Intel investeert 50 miljoen dollar in TU Delft en TNO voor onderzoek naar quantumcomputing

Intel heeft vandaag een 10-jarige samenwerking aangekondigd met TU Delft en TNO, om de ontwikkeling van quantumcomputing te stimuleren. Hiertoe zal Intel 50 miljoen dollar investeren en tevens substantiële technische ondersteuning bieden, zowel op locatie in Nederland als bij Intel.

Van quantumcomputers wordt verwacht dat ze in staat zullen zijn om zeer complexe rekenproblemen op te lossen, die op dit moment vrijwel onoverkomelijk zijn; bijvoorbeeld complexe simulaties zoals grootschalige financiële analyses en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Intel houdt zich bezig met het onderzoek naar quantumcomputing omdat deze technologie de capaciteiten van de zeer krachtige computers van morgen kunnen vergroten.
“Het zal nog zeker tien tot vijftien jaar duren voordat er een volledig werkende quantumcomputer is, maar de praktische en theoretische onderzoeksinspanningen die we vandaag aankondigen zijn een belangrijke mijlpaal in het streven om dit doel te bereiken”, zegt Mike Mayberry, Intel vice president en managing director van Intel Labs.
Met zijn diepgaande expertise op het gebied van fabricage, elektronica en architectuur wil Intel bijdragen aan de natuurkundige expertise van de TU Delft en de onderzoeksinspanningen op het gebied van quantumcomputing stimuleren. Intel is van mening dat geen enkel bedrijf of organisatie alleen in staat is om geavanceerde quantumcomputertechnologie te ontwikkelen. Samenwerkingen – zoals deze tussen Intel en het QuTech Instituut in Delft – en samenwerking binnen de industrie helpen om deze uiterst complexe technische uitdaging aan te gaan.
“Om de verwezenlijking van quantumcomputing een stap dichterbij te brengen, is diepgaande expertise op het gebied van gespecialiseerde elektronica vereist, in combinatie met geavanceerde natuurkundige kennis”, vervolgt Mayberry. “Hoewel de onderzoeksinspanningen op het gebied van quantumcomputing zich tot nu toe vooral hebben gericht op de ontwikkeling van de qubit (‘quantum bit’), is zeer sterk gekoelde elektronica nodig om qubits met elkaar te verbinden, te beheren en te meten. En het is op dit vlak dat wij een bijdrage kunnen leveren. Onze samenwerking met QuTech zal zich richten op revolutionaire doorbraken in quantumcomputer-technologie, die voordelen kunnen opleveren voor de gehele sector.”

“De komende vijf tot tien jaar zal verdere vooruitgang op het gebied van quantumcomputing afhangen van de combinatie van hoogwaardige wetenschap en hoogwaardige techniek”, zegt hoofdwetenschapper Lieven Vandersypen van QuTech. “Om complexe circuits met grote aantallen quantum bits te kunnen bouwen, is de knowhow van de chipindustrie essentieel. QuTech is dan ook zeer blij om samen te werken met de meest vooraanstaande chipproducent ter wereld.”

Intels CEO Brian Krzanich heeft vandaag een blog gepubliceerd waarin hij de strategische interesse van het bedrijf in quantumcomputing toelicht, evenals de relevantie van elektronica en de expertise op het gebied van halfgeleiderfabricage die nodig zijn om quantumcomputing te realiseren.

Wat is quantumcomputing?

Quantumcomputers maken gebruik van quantum bits (qubits), in tegenstelling tot digitale computers die gebaseerd zijn op transistors en die vereisen dat data wordt gecodeerd in binary digits (bits: 0 of 1). Een bijzondere eigenschap van deze qubits is dat ze niet alleen 0 of 1 kunnen zijn, maar ook allebei tegelijk. Dit maakt het mogelijk om een zeer groot aantal berekeningen simultaan uit te voeren, waardoor bepaalde rekenproblemen razendsnel kunnen worden opgelost. Rekenproblemen die op dit moment vrijwel onoverkomelijk zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in