Windows 10 Home verplicht gebruikers tot automatische installatie updates

Komende woensdag verschijnt Windows 10 als gratis upgrade voor gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1. Afhankelijk van welke editie hiervan je nu hebt krijg je Windows 10 Home of Windows 10 Pro. In de Home-versie worden gebruikers verplicht updates automatisch te installeren. Waarom is het eigenlijk zo geregeld? En kan dit geen kwaad?

Met iedere update worden allerlei problemen opgelost. Bugs, beveiligingsproblemen, driver-updates en meer. Die moeten ervoor zorgen dat alles continu up-to-date blijft.

Het probleem is echter dat de meeste ‘reguliere’ pc-gebruikers totaal geen kaas gegeten hebben van dit soort zaken. Vraag een willekeurig persoon met weinig ervaring met technologie of hij wel de laatste updates heeft geïnstalleerd en de kans is groot dat je dan een vage blik terug krijgt. Men weet vaak niet hoe je updates installeert, met alle gevolgen van dien: hun systeem gaat op een gegeven moment instabiel werken, randapparatuur zoals een printer functioneert niet meer goed en de kans op malware en andere virussen wordt groter. Om mensen dit euvel te besparen krijgen ze simpelweg geen keus. Updates worden zonder pardon geïnstalleerd.

Toch is dit niet zo goed dan je zou denken. Want sommige updates kunnen weer nieuwe problemen veroorzaken. Daarom is men vaak proactief door te wachten tot wat meer bekend is over zo’n update. Pas als het echt betrouwbaar blijkt wordt het geïnstalleerd. Helaas zal dat in Windows 10 Home dus niet mogelijk zijn. Een aantal gebruikers hebben er al over geklaagd, omdat zij last kregen van nieuwe problemen.

De beste oplossing – welke misschien wel heel erg kort door de bocht lijkt – is het installeren van Windows 10 Pro. Maar dan moet je wel al over Windows 7 Professional of Ultimate beschikken, of over Windows 8.1 Pro. Heb je dit niet, maar wil je toch zelf de controle hebben over hoe Windows Update te werk gaat, dan zul je ervoor moeten gaan betalen.

Overigens is het niet geheel onmogelijk om automatische driver-updates te blokkeren, maar wel lastiger. Door in het startmenu te zoeken naar ‘change device installation settings’ en dit aan te klikken heb je alsnog de keuze om deze updates tegen te houden. Maar dit geldt echt alleen voor updates voor drivers. Ook Windows-updates kunnen voor nieuwe issues zorgen, daarom is het fijner als je zelf bepaalt wanneer je ze installeert.

Is het overigens voor iedereen een minpunt van Windows 10 Home? Zeker niet. Als je niet zo thuis bent op het gebied van technologie dan is en blijft het juist raadzamer als updates automatisch binnengehaald worden.

Windows 10 verschijnt aankomende woensdag. Natuurlijk komt die dag een review beschikbaar waarin de belangrijkste vernieuwingen besproken worden. Twijfel je of je überhaupt wel moet upgraden? Lees deze review dan zeker eens een keer door.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

1 REACTIE

  1. Ik ga voor de automatische updates Tom. Dit heb ik nu ook met Windows 8.1 en heb tot nu geen geen nadelen ondervonden. Volgens mij heeft het in ieder geval voor de meeste mensen meer voordelen dan nadelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in