iOS 9 uitgelicht: basis

Over enkele weken brengt Apple haar nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem, iOS 9 voor de iPhone, iPad en iPod touch uit. In een aantal artikelen is de belangrijkste functionaliteit besproken van de volgende major-update al uitgebreid besproken: intelligentie, Notities en mail. Maar iOS 9 is veel meer dan nieuwe functies. Het is ook een belangrijke update waarmee de prestaties, de batterijduur, beveiliging en het update-proces verbeterd worden. Dit moet ervoor gaan zorgen dat iOS betrouwbaarder dan ooit wordt. Uiteindelijk zal dit nieuwe gebruikers aantrekken.

Dat iOS 8 een ramp was voor veel gebruikers is inmiddels oude koek. Vandaag werd bekend dat deze versie op 86% van alle iPhones, iPads en iPods staat. Dit is een bijzonder aantal, maar het tipt niet aan dat van iOS 7 een jaar eerder. Dit stond namelijk eind juli 2014 op maar liefst 93% van alle iOS-apparaten. Belangrijkste reden voor de tegenvallende fragmentatie van iOS 8 is dat veel gebruikers last hadden van beperkte ruimte om het te kunnen installeren. Daarnaast vielen de prestaties tegen op oudere toestellen, en dan met name op de apparaten met een A5-chip. Die problemen worden in iOS 9 verholpen, omdat Apple zich flink heeft gestort op wat de ‘foundation’ wordt genoemd, ofwel de basis van het besturingssysteem. Daarbij is gefocust op een aantal zaken: prestaties, batterijduur, beveiliging, updates en benodigde opslagruimte.

Prestaties

Als je een recente iPhone of iPad hebt dan hoef je je normaal niet zo’n zorgen te maken over de prestaties. Toch wilde Apple wel degelijk dat iedere iOS-gebruiker een betere ervaring krijgt met iOS 9 en daarom is er dus een hoop gedaan om dit te garanderen. De grootste verandering zie je echter op de apparaten met ondersteuning voor Metal. Deze low-level API werd in iOS 8 geïntroduceerd om game-ontwikkelaars hun applicaties volledige toegang te geven tot de processor. Normaal gaat dat met OpenGL ES, maar games presteerden hierdoor nooit optimaal. Metal heeft dit veranderd. 
In iOS 9 gaat Apple het gebruiken om alle apps vloeiender te laten werken. Scrollen gaat sneller, animaties zijn vloeiender en de algehele prestaties zijn beter. Op de iPad kun je hierdoor op een zo natuurlijk mogelijke manier multitasken met Split View, Slide Over en Beeld-in-Beeld.
Ondersteuning voor Metal is relatief beperkt: alleen apparaten met een A7-chip of beter maken er gebruik van. Ofwel, de iPhone 5s en nieuwer, iPad Air en nieuwer, iPad mini 2 en nieuwer of de iPod touch (6e generatie). Heb je een ouder apparaat, dan zal het verschil in prestaties minimaal zijn en wordt er geen gebruik gemaakt van Metal. Maar alsnog zul je merken dat alles vloeiender en sneller is dan bij iOS 8.

Batterijduur

De iPhone, iPad en iPod touch hebben allemaal een prima batterijduur. Zeker de iPhone 6 en iPhone 6 Plus, welke een extra grote accu hebben. Toch heeft iOS 8 een enorme impact gehad op hoe lang een apparaat mee gaat op een dag. Opnieuw geldt dat dit vooral bij de oudere toestellen het geval is.
Daarom wordt in iOS 9 ook de batterijduur verbeterd. En wel op twee manier. Standaard zul je bij normaal gebruik een extra uur aan gebruiksduur krijgen. Op Apple’s website wordt een voorbeeld gegeven van hoe dat gebeurt. Dankzij sensoren in je iPhone weet het toestel wanneer deze omgekeerd op tafel ligt. Het scherm wordt dan niet ingeschakeld, zelfs wanneer je een melding ontvangt.
Dankzij de nieuwe energiebesparingsmodus haal je nog meer uit je accu. Drie uur maar liefst, volgens Apple’s SVP Software Engineering. Schakel je de energiebesparingsmodus in, dan wordt onder andere de kloksnelheid van de processor drastisch verlaagd (zie afbeeldingen hiernaast). Ook worden bepaalde netwerkfuncties als vernieuwen van apps op de achtergrond minder vaak gebruikt of zelfs helemaal uitgeschakeld. Tot slot worden sommige visuele effecten uitgeschakeld.
De verbeteringen voor de batterij en de energiebesparingsmodus zijn beschikbaar op alle iPhone-modellen. Helaas niet op de iPad of iPod touch.

Beveiliging

Apple neemt beveiliging heel serieus. Dat is waarom iOS en OS X de veiligste software-platformen ter wereld zijn. Echter, met steeds meer potentiële bedreigingen op komst neemt het risico op malware en andere kwaadaardige software alleen maar toe. Daarom is Apple proactief en komt het regelmatig met diverse beveiligingsupdates. iOS 9 is geen uitzondering. Ook voor de gebruiker komen er een aantal verbeteringen om te voorkomen dat Jan en alleman zomaar bij jouw persoonlijke zaken kunnen.
Het begint met een sterkere toegangscode. Al vanaf de allereerste iPhone is het mogelijk om een viercijferige code aan te maken. Er is ook een optie om een alfanummerieke code te gebruiken. Dit laatste wordt helaas vrijwel nooit gebruikt en viercijferige codes zijn makkelijk te raden. Zeker als je iets als 0000, 1234 of 4321 kiest. Touch ID, de vingerafdrukscanner van de iPhone 5s en nieuwer, iPad Air 2 en de iPad mini 3 is eigenlijk al de beste beveiliging. Maar wat als je dit niet hebt? Of als je het wel hebt, maar je wilt geen lange code gebruiken of juist een te simpele code? Simpel, maakt de cijfercodes ietsjes langer. Daarom komt iOS 9 met de zescijferige code. De twee extra cijfers maken het al extra moeilijk voor kwaadwillenden om deze te raden. Mits je natuurlijk geen 000000, 123456 of 654321 kiest!
Een tweede beveiligingsfunctie is tweestapsverificatie. Het bestaat al langer, maar is in iOS 9 flink verbeterd. Tenminste, de integratie met je iPhone en iPad is nu beter geregeld. Al met al is beveiliging in iOS 9 tiptop in orde!

Updates en benodigde ruimte

iOS-updates zijn over het algemeen erg groot. Dit weerhield veel mensen er zelfs van om naar iOS 8 te upgraden. Hiervoor is namelijk 4,58 GB nodig. Niet meer, want iOS 9 zal met 1,3 GB groot zijn. Het zal dus eenvoudiger worden om de nieuwe versie op je iPhone, iPad of iPod touch te zetten.
Natuurlijk kan het zijn dat je zelfs hier niet voldoende ruimte voor hebt. Geen probleem, want ook daar is een oplossing voor. Tijdens het update-proces zullen in dit geval een aantal applicaties tijdelijk worden verwijderd van je apparaat. Zodra de update is geïnstalleerd worden ze weer teruggezet.
Ook zullen applicaties minder ruimte in gaan nemen trouwens. Dit gebeurt middels App Thinning, iets waar ontwikkelaars op dit moment mee experimenteren. Het is zo dat apps nu vaak groot uitvallen, omdat ze de grafische bestanden van iedere andere iPhone of iPad mee installeren. Stel, je hebt een iPhone 6 en je downloadt Twitter, dan worden ook de grafische bestanden van Twitter voor de iPhone 6 Plus, iPhone 5s enzovoort geïnstalleerd. Dit met als gevolg dat het veel ruimte in beslag neemt. Met iOS 9 kunnen ontwikkelaars dit verhelpen door gebruikers echt alleen de grafische bestanden te laten installeren die bij het toestel horen waarop ze het willen zetten. Zodra veel ontwikkelaars dit toepassen zul je uiteindelijk enorm veel ruimte terugkrijgen.
iOS 9 zit vol met verbeteringen op het gebied van prestaties, batterijduur, beveiliging, updates en opslagruimte. Het mag dan wel een relatief kleine software-update zijn ten opzichte van iOS 8, het gaat er wel voor zorgen dat iedereen een geweldige iPhone- of iPad-ervaring krijgt. Het is alsof je het allernieuwste model bezit van het soort apparaat dat je hebt. Fantastisch toch?

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in