Onderzoek Nest labs: Nederlanders scoren slecht op brandveiligheid voorafgaand aan Nationale Brandpreventieweken

Uit onderzoek van Nest Labs blijkt dat 8 op de 10 (78%) van de Nederlandse huishoudens is uitgerust met minstens één rookmelder, maar dat 4 op de 5 (84%) zijn rookmelder niet maandelijks test. Dat terwijl zeker 45% van de rookmelders in Nederland niet werkt, volgens een rapport van de IFV (Brandacademie)².  Bovendien is het verontrustend dat meer dan de helft (53%) niet weet hoe hij zijn huis moet ontvluchten in het geval van brand.

Om inzicht te krijgen in de situatie in Nederland vroeg Nest, de bedenker van het thoughtful home concept, in samenwerking met YouGov* voorafgaand aan de Nationale Brandpreventieweken die op 1 oktober 2015 van start gaan, aan 1001 Nederlandse volwassenen naar hun kennis en gedrag omtrent brand- en koolmonoxideveiligheid.

“Moderne huisbranden slaan vier keer sneller over dan 40 jaar geleden. Het vuur kan een kamer al in een paar minuten helemaal overnemen,” zegt Lionel Paillet, General Manager voor Europa bij Nest Labs. “Toch blijkt uit ons onderzoek dat miljoenen Nederlandse huishoudens nog steeds onbeschermd en onvoorbereid zijn. Nest ondersteunt het thema van de Nationale Brandpreventieweken “Verklein de kans op brand”. Niet alleen met hun producten, maar ook door meer begrip voor brandveiligheid bij Nederlanders te kweken.”
“Wij vinden dat een rookmelder meer moet doen dan een schel alarmsignaal laten horen. De nieuwe Nest Protect test zichzelf automatisch en gaat tot tien jaar mee. Dit is ook de eerste melder voor huishoudelijk gebruik waarvan je het alarm kunt uitzetten vanaf je mobiel, zonder dat je extra hardware nodig hebt. En net als de eerste generatie Nest Protect vertelt hij je wat het probleem is en kan hij zelfs een melding naar je telefoon sturen.”

Gebrek aan werkende brandalarmen

Volgens de IFV (Brandacademie)3 was in één op de vijf woningen waarin brand met fatale afloop heeft plaatsgevonden ten minste één rookmelder aanwezig (van 2008 en 2012). Veel huizen blijven echter onbeschermd omdat slechts 45% van de rookmelders het daadwerkelijk doet. 
Uit het onderzoek van Nest blijkt dat minder dan 1 op de 5 Nederlanders (16%) die in het bezit is van een rookmelder deze ook daadwerkelijk maandelijks test en zelfs 15% geeft toe het apparaat nooit te testen. Het is dan ook niet verrassend dat slechts 1 op de 4 (26%) zeker weet dat zijn rookmelder werkt. 
Die opvallende cijfers hebben mogelijk te maken met de negatieve reputatie van rookmelders in Nederland. Zo blijkt dat bijna driekwart (74%) van de respondenten vindt dat er vervelende aspecten zitten aan rookmelders. Het vaakst genoemd worden het vervelende gepiep bij een bijna lege batterij (42%), valse of hinderlijke alarmsignalen (31%), en het feit dat men de batterijen moet verwijderen om het alarm uit te zetten (22%).
Ondanks de slechte relatie tussen Nederlanders en hun rookmelder geeft 1 op 5 (21%) toe geen enkele rookmelder in huis te hebben geïnstalleerd.

Nederlandse gezinnen onvoorbereid op brand

Werkende rookmelders zijn essentieel omdat ze in een vroeg stadium waarschuwen zodat de bewoners extra tijd hebben om uit hun brandende huis te kunnen ontsnappen. Dit is slechts één onderdeel van een degelijk veiligheidsplan. Een vluchtroute is net zo’n belangrijk onderdeel van het veiligheidsplan in een huishouden. Meer dan de helft van de respondenten (53%) heeft geen vluchtplan gemaakt, en van de mensen die wel een vluchtplan hebben heeft slechts 1 op de 10 (13%) deze daadwerkelijk geoefend.
Maar niet alleen een gebrekkige voorbereiding vergroot het risico voor Nederlanders. Een alarmerend cijfer van 9 op 10 (90%) van de respondenten wil nog spullen redden voor ze zichzelf in veiligheid brengen.
De top vijf van dingen die Nederlanders mee willen nemen als ze op de vlucht moeten slaan voor brand zijn:
1.     Mobiele telefoon (55%)
2.     Portemonnee/ handtas (54%)
3.     Huis- /autosleutels (49%)
4.     Huisdieren (47%)
5.     Computer/tablet (33%)
Een factor die bijdraagt aan het gebrek aan gevoel van urgentie bij branduitbraak is dat de grote meerderheid van de Nederlandse respondenten (86%) onderschat of niet weet dat een ruimte vandaag de dag in minder dan 5 minuten in lichterlaaie kan staan, in vergelijking tot 30 minuten in de Jaren ’70, volgens Underwriters Laboratories4.

Koolmonoxide, een vijand om in de gaten te houden

Koolmonoxidemelders zijn nog niet wettelijk verplicht gesteld, hoewel er jaarlijks 1005 mensen gewond raken en 10 mensen het leven laten door koolmonoxidevergiftiging. Hoewel driekwart (76%) van de respondenten van het Nest onderzoek correct antwoordde dat blootstelling aan koolmonoxide dodelijke gevolgen kan hebben, gaf bijna 70% van de respondenten toe niet over een koolmonoxide alarm te beschikken.
Verontrustend is ook dat bijna één op de vier (25%) Nederlanders denkt dat een koolmonoxidelek te herkennen is aan een opvallende geur en dat meer dan één op de tien (14%) denkt dat koolmonoxide een zichtbaar gas is. Beide beweringen zijn onjuist en er is dan ook een duidelijke noodzaak voor goede educatie.

Nest Fire Truck on tour in Nederland

De Nest Fire Truck werd speciaal ingericht door West Coast Customs. Deze unieke brandweerauto zal tijdens de Nationale Brandpreventieweken in oktober door Nederland rijden. Nest zal brandweerhelmen uitdelen, handige veiligheidstips geven en het publiek tijdens demonstraties laten kennismaken met de tweede generatie Nest Protect.
*Onderzoeksmethode
Alle cijfers zijn afkomstig van YouGov. Totale onderzoeksgroep bedroeg 1001 Nederlandse volwassenen, representatief voor de Nederlandse bevolking vanaf 18 jaar, tussen 27 augustus en 2 september 2015. De enquêtes werden online afgenomen.
¹ Gebaseerd op 7.569.371 miljoen huishouden in 2013 – www.statline.cbs.nl
² http://www.ifv.nl/advieseninnovatie/Paginas/Resultaten-onderzoek-Brandweeracademie-naar-effectiviteit-rookmelders.aspx
³ http://www.ifv.nl/nieuws/Paginas/Relatief-veel-doden-door-brand-in-eerste-kwartaal-2014.aspx
? Underwriter Labatories – http://newscience.ul.com/articles/modern-residential-fires
5 Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) www.onderzoeksraad.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in