Upgraden naar Windows 10, hoe doe ik dat?

Op 29 juli brengt Microsoft officieel haar nieuwste besturingssysteem Windows 10 uit. Natuurlijk roept dit veel vragen op bij mensen. Wat heb ik nodig om te upgraden? En als ik voldoe aan de eisen, hóe doe ik dat dan? In dit artikel leggen we dit uit.

Upgraden naar Windows 10 is anders dan je gewend zult zijn. Windows 8.1 kon je gewoon vanuit de Windows Store downloaden als je over Windows 8 beschikte. En Windows 8, en eerder kwamen via een ISO of natuurlijk een los schijfje beschikbaar. Van dat laatste wil Microsoft sowieso af stappen. In plaats daarvan komt het met USB-sticks waar Windows 10 op staat. Op Amazon kan al zo’n stick worden voorbesteld. Eentje met Windows 10 Home kost $119,99 dollar, en eentje met Windows 10 Pro kost $199,99 dollar. Vanaf 30 augustus worden ze daadwerkelijk uitgeleverd.
Waarom kost het zoveel om te upgraden? Kan het niet goedkoper? Jazeker wel. Sterker nog, vanaf 29 juli kost het niets om van Windows 7 of Windows 8.1 naar Windows 10 te gaan. Hiervoor moet je wel in aanmerking komen. Als het goed is zou je in je systeemvak een Windows-icoontje moeten hebben. Klik op dit icoontje en volg de instructies om je aan te melden. Windows 10 wordt na het registreren als het ware alvast voor je gedownload. Het idee is dat je dan op 29 juli meteen de upgrade kunt doen, zonder dat je nog als een gek alle nodige bestanden moet downloaden. Dat scheelt een hoop tijd, waardoor je sneller van Windows 10 kunt gaan genieten.

Er zijn maar liefst zeven versies van Windows 10. Waarvoor? Één versie is genoeg, zou je denken. Zeker met het idee dat Microsoft juist wil dat alle apparaten samen worden gebracht tot één platform. Natuurlijk moet je toch onderscheid maken tussen de verschillende doelgroepen. De versies staan hieronder beschreven. 
  • Windows 10 Home voor de thuisgebruiker
  • Windows 10 Pro voor enthousiastelingen en het kleine bedrijven
  • Windows 10 Enterprise voor gevestigde bedrijven en andere grote organisaties
  • Windows 10 Education voor het onderwijs
  • Windows 10 Mobile voor de mobiele gebruiker
  • Windows 10 Mobile Enterprise voor bedrijven die zelf het beleid voor mobiele apparaten willen uitrollen
  • Windows 10 IoT Core voor de Internet of Things-markt 
Gelukkig hoef je je zelf geen zorgen te maken over de keuze voor een Windows-versie. Zeker als je vanaf Windows 7 of Windows 8.1 gaat upgraden, want er wordt vooraf al voor jou bepaald welke versie je dan krijgt. In de tabel hieronder zie je voor welke Windows 10-versie je in aanmerking komt met jouw huidige versie.

Van editie
Naar editie
Windows
7
Windows 7 Starter
Windows 10 Home
Windows 7 Home Basic
Windows 7 Home Premium
Windows 7 Professional
Windows 10 Pro
Windows 7 Ultimate
Windows
8.1
Windows Phone 8.1
Windows 10 Mobile
Windows 8.1
Windows 10 Home
Windows 8.1 Pro
Windows 10 Pro

Vanzelfsprekend moet ook je computer Windows 10 ondersteunen. Daarom zijn er bij dergelijke upgrades altijd speciale systeemvereisten. Deze heb ik hieronder voor je neergezet.

32-bit
64-bit
Processor
1 GHz
+ ondersteuning voor CMPXCHG16b, PrefetchW, en LAHF/SAHF
Werkgeheugen
1 GB
2 GB
Vrije
ruimte
16 GB
20 GB
Graphics
DirectX 9 of nieuwer met WDDM 1.0
driver
Scherm
1024 x 600 pixels
Touch
Een tablet of monitor met ondersteuning
voor multi-touch
Cortana
Alleen in de Verenigde Staten, Verenigd
Koninkrijk, China, Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje. Vereist microfoon
Voldoe je ook aan die eisen, dan ben je klaar om te gaan upgraden naar Windows 10. Voldoe je níet aan de eisen, dan is het uiteraard niet mogelijk. Gebruik je nog Windows Vista of zelfs Windows XP (!) met de benodigde specificaties, dan zul je Windows 10 helaas moeten gaan kopen voor de eerder genoemde prijzen van $119,99 voor de Home-versie en $199,99 voor de Pro-versie. Dit geldt ook voor wanneer je wel degelijk op Windows 7 of Windows 8.1 zit, maar je bent te laat met gratis upgraden. Het is op het moment niet duidelijk tot wanneer de upgrade gratis zal zijn. Microsoft claimt tot het einde van het eerste jaar na de release, maar wat dat precies inhoudt? Belangrijk om te onthouden is om, als je in aanmerking komt voor de upgrade naar Windows 10, dat je dan ook snel actie onderneemt. 
Twijfel je of je moet upgraden naar Windows 10? Op 29 juli stellen wij een definitieve review beschikbaar waarin in elk geval de belangrijkste vernieuwingen onder de loep worden genomen, dit samen met een video (in het Engels). 

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

2 REACTIES

  1. Dank je voor het artikel Tom. Het icoontje op mijn taakbalk heb ik al en heb Microsoft laten weten graag te willen ugraden naar Windows 10.

    Kan niet wachten. Haha

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in