Het is inmiddels alweer een paar dagen geleden dat iOS 9 uitgebracht werd. In een aantal artikelen besprak ik al de belangrijkste vernieuwingen, maar eentje stond er nog niet bij. En dat is multitasking en andere features, die speciaal voor de iPad ontworpen zijn. Omdat ik inmiddels de mogelijkheid heb gekregen om een iPad Air 2 te updaten naar iOS 9 en de nieuwste functies uit te testen, besloot ik een uitgelicht-artikel hierover te schrijven.
Dat de iPad een krachtig apparaat is, weten we inmiddels wel. Zeker de meest recente modellen, de iPad Air 2, iPad mini 4 en de iPad Pro die in november uit komt. Deze krijgen dan ook de belangrijkste vernieuwing in iOS 9, Split View. Daar zullen we het natuurlijk nog over gaan hebben.
Om er alvast in te duiken, wil ik het over Slide Over gaan hebben. Slide Over is eigenlijk precies wat de naam al zegt. Als je vanaf de rechterzijde van je scherm naar links sleept, activeer je deze functie. Je krijgt dan een nieuwe app te zien, dat als een laag boven de hoofdapplicatie zweeft. Het is vooral handig, als je even snel tweets wilt bekijken, of als je ergens een notitie van wilt maken zonder dat je daadwerkelijk van app naar app moet switchen. Wil je een andere app gebruiken? Dan sleep je in de zonet geopende app van de bovenrand naar beneden. Je krijgt dan een lijst te zien met alle applicaties die Slide Over (en/of Split View) ondersteunen. Tik de app van je keuze aan en hij wordt meteen getoond. Slide Over wordt ondersteund op de iPad Air, iPad Air 2, iPad Pro (duh!), iPad mini 2, iPad mini 3 en natuurlijk de iPad mini 4.
Dan Picture-in-Picture (PiP). Dit is een heel coole en handige feature als je vaak video’s bekijkt, maar je moet ook vaak van app naar app switchen. Want normaal wordt de video dan gepauzeerd en zodra je voor een bepaalde tijd in een andere app zit, wordt natuurlijk de app waar vanuit je de video afspeelde, ‘gekilld’ als gevolg van tekort aan werkgeheugen. Ofwel, hij moet opnieuw worden gestart. Dat is natuurlijk geen doen. PiP lost dit probleem eenvoudig op, door je een nieuwe knop te geven in de videomodus. Daarmee activeer je het. Wat er dan gebeurt, is dat de video in verkleinde weergave op je scherm wordt getoond. Je kunt nu overal naartoe gaan, terwijl de video blijft afspelen. Sterker nog, je kunt ernaar blijven kijken. Picture-in-Picture wordt op dezelfde apparaten ondersteund als Slide Over.
De meest bijzondere multitasking-functie in iOS 9 is toch wel Split View. Hiermee kun je twee apps naast elkaar gebruiken, tegelijkertijd. Dit is zonder twijfel dé feature die laat zien hoe krachtig de iPad Air 2 is werkelijk is. Als je Slide Over geactiveerd hebt en je tikt op het witte streepje links ervan, of je sleept deze meteen naar links, dan wordt de applicatie direct naast de hoofdapplicatie gebruikt. Het zal je meteen opvallen dat het wel een soort uitgerekte iPhone-app lijkt, en dat is ook zo. Wil je wel echt twee apps in volledige weergave naast elkaar gebruiken, dan zul je de iPad Pro moeten gaan aanschaffen. Je kunt in Split View de hoofdapplicatie 2/3 deel van je scherm laten gebruiken, of natuurlijk de helft. Wil je dit laatste, dan worden beide apps in een uitgereikte iPhone-weergave gebruikt.
In de eerste screenshot zag je hoe Split View en Picture-in-Picture samen worden gebruikt. Dit werkt allemaal vlekkeloos; nog steeds blijf je die geweldige prestaties van de iPad Air 2 terugzien. Dat bewijst hoe efficiënt iOS om kan gaan met de beschikbare hardware. Dit zal bij de iPad Pro helemaal het geval zijn.
Tot dusver de multitasking-features. Maar we zijn er nog niet, want Apple heeft nog wat verbeteringen doorgevoerd aan iets dat we eveneens heel veel gebruiken op de iPad. En dat is het toetsenbord, dat vorig jaar werd omgedoopt tot het QuickType-keyboard. Met iOS 9 krijg je sneller toegang tot bepaalde opties als tekst vetgedrukt of cursief maken en onderstrepen. Maar ook het ongedaan maken van wijzigingen en het plakken van geselecteerde tekst. Natuurlijk passen de mogelijke opties zich aan op basis van de app waarin je zit, ontwikkelaars kunnen dit zelf bepalen. Ook nieuw is de mogelijkheid om van je toetsenbord een trackpad te maken. Dit doe je door met twee vingers over de toetsen te vegen. Alle tekens ‘vervagen’ dan, waarna je de cursor makkelijk en snel kunt verplaatsen, en op die manier wordt ook het selecteren van tekst eenvoudiger dan ooit. De trackpad-functie werd in een beta van iOS 9 ontdekt, maar was later weer verwijderd. De enige iPhones waarop de functionaliteit alsnog beschikbaar komt, zijn de iPhone 6s en iPhone 6s Plus, dit dankzij het nieuwe 3D Touch.
Multitasking op de iPad is nu écht multitasking. Dankzij Slide Over kun je snel even een andere app gebruiken en makkelijk teruggaan naar de hoofdapplicaties. Picture-in-Picture geeft je de mogelijkheid een video te bekijken terwijl je met andere zaken bezig bent. En met Split View gebruik je twee applicaties naast elkaar, terwijl je ze ook allebei tegelijk kunt gebruiken. Omdat het toetsenbord in iOS 9 speciale bewerkopties bevat, zal het manipuleren van tekst makkelijker, sneller en leuker dan ooit zijn.
Al deze functies laten zien waartoe een iPad in staat is. Voor Split View heb je weliswaar een van de meest recente modellen nodig, de iPad Air 2, iPad Pro of iPad mini 4. Maar alleen al Slide Over, Picture-in-Picture en het nieuwe QuickType-keyboard zijn zeer welkome nieuwe mogelijkheden. Of het Apple zal helpen de tablet meer te verkopen, dat moet nog blijken.
Apple heeft in elk geval alvast een belangrijke stap gezet, en daar gaat het uiteindelijk om. Nu zullen alleen ontwikkelaars hun apps nog moeten aanpassen zodat deze Slide Over, Split View en PiP ondersteunen. Microsoft heeft de eerste apps, Word, Excel en PowerPoint, al voorzien van een update.
Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.