“Deze versie bevat verbetering en opgeloste problemen voor Apple Music.”
Met iOS 9 in het vooruitzicht zal iOS 8.4.1 de allerlaatste update zijn voor iOS 8. En dat is niet erg, want alle apparaten die de update ondersteunen, mogen binnenkort ook naar iOS 9. Het gaat om de volgende apparaten:
- iPhone 4s
- iPhone 5
- iPhone 5c
- iPhone 5s
- iPhone 6
- iPhone 6 Plus
- iPad 2
- De nieuwe iPad
- iPad met Retina-display
- iPad Air
- iPad Air 2
- iPad mini
- iPad mini 2
- iPad mini 3
- iPod touch (5e generatie)
- iPod touch (6e generatie)
Nu vraag je je wellicht af: wat iOS 9 eigenlijk? Dat kan! Apple introduceerde de nieuwe major-update tijdens WWDC 2015 begin juni. Het is de eerste update ‘kleine’ grote update in jaren. iOS 7 bracht een complete visuele make-over naar de iPhone, iPad en iPod touch. iOS 8 bouwde vooral verder op de functionaliteit, en bood compleet nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars dankzij Extensibility. En met Continuity werken iOS-apparaten als nooit tevoren samen met OS X.
Een stap terug, maar ook weer vooruit
Met iOS 9 neemt Apple een stap terug door veel op de backend te focussen. Daarom zal het ook de eerste major-update zijn die op zoveel apparaten ondersteund wordt. Normaal zou de iPhone 4s bijvoorbeeld nu geen updates meer krijgen na iOS 8.4.1, maar dat is deze keer dus niet het geval. De batterijduur wordt daarnaast verlengd met in totaal vier uur, het update-bestand wordt dramatisch verkleind, apps nemen minder ruimte in dankzij een techniek genaamd App Thinning en alle ingebouwde applicaties maken nu volledig gebruik van Metal (een soort combinatie van OpenCL en OpenGL, waarbij de processorkracht extra benut wordt) waardoor animaties als scrollen vloeiender dan ooit zijn.
Maar er is meer. iOS 9 komt ook met Proactivity, waardoor je toestel je beter leert kennen. Stop je bijvoorbeeld iedere avond je koptelefoon in je iPhone, dan verschijnt automatisch de Muziek-app. Gebruik je een andere app voor het afspelen van muziek, dan krijg je die te zien linksonderin je toegangsscherm. Ontvang je een mailtje met daarin een uitnodiging, dan wordt er voor jou al een activiteit in de Agenda-app gezet. Zonder er dus zelf iets voor te hoeven doen, wordt je tijdig herinnerd hieraan. Ben je van plan naar de supermarkt te gaan en heb je een boodschappenlijstje in Notities gemaakt, dan kun je nu iets als dit zeggen: “Herinner me hieraan als ik vertrek”. Je ontvangt dan een herinnering met een link naar je boodschappenlijstje wanneer je van je eigen locatie wegrijdt. Het gaat nog veel dieper. Zo worden apps die je prominent gebruikt (zoals een nieuws-app iedere ochtend om 7 uur) op je toegangsscherm weergegeven. Meer over Proactivity volgt binnenkort op Dutch Tech.
Spotlight, waar je vanaf de allereerste iOS-versie al mee kunt zoeken is ook onder handen genomen. Het heet nu Search (Zoeken). Middels een API (Application Programming Interface) kunnen ontwikkelaars het in combinatie met hun eigen apps gebruiken. Zo zal het dadelijk mogelijk worden om naar recepten te zoeken in je favoriete recepten-app. Of naar tweets in Twitter, posts in Facebook, berichten in Messenger, WhatsApp, naar nieuws enzovoort enzovoort. Omdat je bij het switchen naar een app vanuit Search linksbovenin een linkje met ‘Terug naar zoeken’ te zien krijgt hoef je je geen zorgen te maken dat je niet meer op de originele locatie komt. Dit werkt trouwens ook wanneer je een melding ontvangt en erop tikt. Het is niet meer nodig om de appswitcher te starten en op de vorige app te tikken. Tik gewoon linksboven op ‘Terug naar <app>’, meer hoef je niet te doen. Sowieso is Search trouwens slimmer geworden. Wil je weten hoeveel euro $50 ook alweer is, dan vraag je dat gewoon.
Spraakassistent Siri is ook slimmer met iOS 9. Ik noemde net al het voorbeeld dat je kunt zeggen dat het je moet herinneren terug te komen op een notitie (of een webpagina of welke app ook als deze er ondersteuning voor krijgt), maar daar stopt het niet. Heb je je nooit afgevraagd waarom het zoveel moeite kost om die foto’s te vinden die je op vakantie hebt gemaakt? Het kan voortaan met iOS 9. In het voorbeeld hieronder heb ik gevraagd ik naar foto’s die ik in Luxemburg heb gemaakt.
Apple heeft in iOS 9 ook de Notities-app flink uitgebreid. Je kunt nu afvinklijstjes maken (vooral handig als je zo’n boodschappenlijstje wilt maken!), er zijn meer opmaakmogelijkheden, je krijgt mooie visuele links naar locaties in Maps en websites, kunt naast foto’s nu video’s plaatsen en je kunt zelfs tekeningen maken. Maps krijgt eveneens een update, met de mogelijkheid om ov-informatie te raadplegen. Helaas is dit nog erg beperkt beschikbaar, in Nederland zal het sowieso niet vanaf de release te gebruiken zijn. Er is ook een hele nieuwe app bij gekomen: Nieuws. Dit zal een soort concurrent voor Flipboard gaan worden, met een perfecte weergave van je favoriete nieuws. Helaas zal ook dit in eerste instantie nog niet in Nederland gebruikt kunnen worden.
Tot slot heeft Apple de multitaskingfunctionaliteit op de iPad uitgebreidt. Nu kun je een app als een soort overlay weergeven, handig voor als je snel even je mail of Twitter wilt lezen. Met Split View kun je, op de iPad Air 2, twee apps naast elkaar gebruiken. Écht multitasken dus. En dan is er nog beeld-in-beeld waardoor je een filmpje kunt afspelen en zien terwijl je met iets anders bezig bent. Met andere woorden, het grote canvas van de iPad wordt nu goed benut, zeker op de iPad Air 2 en vanzelfsprekend op toekomstige iPads.
Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.