Nog maar een paar weken en Apple brengt de volgende versie van iOS uit, iOS 9. Met een brede focus op het verbeteren van de prestaties, batterijduur en andere zaken is het geen grote update. En dat is maar goed ook. Maar hoe presteert iOS 9 nu echt in het dagelijks leven? Het is nog altijd in ontwikkelingsfase, maar de release voor de deur leek het me geen slecht idee om eens mijn ervaringen te delen met mijn lezers. Daarom leg ik in dit artikel uit wat ervoor zorgt dat iOS 9 zo goed presteert ten opzichte van eerdere updates. En waarom ik zo’n fan ben geworden van de nieuwe functies die samen met de verbeteringen komen. Want het is niet voor niets een ‘major update’ waarbij het meestal zo is dat er bijzondere nieuwe features bij komen. iOS 9 is geen uitzondering, maar het moge alvast duidelijk zijn dat het lang niet zoveel vernieuwingen brengt voor de gewone gebruiker dan zoals bij iOS 8 of iOS 7. Die bevinden zich namelijk vooral onder de motorkap.
Vlak na de aankondiging van iOS 9 tijdens WWDC 2015
schreef ik een artikel over hoe Apple het voor elkaar heeft gekregen de iPhone 4s en iPad 2 een jaar extra van updates te voorzien. Want tot nu toe hebben Apple-apparaten maximaal vier jaar aan officiële ondersteuning gehad, met iOS 9 zullen de iPhone 4s en iPad 2 in totaal vijf jaar aan updates hebben gekregen uiteindelijk. Dit heeft niet alleen te maken met wat Apple allemaal doet om de prestaties te verbeteren in iOS 9. Het heeft ook te maken met marketing en alles eromheen. Want de allereerste iPad mini en de vijfde generatie iPod touch hebben dezelfde hardware (een A5-processor en 512 MB RAM) en die zijn een jaar later uitgebracht. Apple kan moeilijk de iPhone 4s en iPad 2 van de lijst met ondersteunde apparaten halen, want dan krijg je een hoop vragen. Er werd daarom gekozen voor een lichte major-update met nadruk op prestaties. iOS 9 is daar het antwoord op.
Ik heb zelf een iPhone 6, dus de test is misschien niet zo eerlijk. Zeker omdat ik hier en daar hoor dat de oudere toestellen met iOS 9 niet veel beter presteren dan met iOS 8. Wel kan ik alvast met trots zeggen dat de nieuwe versie sinds de meest recente betaversie stabieler werkt dan welke iOS-update ook. En dat meen ik voor de volle 100%.
iOS 8 was een ramp op de iPhone 4s, en had zelfs op de iPhone 6 een hoop bugs waar je soms nogal van gefrustreerd kon raken. iOS 7 was niet veel beter op de iPhone 4. Even dacht ik zelfs dat Apple de belofte om geen rotzooi te leveren brak. Het was totaal niet volgens de normen die het bedrijf normaal stelt. iOS 9 is een compleet ander verhaal wat dit betreft. Alles voelt vloeiender en stabieler aan. Hier en daar soms een crash, maar vergeet niet dat er nog wat tijd is om dit soort problemen op te lossen. De release is over een paar weken. Er is een kans dat deze week een nieuwe beta volgt en met de Golden Master worden meestal ook nog wat issues verholpen.
iOS 9 geeft me nu het idee dat eindelijk de kracht van de iPhone goed benut wordt. En dat is dankzij de verbeteringen dat het met zich meebrengt. Metal bijvoorbeeld. Deze API werd met iOS 8 geïntroduceerd voor ontwikkelaars. Zij kunnen hun games ermee optimaliseren om nauwer dan ooit te kunnen communiceren met de chip. Apple besloot de techniek ook systeemwijd toe te passen in iOS 9. Om die reden gaat scrollen vloeiender en zien animaties er beter uit. Ik ervoer het verschil pas echt goed toen ik van de vierde naar de vijfde beta ging. Alsof Apple ineens een schakelaar omzette waarmee Metal geactiveerd werd. Helaas voor gebruikers van oudere toestellen is ondersteuning van Metal beperkt beschikbaar. Alleen met een 64-bits processor krijg je dit. Ofwel, je hebt minimaal een iPhone 5s, iPad Air, iPad mini 2 of zesde generatie iPod touch nodig. Wel is het zo dat oudere toestellen alsnog verbeteringen in de prestaties zullen zien. Het is vooral dat applicaties net wat sneller zullen laden. En op sommige vlakken zullen ook animaties vloeiender zijn.
Er is meer. Namelijk de batterijduur die verbeterd is. iOS staat erom bekend zo efficiënt mogelijk om te gaan met de hardware in je iPhone om een goede accuduur te garanderen. Maar de nieuwe versie gaat een stap verder. iPhones kunnen een uurtje langer worden gebruikt. Dankzij de nieuwe energiebesparingsmodus die je handmatig in kunt schakelen gaat de accu nog eens drie uur langer mee bovenop dat uurtje waar ik het zojuist over had. En dit werkt eigenlijk heel slim. Want met die optie ingeschakeld wordt onder meer de processorkracht omlaag getrokken (zie screenshots), je scherm gaat sneller uit, en diverse netwerkfuncties worden uitgeschakeld of minder gebruikt. Mail wordt bijvoorbeeld gefetcht, apps worden minder vaak ververst of zelfs helemaal niet, en bepaalde visuele effecten komen ook minder voor. Je zult er op en duur wel last van gaan krijgen, maar voor die paar uurtjes langer kunnen bellen, sms’en en WhatsAppen moet dat toch wel de moeite waard zijn. Deze verbeteringen zijn op alle iPhones zichtbaar.
Natuurlijk zijn het niet alleen de onderhuidse verbeteringen die ervoor zorgen dat iOS 9 zo fijn werkt. Het komt ook door hoe
intelligent het systeem is geworden. Veel gebeurt nu automatisch zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen, omdat Siri proactief geworden is. En Notities is een volwaardige app geworden voor het maken van boodschappenlijstjes en andere uitgebreide notities. Plus, de talloze kleinere nieuwigheden als een app voor iCloud Drive, het invoegen van bijlagen in Mail, converteren van een website naar PDF, handtekening in een document kunnen zetten en nog veel meer maken iOS 9 helemaal af.
Nu luidt de vraag: is het slim om iOS 9 al op mijn iPhone en iPad te zetten? Waarom ook niet? De release mag dan wel dichtbij zijn, ik kan me goed voorstellen dat je benieuwd bent naar de nieuwe features en deze wilt kunnen testen. Als je een recente iPhone of iPad hebt, dan zou ik het zeker doen. Je kunt je inschrijven voor de publieke beta, dus je hoeft geen geregistreerd ontwikkelaar te zijn.
iOS 9 is in mijn ogen de beste mobiele software-release die Apple ooit gedaan heeft. Het mag dan wel niet zoveel baanbrekende functies hebben gekregen, door de onderhuidse verbeteringen voelt het meteen alsof je, zelfs met een iets oudere iPhone, weer het allernieuwste model hebt.
Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.