[ASE] iPad Pro en nieuwe iPad mini aangekondigd

De langverwachte iPad Pro met groter scherm is aangekondigd bij het Apple Special Event in San Francisco, samen met een broodnodige update van de iPad mini. Hiermee hoopt Apple de iPad weer populair te maken, na lange tijd te kampen hebben gehad met slechte verkoopresultaten van de tablet.

De iPad is altijd al een zeer handig productiviteitsapparaat geweest, maar er ontbrak wat belangrijks: ware multitasking. Met iOS 9 heeft Apple dit eindelijk naar de iPad gebracht. Dankzij Split View kun je twee applicaties tegelijkertijd gebruiken. Wel relatief beperkt, want de apps worden in Split View zodanig aangepast dat ze er meer uitzien als grote iPhone-apps. De iPad Pro geeft apps in de multitaskingmodus wel als volledige iPad-apps weer. 
Hoe? Simpel, met het enorme scherm van 12,9 inch. De resolutie van 2732×2048 pixels (bij elkaar 5,6 miljoen pixels) laat alles er prachtig uitzien op het grote canvas. Het scherm is in totaal 78% groter dan dat van de normale iPad. Volgens Apple’s Phil Schiller is het aantal pixels zelfs hoger dan bij de Macbook met Retina-display. De technologie achter het scherm is compleet opnieuw ontwikkeld om het optimaal te laten werken met een speciale, los verkrijgbare stylus, genaamd de Apple Pencil. Het werkt een beetje zoals 3D Touch op de iPhone 6s werkt: op basis van de druk. Ben je bijvoorbeeld aan het tekenen, dan kun je dunne lijntjes tekenen, maar ook dikke. Zelfs als je de Apple Pencil schuin houdt, herkent de iPad Pro dit en geeft een perfect resultaat weer op het scherm.
Misschien wel voor de filmliefhebbers de belangrijkste vernieuwing, is dat zich vier speakers in de iPad Pro bevinden. Het volume gaat tot wel 61% hoger dan bij de vorige iPads. Op basis van hoe je je iPad houdt wordt het gebruik van de speakers aangepast voor de beste geluidskwaliteit.
Typen op de iPad Pro wordt ook beter dankzij de Smart Keyboard. Je steekt de tablet met de nieuwe Smart Connector onderop in het toetsenbord dat je los koopt. iOS 9 herkent het wanneer je een toetsenbord koppelt aan het apparaat, en past hiervoor de interface aan. Hulp nodig bij het gebruik van de toetsen? Dat kan gewoon. En switchen tussen apps gaat makkelijker met de nieuwe tabview, dat eruit ziet als bij OS X.
Natuurlijk is het belangrijk dat je een krachtige processor hebt in een tablet van dit kaliber. Zeker als deze een scherm heeft dat maar liefst 5,6 miljoen pixels moet kunnen aansturen. Daarom beschikt de iPad Pro over een A9X-chip. Die levert 1,8x betere prestaties dan de A8X-chip van de iPad Air 2. De grafische prestaties gaan er zelfs 2x op vooruit. Maar zodra je onderstaande grafieken ziet, zal je opvallen dat het verschil met de iPad Air 2 nog marginaal is. De CPU-prestaties zijn ten opzichte van de eerste iPad 22x beter geworden. En de grafische prestaties? Och, laten we die maar 360x sneller maken ten opzichte van de eerste iPad. Prima te doen, toch? Zonder gekheid, dit is een ongelofelijke prestaties. De iPad Air 2 is al een krachtpatser, maar de iPad Pro gaat nog eens verder.
Natuurlijk gaat het om de praktijk, hoe zit het daarmee? Volgens Apple kun je met de iPad Pro moeiteloos meerdere 4K-streams op één moment bewerken. De meeste computers kunnen dit nog niet, dat bewijst hoe krachtig deze iPad is.
Apple heeft ook een speciale opslagcontroller ingebouwd voor flink verbeterde lees- en schrijfsnelheden. Zo kun je de allergrootste bestanden alsnog in een mum van tijd openen en bewerken.
De iPad Pro komt uiteraard met 802.11a/b/g/n/ac met MIMO-technologie dat snelheden tot 866 Mbit/s kan leveren. Er is ook Bluetooth 4.2 ingebouwd. En nee, al deze nieuwe hardware heeft geen invloed op de accuduur. De iPad Pro gaat gewoon lekker 10 uur mee.
Ook de iPad mini kreeg een update die eigenlijk vorig jaar al had moeten uit komen als het aan de meeste consumenten ligt. De iPad mini 4, zoals de tablet heet, heeft een A8-chip met M8-coprocessor, een 8 megapixel camera, 802.11a/b/g/n/ac wifi met MIMO-technologie en Bluetooth 4.2. Deze iPad is nu verkrijgbaar vanaf €399.
De iPad Pro is helaas pas vanaf eind oktober te bestellen, vanaf €799 voor de 64 GB-configuratie. 

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in