iOS 9 uitgelicht: mail

Het is inmiddels ongeveer een maand geleden dat Apple iOS 9 toonde aan de wereld. Hoewel het op het eerste gezicht geen grote update lijkt te zijn, blijken vooral de kleinere, verborgen nieuwe features het goed te doen. Over verbeteringen voor de Mail-app werd geen woord gerept, terwijl er toch een aantal interessante dingen in zit verborgen. Die ga ik in dit artikel bespreken.

De Mail-app zit boordevol features. Met iedere grote update voor iOS voegt Apple weer wat nieuws toe. Met iOS 8 kwamen er sleepbewegingen bij om nog sneller een mailtje te kunnen markeren (als gelezen) of te verwijderen. in iOS 6 kwam er een VIP inbox bij, in iOS 5 richt-text formatting (bold, italic en onderstrepen) en zo kan ik nog wel even blijven doorgaan. Kortom, Mail wordt met de jaren functioneler. En in iOS 9 komen er weer een hoop interessante dingetjes bij, voor nog hogere mate van productiviteit.

Bijlagen toevoegen

Om te beginnen kun je voortaan bijlagen toevoegen. Ja, echt waar! Apple maakt het voor de gebruiker eindelijk mogelijk om makkelijk en snel een bestand toe te voegen aan je mail. Door het pop-up menuutje (waar zich ook de opties voor knippen, kopiëren en plakken zich bevinden) tevoorschijn te halen krijg je helemaal achteraan een nieuwe knop te zien wanneer je in Mail bent: ‘voeg bijlage toe’. Het scherm van iCloud Drive komt dan naar voren. Gebruik je dit niet, of wil je een bestand uploaden dat in een andere clouddienst staat die gebruik maakt van het Document Providers API (geïntroduceerd met iOS 8), dan tik je simpelweg linksboven op ‘locaties’. 

Vervolgens kies je de clouddienst die je wilt gebruiken. En tot slot tik je het bestand aan dat je wilt toevoegen. Je kunt niet alleen documenten, spreadsheets of presentaties uploaden, maar ook foto’s. Stel, je hebt een foto in Dropbox staan, dan zou je normaliter éérst de bijbehorende app openen en de foto vanaf daar opslaan in je fotorol. Dat hoeft met iOS 9 niet meer: foto’s kunnen direct vanuit de Mail-app vanaf iedere clouddienst ingevoegd worden.
Het kunnen invoegen van bijlagen op de iPhone en iPad zal voor velen veel verschil uitmaken. De afgelopen jaren werd regelmatig geklaagd over de beperkingen van de standaard mail-app. De reden dat het met iOS 8 niet werd toegevoegd is waarschijnlijk dat toen pas de Document Providers API beschikbaar kwam. Wellicht wilde Apple de functie om bijlagen in te voegen pas gaan toevoegen zodra er een aantal clouddiensten gebruik maken van de nieuwe API. Met iOS 9 is het dan ook eindelijk zover.

Markeringen

Met OS X Yosemite vorig jaar liet Apple al wat zien van deze functionaliteit: een handtekening zetten in een PDF of zelfs erin tekenen. Vooral handig als je een mailtje ontvangt met PDF en er wordt gevraagd dit document even te ondertekenen. Natuurlijk zou je het kunnen uitprinten, een handtekening met pen zetten, het document scannen, uploaden naar je clouddienst en opnieuw invoegen. Maar zoals je al ziet, is dat nogal veel moeite voor zoiets kleins. Met iOS 9 wil Apple daar een einde aan maken. Tik je dubbel op een document of afbeelding, dan krijg je weer dat pop-up menuutje te zien. Tik je op het pijltje naar rechts, dan zie je ‘Markeringen’ staan. Zo heet de functie. Kies je deze optie, dan kom je in een nieuw scherm terecht.
In dat nieuwe scherm zie je een aantal zaken staan. Helemaal onderaan staan vier icoontjes. Met het eerste, een stift, kun je tekenen in het document. Je hebt keuze uit een aantal verschillende kleuren. rood, oranje, geel, groen, blauw, paars, zwart en wit. Helemaal rechts van die kleuropties zie je drie streepjes; een dikke, met daaronder een iets dunnere en daaronder een nóg dunnere. Als je daarop tikt, krijg je weer een aantal mogelijkheden te zien voor de dikte van je stiftpunt. Wil je met dikke stift tekenen, dan kan dat. Teken je liever met dunne stift, dat kan ook. Heb je het idee dat als je een cirkel hebt getekend deze niet zo mooi is? Geen ramp! Dankzij een ingebouwde tool kun je van een lelijke cirkel een mooie rechte maken. Zelfde geldt voor een lijn, of natuurlijk een vierkant, rechthoek of driehoek

Het tweede icoontje, waarbij een letter a met vergrootglas op te zien is, maakt het mogelijk in te zoomen op tekst. Je krijgt hiervoor een rond vergrootlas die je kunt verslepen over de tekst. Meer toevoegen is ook mogelijk. En je kunt de oppervlakte van het vergrootglas uitbreiden als je dit wilt.
Het derde icoontje laat je tekst toevoegen. Natuurlijk kun je woorden tekenen, maar typen gaat toch makkelijker. En als je een formulier moet invullen, dan zal het ook wel beter zijn deze manier te gebruiken. Net als bij het tekenen kun je weer kleurtjes kiezen, maar je kunt ook de grootte van de tekst aanpassen. En zelfs het lettertype. En zelfs de uitlijning! Met andere woorden, je krijgt veel opmaakmogelijkheden.
Het vierde en laatste icoontje is wellicht de belangrijkste vernieuwing: een handtekening zetten. Heb je nog geen handtekening aangemaakt, dan zul je dat eerst moeten doen. Heb je dit al wel een keer gedaan, dan kun je deze direct selecteren. Opnieuw ’tekenen’ van een handtekening is dus niet meer nodig. Wil je dit wel, dan kan dat natuurlijk alsnog. Natuurlijk kun je de handtekening vergroten, verkleinen en verslepen.
Tot zover de belangrijkste vernieuwingen aan de Mail-app in iOS 9. De komende tijd zul je meer van dit soort artikelen te zien krijgen. Zo komt er binnenkort eentje over de vernieuwde Notities-app. Verder hoop ik ook snel een artikel over de speciale iPad-vernieuwingen te kunnen schrijven, waaronder natuurlijk Split View, Slide Over en Picture in Picture.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in