iOS 9 uitgelicht: Notities

Notities in iOS is een handige app om snel een lijstje te maken. Tot irritatie van veel gebruikers is het echter te beperkt. Er is in iOS 8 wel ondersteuning toegevoegd voor rich-text formatting (vet, cursief en onderstrepen) en je kunt foto’s toevoegen. Meer is het niet. Met iOS 9 komt daar verandering in. Sterker nog, Notities zou nog weleens apps als Evernote overbodig kunnen maken. In dit artikel leggen we uit waarom.

Checklists maken

Wie iOS gebruikt ken vast wel de applicatie Herinneringen. Je kunt er in principe ook al takenlijstjes meem maken. Echter, wil je echt een lang boodschappenlijstje, dan zijn mensen toch vaak aangewezen op Notities. Maar afstrepen, dat ging nooit. Met iOS 9 wel, en dat zie je in de eerste screenshot al. Het werkt heel eenvoudig; wanneer je begint met typen zie je rechtsboven het toetsenbord een grote ‘+’-teken. Door erop te tikken activeer je een balk met een aantal opties. Helemaal links daarvan zie je een bolletje met daarin een vinkje. Tik je erop, dan komt het voor je tekst te staan. Eigenlijk gewoon precies zoals bij bijvoorbeeld een opsommingslijst. Alleen kun je het item daadwerkelijk afvinken in dit geval. Er zijn al twee zaken afgevinkt zoals je ziet: checklists maken en titel, koppen en bodytekst. Daar gaan we het nu over hebben.

Titel, koppen en bodytekst

Een titel, een kop en de gewone tekst zonder speciale opmaak pas je eenvoudig toe. Selecteer eerst natuurlijk de tekst en tik vervolgens op de ‘Aa’ in die balk die je krijgt nadat je op de grote + hebt getikt. Dan kies je of je de tekst als titel wilt weergeven, als kop of je laat het als gewone tekst.

Bulleted, dashed of genummerde lijst

Ik zei net al dat het maken van een checklist in feite hetzelfde is als een opsomming maken. En dat is ook zo. Alleen wil je misschien niet altijd zo’n interactief lijstje waarbij je items kunt afvinken. Dat kan ook gewoon, hoor. Geen probleem!
Allereerst, vergeef me de slechte vertaling; de Notities-app in de bèta van iOS 9 komt hiermee. Om er toch achter te komen wat met ‘bulleted’ of ‘dashed’ bedoeld wordt, hiernaast zie je een screenshot. Eerst heb je de standaard opsomming met zwarte puntjes. Daaronder de dashed list waarbij je middenstreepjes gebruikt. En tot slot is er de genummerde lijst. Dit laatste gebruikt men voornamelijk bij bijvoorbeeld een stappenplan/instructie.
Toevoegen van zo’n lijst is uiteraard makkelijk. In hetzelfde menu als voor het wijzigen van tekst naar een titel, kop of bodytekst zie je onderaan de opties voor lijsten. Natuurlijk is het zo dat als je al een lange lijst hebt, selecteert het en kiest een opsommingsteken dan wordt dat gewoon toegepast zoals je het verwacht.

Foto’s en video’s invoegen

In het begin van dit artikel vertelde ik dat je sinds iOS 8 foto’s kunt invoegen. Met iOS 9 gaat Apple een stapje verder door je ook video’s in te laten voegen. Sowieso is het toevoegen van media eenvoudiger geworden. Voorheen moest je dit via dat zwevende menu doen waar zich ook de knip, kopieer en plak opties bevinden. Nu kan het gewoon via de balk boven je toetsenbord. Zodra je een video hebt gekozen wordt deze eerst gecomprimeerd zodat het zo min mogelijk ruimte in beslag neemt.

Tekenen

Jawel, tekenen in Notities. Het kan met iOS 9. Met het knopje rechts van het camera-icoontje heb je de mogelijkheid een tekening te maken die dan direct wordt toegevoegd aan je notitie. Je kunt ‘m later altijd nog bewerken als je wilt. En geloof me, het is nog best geavanceerd ook.
Er zijn drie tekenobjecten: een pen, markeerstift en een potlood. Helemaal rechts bevindt zich een knop waarmee je de kleur ervan verandert. Wil je een rechte lijn tekenen, dan gebruik je de liniaal. Is iets toch niet goed gelukt? Er is een gum aanwezig!
Het ziet er allemaal heel realistisch uit ook. Dat zie je vooral goed bij de markeerstift. Let op het verschil in donkerheid. Toen ik een tweede keer over een bestaande lijn ging, werd het wat donkerder. 
Wil je in de liggende weergave werken, dan is dat eveneens mogelijk dankzij een knopje in de navigatiebalk boven.

Links en PDF’jes invoegen + integratie met apps 

Wat in Notities ook mogelijk is geworden met iOS 9, is het toevoegen van links. Dit kan naar een website zijn, maar ook naar een locatie in Maps. Sterker nog, je kunt een PDF-document toevoegen als je wilt. Dit geeft ons meteen de gelegenheid te laten zien hoe Notities voortaan met andere apps werkt.
Wanneer je op een webpagina bent en je wilt een link in Notities zetten, dan doe je dan door op het deelicoontje te tikken. Je krijgt dan het deelscherm te zien, waar ook Notities bij staat. Kies deze app, voeg eventuele tekst toe of kies zelfs een bestaande notitie en het wordt erin gezet. Hetzelfde geldt voor locaties in Maps. Wil je een document invoegen dan doe je dat ook op die manier, maar je krijgt dan een soort van afbeelding van de PDF te zien. Tik je erop, dan wordt het document geopend. In principe biedt iedere applicatie met een deelscherm deze mogelijkheid. Wel is het soms nogal beperkt. Soms krijg je namelijk alleen een link. Als je vanuit Dropbox een Word-document wilt importeren bijvoorbeeld. Maar het werkt verder gewoon in iedere app. Ontwikkelaars hoeven het niet speciaal meer aan te passen middels een API of wat dan ook.

Al je bijlagen op één plek

Als je op een gegeven moment zoveel notities met bijlagen (foto’s, video’s, links en documenten) hebt, wil je het liefst in een oogopslag kunnen zien waar dat ene document ook alweer was. Of waar die mooie foto in staat. Daarvoor biedt Notities een speciale weergave. 
Wanneer je naar de lijst met al je notities gaat zie je linksonder een icoontje met vier kleine blokjes. Als je dit kiest krijg je een overzicht met al je bijlagen te zien.
In dit overzicht zie je je foto’s en video’s, je tekeningen, je kaarten, je websitelinks en je documenten. Het biedt een nettere interface dan de standaard lijstweergave. Je kunt de content ook meteen bekijken in plaats van dat je eerst naar de notitie zelf wordt gestuurd. Bekijk je een afbeelding en je tikt nogmaals, dan zie je in de navigatiebalk een link naar de oorspronkelijke notite.
Notities is uitgebreider dan ooit en zoals ik eerder zei nu ook een waardige tegenstander voor Evernote en dergelijke notitie-apps. Natuurlijk zijn er nog steeds dingen die beter kunnen, maar Apple heeft in elk geval alvast een enorme stap gezet met de vernieuwe applicatie.

.button3 {
display:table-cell;
padding: 15px 20px;
letter-spacing: 2px;
text-transform: uppercase;
text-align:center;
vertical-align:middle;
border-radius:5px;

border: 3px solid #ad52c9;
background-color:#ad52c9;
}

.button3:hover {
background-color: #c585d9;
border: 3px solid #c585d9;
}

.button3:active {
background-color: #8a41a0;
border: 3px solid #8a41a0;
}

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in