Intel en Micron behalen belangrijke doorbraak in geheugentechnologie

Intel en Micron Technology komen met 3D XPoint geheugentechnologie: een nieuw type niet-vluchtig computergeheugen (geheugen waarop data bewaard blijven ook wanneer het apparaat wordt uitgeschakeld). Dit nieuwe type geheugen biedt enorme voordelen voor ieder apparaat en iedere toepassing die profiteert van snelle toegang tot grote hoeveelheden data. 3D XPoint technologie, dat inmiddels in productie wordt toegepast, is een zeer belangrijke doorbraak op het gebied van geheugentechnologie. Het is het eerste echt nieuwe type geheugen sinds de introductie van NAND-flashgeheugen, in 1989.
De explosieve groei van apparaten die met het internet verbonden zijn, zorgt ervoor dat er enorme hoeveelheden nieuwe data worden gegenereerd. Om deze data zinvol te kunnen gebruiken, moeten ze zeer snel worden opgeslagen en geanalyseerd. Dit levert uitdagingen op voor service providers en systeembouwers, die bij het ontwerpen van geheugen- en opslagoplossingen een optimale balans moeten zien te vinden tussen kosten, energieverbruik en prestaties. 3D XPoint technologie combineert alle voordelen van huidige geheugentechnologieën op het gebied van prestaties, dichtheid, energieverbruik, niet-vluchtigheid en kosten. De nieuwe technologie is tot 1.000 maal sneller en heeft een tot 1.000 maal langere data-levensduur dan NAND-geheugen, terwijl de geheugendichtheid tot 10 maal hoger is dan bij conventioneel geheugen.
“De industrie zoekt al tientallen jaren naar oplossingen om de processor sneller van data te voorzien, zodat analyses sneller uitgevoerd kunnen worden”, zegt Rob Crooke, senior vice president en general manager van Intels Non-Volatile Memory Solutions Group. “Dit nieuwe type niet-vluchtig geheugen maakt dit mogelijk en biedt ongekend hoge prestaties voor geheugen- en opslagoplossingen.”
“Een van de belangrijkste obstakels in moderne computertechnologie is de tijd die het de processor kost om data te bereiken die zijn opgeslagen op lange-termijn opslagsystemen”, zegt Mark Adams, president van Micron. “Dit nieuwe geheugentype is een revolutionaire technologie die zeer snelle toegang tot enorme datasets biedt en daarmee totaal nieuwe toepassingen mogelijk maakt.”
Met de snelle groei van digitale technologie – van 4,4 zettabytes aan digitale data gecreëerd in 2013 tot naar verwachting 44 zettabytes in 2020 – kan 3D XPoint technologie er voor zorgen dat deze enorme hoeveelheden data in enkele nanoseconden kunnen worden omgezet in waardevolle informatie. Retailers kunnen dankzij 3D XPoint technologie bijvoorbeeld sneller patronen detecteren in financiële transacties, die mogelijk duiden op fraude. Wetenschappers kunnen grotere datasets in real-time verwerken en analyseren, zodat complexe taken – zoals genetische analyses en het monitoren van de verspreiding van ziekten – sneller uitgevoerd kunnen worden.
Ook voor PC-gebruikers biedt 3D XPoint technologie voordelen, bijvoorbeeld door snellere interactieve social media belevingen en games die nog levensechter zijn. Omdat de opgeslagen data niet verdwijnen wanneer een apparaat wordt uitgeschakeld, is deze geheugentechnologie ook zeer geschikt voor snelle opslagoplossingen.

Revolutionaire nieuwe geheugenarchitectuur

Na ruim een decennium onderzoek en ontwikkeling, is 3D Point technologie van meet af aan ontworpen om te voorzien in de vraag naar niet-vluchtige, zeer snelle en betaalbare opslag- en geheugenoplossingen met een lange data-levensduur en hoge capaciteit. Deze technologie vormt de basis van een nieuw type niet-vluchtig geheugen dat de ‘latency’ aanzienlijk reduceert en dat het mogelijk maakt om veel meer data dichtbij de processor op te slaan en deze te benaderen met snelheden die tot nu toe onbereikbaar waren voor niet-vluchtig geheugen.
De innovatieve, transistorloze architectuur creëert een driedimensionaal ‘dambord’ waarbij de geheugencellen zich op de ‘kruispunten’ bevinden. Daardoor kunnen ze individueel benaderd worden. Zo kunnen data in kleine hoeveelheden gelezen en weggeschreven worden, hetgeen uiteindelijk resulteert in snellere en efficiëntere lees- en schrijfprocessen.
Samples van 3D XPoint technologie zullen zal later dit jaar beschikbaar komen voor enkele geselecteerde klanten. Intel en Micron ontwikkelen ook eigen producten op basis van deze technologie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in