch even dat ene mailtje lezen? Tja, dat moest je dit filmpje altijd pauzeren. Niet meer. Want met iOS 9 kun je dit filmpje ook als een soort extra laag tonen op je scherm. Overal: op je thuisscherm, in Mail, in Safari, in third-party apps… Overal!
Zoals eerder gezegd richt Apple zich met iOS 9 ook op het verbeteren van de algehele gebruikerservaring. Dit doet het bedrijf door de prestaties te verbeteren en de batterijduur met maar liefst een uur te verlengen. Sterker nog, dankzij een speciale functie die je kunt inschakelen is de batterijduur zelfs met drie uur te verlengen. Tot slot zijn er onderhuidse beveiligingsverbeteringen doorgevoerd die voor iedereen welkom zullen zijn. Overigens, Metal, dat met iOS 8 geïntroduceerd werd, krijgt ook nog wat nieuwe dingetjes voor het nog verder optimaliseren van de gamebeleving.
iOS 9 zal ondersteund worden op dezelfde apparaten als iOS 8, geen uitzonderingen deze keer! Dit houdt dus in dat de volgende apparaten deze zomer de nieuwe versie kunnen gebruiken:
 • iPhone 4s
 • iPhone 5
 • iPhone 5c
 • iPhone 5s
 • iPhone 6
 • iPhone 6 Plus
 • iPod touch (5e generatie)
 • iPad 2
 • iPad (3e generatie)
 • iPad (4e generatie)
 • iPad Air
 • iPad Air 2
 • iPad mini
 • iPad mini 2
 • iPad mini 3

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in