Apple gaat nieuwe iPhones aankondigen op 9 september

Apple heeft een uitnodiging voor een persevenement op woensdag 9 september gestuurd naar de pers. Vorig jaar deed het bedrijf dit rond dezelfde datum. Het event zal plaatsvinden in het Bill Graham Civic Auditorium gelegen in San Francisco (welke voor maar liefst 7000 man plaats biedt), en gefocust zijn op productaankondigingen. Zo kunnen we de introductie van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus verwachten, een nieuwe iPad en zelfs een Apple TV. Daarnaast zal de releasedatum van iOS 9, watchOS 2 en OS X El Capitan worden aangekondigd. Van deze software-updates zal op de dag zelf een Golden Master worden uitgebracht.
Als het om de aankondigingen gaat dan weten we eigenlijk al min of meer wat Apple op 9 september zal aankondigen. Het is natuurlijk de vraag of het niet met een korreltje zout moet worden genomen, maar bepaalde bronnen die regelmatig met geruchten komen hebben een goede reputatie als het gaat om dit soort zaken. Rondom de iPhone 6 en 6 Plus waren ook al veel geruchten, welke uiteindelijk vrijwel allemaal bleken te kloppen.

De iPhone 6s en 6s Plus zullen hetzelfde design hebben als de vorig jaar uitgebrachte iPhone 6 en 6 Plus, maar wel met één belangrijke aanpassing: de sterkte van het materiaal. Waar de huidige toestellen nog over 6000-serie aluminium beschikken, zal dit naar verluidt bij de nieuwe iPhones 7000-serie aluminium zijn. Dit is zo’n 60% sterker dan dat 6000-serie aluminium. Dit, om opnieuw een mediahype te voorkomen na de berichten over gebogen iPhones vorig jaar.

Maar de belangrijkste veranderingen bij de nieuwe toestellen bevinden zich aan de binnenkant. Het wordt dan ook, als we de geruchten mogen geloven, de allergrootste hardware-upgrade ooit voor de iPhone. Er komt een A9-chip in, dat is zo goed als zeker. Maar de specificaties van deze processor zijn interessanter dan je denkt. De kloksnelheid zal ietsjes verhoogd worden en het aantal processorkernen zal van twee naar drie gaan. Dat maakt het een triple-core processor, iets dat de A8X-chip van de iPad Air 2 ook is. Ook komt er een verdubbeling in het werkgeheugen, van 1 GB naar 2 GB. De camera zal voor het eerste sinds de iPhone 4s van 8 megapixels naar 12 megapixels gaan en je zult met 4K-resolutie kunnen filmen. En de FaceTime HD-camera voorop gaat van 1,2 megapixels naar 2 megapixels, terwijl de videofunctionaliteit in 1080p zal opnemen in plaats van met 720p.

En er komt iets totaal nieuws, maar ook weer niet: Force Touch. Over deze schermtechnologie hoorden we voor het eerst met de Apple Watch, en het bevindt zich ook in de meest recente MacBooks. Over de toepassing op de iPhone wordt nog flink gespeculeerd, maar de kans is groot dat het vergelijkbaar zal zijn met hoe het werkt op de Mac. Een praktisch voorbeeld is dat als je hard drukt op een geselecteerd woord, je de betekenis hiervan te zien krijgt. Ook ontwikkelaars zullen Force Touch kunnen toepassen in hun apps.

Overigens, de nieuwe iPhones zullen tot slot in een nieuwe kleur komen, al is het nog niet helemaal duidelijk welke. De ene bron beweert dat Apple met een roze iPhone 6s en 6s Plus komt, terwijl anderen ervan uitgaan dat het een iets andere soort roze kleur is: roségoud. Dit is meer een koperachtige kleur met roze tinten erin.

Apple zal naar verwachting ook eindelijk, sinds 2012, een nieuwe Apple TV aankondigen met onder meer een App Store. Later komt er dan nog een tv streamingdienst bij. Op die manier zal de settopbox weer een hoop marktaandeel terugwinnen, dat ze de afgelopen tijd verloren hebben aan concurrenten als de Roku en Google’s Chromecast. En er komt een iPad, maar daarvan is evenmin duidelijk om welke het precies gaat. De ene persoon gaat uit van een grotere tablet, beter bekend als de iPad Pro. En de ander zegt dat Apple een grote update voor de iPad mini aan gaat kondigen. De vorige iPad mini kreeg niet meer dan een gouden kleuroptie en een vingerafdrukscanner. Een A8(X)-chip en meer RAM zoals bij zijn grote broer bleef toen uit.

Nogmaals, het blijven geruchten. Maar wat al wel 99,99% zeker is, betreft de aankondiging van de release van iOS 9, watchOS 2 en OS X El Capitan. Hiervan zal eerst de Golden Master worden uitgebracht, en dat is tot nu toe altijd gebeurd op dezelfde avond. En een week later verschijnt van de publieke versie. De uitnodiging toont trouwens een functie uit iOS 9: Siri. In het plaatje is de vernieuwde interface te zien. En de tekst van ‘iemand’ die zegt “Hey Siri, give us a hint.” (‘Hé Siri, geef ons een hint’). In iOS 9 wordt flink nadruk gelegd op de digitale assistent en op het proactief laten functioneren ervan.

Het evenement zal rond 19:00 Nederlandse tijd beginnen, als Apple niet afwijkt van het gebruikelijke. Het event zal live gestreamd worden op de iOS, de Mac en Apple TV. Ook op Windows, als je Microsoft Edge gebruikt.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in