Vanavond heeft Apple tijdens het Special Event in San Francisco zoals verwacht twee nieuwe iPhones aangekondigd. De iPhone 6s en iPhone 6s Plus. Deze toestellen volgen de vorig jaar uitgebrachte iPhone 6 en iPhone 6 Plus op. Gewapend met een sterkere body, een nieuwe roségouden kleuroptie, een krachtige A9-chip, een nieuwe camera en meer zijn het volgens Apple de beste iPhones ooit. En geloof ze op hun woord, want het zíjn ook de beste iPhones ooit. De vraag is natuurlijk, moeten we er eentje kopen?
Na de fantastische verkopen van de iPhone 6 en 6 Plus vroeg Apple zich af hoe ze de nieuwe toestellen beter kunnen maken. En die vraag wist Tim Cook te beantwoorden met een zin die gelijk als sneer naar de pessimisten bedoeld is: het enige dat veranderd is, dat is alles. En het is nog waar ook.
Het begint al bij het design. Apple is van een 6000-serie aluminium body naar een 7000-serie aluminium body gegaan. Hierdoor zal het toestel veel sterker zijn. Er is ook een nieuwe kleur, roségoud. Die zal de huidige line-up aanvullen. Er is dan keuze uit vier kleuren: spacegrijs, zilver, goud en dus natuurlijk het nieuwe roségoud.
Hoewel sommigen hadden gehoopt dat de resolutie verhoogd zou gaan worden, is dit niet gebeurd. Toch is het scherm geavanceerder dan ooit, dankzij 3D Touch. Je leest het goed, geen Force Touch. 3D Touch is zelfs beter. Het herkent verschillen in druk en levert zo snellere manieren om taken uit te voeren. Druk je bijvoorbeeld hard op een appicoon, dan krijg je een aantal opties te zien.
Bij de Camera-app heb je de mogelijkheid direct naar een specifieke modus te springen. Normaal moet je eerst de app openen en dan helemaal naar links gaan om slowmotion video te starten, dat is verleden tijd met 3D Touch. Druk hard op het appicoon, sleep naar de gewenste modus en laat los. Meer hoef je niet te doen. Het werkt door het hele systeem en natuurlijk ook in de apps zelfs. Bij Mail of foto’s krijg je een soort sneak peek wanneer je wat harder drukt. Het scherm herkent drie drukniveaus: normaal, iets harder en allerhardst. Afhankelijk van hoe hard je drukt, wordt een bepaalde optie geactiveerd.
Net als op de Apple Watch en bij de recente Macbooks is er Taptic Engine, zodat je voelt wanneer je harder hebt gedrukt en een speciale optie activeert. Hierdoor moet 3D Touch intuïtief aanvoelen en niet als iets dat gebeurt zonder dat je hier ook maar iets vanaf weet.
Om deze technologie, samen met natuurlijk iOS aan te sturen is er goede hardware nodig. De iPhone 6s beschikt over een A9-chip, welke een verschil van 70% in CPU-prestaties levert. De grafische kracht is maar liefst 90% verbeterd, wat het toestel tot een zeer krachtig apparaat maakt. In combinatie met Metal zien games er uit als nooit tevoren. Daarnaast is er een nieuwe coprocessor, de M9. Voor het eerst is deze direct ingebed in de hoofdprocessor, en hij is altijd aan. Dankzij dit, werkt de ‘Hey Siri’-functie nu ook als je iPhone niet aan de lader hangt. De iPhone 6s beschikt nu ook over de tweede generatie Touch ID-sensor, welke maar liefst twee keer zo snel is.
Ben je iemand die veel gebruik maakt van wifi en/of mobiel internet, dan zal de iPhone 6s je ook wel aanspreken. Het ondersteunt nu snelheden tot 300 Mbit/s met LTE Advanced. Gebruik je wifi, dan krijg je snelheden tot 866 Mbit/s, dankzij MIMO. Dit bevond zich al langer in de iPad Air en iPad Air 2. Daarnaast heb je Bluetooth 4.2, dat een stuk zuiniger is.
Wat de iPhone altijd zo’n bijzonder toestel heeft gemaakt, is de camera. Voor het eerst sinds de iPhone 4s die in 2011 werd gelanceerd, wordt het aantal megapixels verhoogd. Naar 12, om precies te zijn. Maar zoals bij de keynote al duidelijk werd gemaakt, maken meer megapixels de fotokwaliteit juist minder. Daarom zit er een hoop technologie achter deze nieuwe camera, zodat je prachtige foto’s krijgt. Ja, zelfs mooier dan foto’s gemaakt met de iPhone 6, die al zo goed waren. En hoe zit het met video? Want dat is net als de fotocamera sinds de iPhone 4s onveranderd gebleven met 1080p HD. Daarom brengt de iPhone 6s ondersteuning voor 4K-video dat een resolutie van 3840×2160 pixels heeft. Dit is acht miljoen pixels meer dan 1080p (1920×1080). Bang dat je telefoon te snel vol komt zitten hierdoor? In iOS 9 bevindt zich de mogelijkheid om te kiezen in welke kwaliteit je wilt opnemen. 720p (30 FPS), 1080p (30 of 60 FPS) en 4K (30 FPS).
Waarschijnlijk behoor je ook wel tot de groep mensen die geregeld selfies maken. De camera voorop is sinds de iPhone 5 blijven hangen op 1,2 megapixels. Met de iPhone 6s gaat Apple meteen een flinke sprong maken naar 5 megapixels. En net als bij de nieuwe 12 megapixel sensor achterop, zien foto’s er alsnog beter uit met de FaceTime HD-camera. Allemaal dankzij de technologie erachter. Zit je in een situatie waarbij weinig licht is en je wilt toch een mooie foto kunnen maken, dan is er nu Retina Flash. Deze functie maakt van je scherm als het ware een True Tone-flitser. Een nieuwe chip in de iPhone zorgt ervoor dat de helderheid drie keer zo hoog kan worden gezet hiervoor. Jep, je foto’s en video’s gaan er super uitzien met de nieuwe camera’s.
Maar dit is nog niet alles. iPhone 6s komt met een unieke functie genaamd Live Photo. Hiermee maak je van je foto een soort video. Tegelijkertijd is het eigenlijk helemaal geen video. Klinkt heel verwarrend, maar volgens Apple is het echt zo. Zo’n Live Photo stel je naderhand eenvoudig in als je wallpaper. Door dan hard te drukken op het toegangsscherm, wordt de animatie getoond.
En tot slot: iOS 9! iPhone 6s en 6s Plus worden standaard geleverd met iOS 9, dat voornamelijk slimmer is en proactief suggesties voor bepaalde zaken kan geven. Dankzij een API voor Zoeken (voorheen Spotlight) zul je binnenkort dieper in apps kunnen zoeken zonder daadwerkelijk die app te moeten openen. De nieuwe iPhones zijn samen met iOS 9 ontwikkeld, zodat het zeer nauw met elkaar samenwerkt.
Voor ik dit artikel afsluit, wil ik meteen een vraag beantwoorden die velen waarschijnlijk gaan stellen. En dat is welke specificaties de nieuwe processor heeft. Helaas is dit nog niet bekend, en daar zullen we echt op moeten wachten. Het gerucht gaat dat het drie cores heeft (en gezien de prestatiewinst van 70% is dit zeker mogelijk) en over 2 GB aan werkgeheugen beschikt. Maar dit zal allemaal snel bekend worden.
De iPhone 6s en iPhone 6s Plus behouden de prijzen van de vorige toestellen. Vanaf €699 en €799 respectievelijk heb je het model met 16 GB aan opslag. De iPhone 6 en 6 Plus schuiven een plaatsje naar links en worden goedkoper. De iPhone 5s is het goedkoopste toestel in de line-up en zal in combinatie met een abonnement volledig gratis zijn.
Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.