Vroege iPhone 6s-bezitter bevestigt hogere kloksnelheid, 2 GB RAM

Een vroege bezitter van de iPhone 6s heeft op Twitter verschillende screenshots gedeeld die de prestaties van het nieuwe toestel tonen. En deze zijn ruim boven de verwachtingen eerder. De kloksnelheid is drastisch verhoogd en er is, zoals eerder eigenlijk al bekend was, 2 GB aan werkgeheugen.

Dat de iPhone 6s sneller is dan zijn voorganger wisten we. Volgens Apple is het toestel 70 procent sneller in CPU-taken, terwijl de grafische prestaties zelfs met 90 procent vooruit zijn gegaan. Aanvankelijk werd verwacht dat de kloksnelheid op 1,5 GHz zou zitten ongeveer en dat er een derde kern toegevoegd is om dat grootste verschil werkelijkheid te maken. Dit is beide niet waar.

De ‘early bird’, die Adrienne heet, liet op Twitter een aantal screenshots zien waarop duidelijk zichtbaar is wat de iPhone 6s werkelijk aan hardware heeft. De A9-chip in het toestel is geklokt op iets boven de 1,8 GHz en heeft natuurlijk 2 GB aan werkgeheugen. Het blijft een dual-core processor, maar dankzij die extra hoge kloksnelheid is de chip alsnog sneller dan de A8X-chip van de iPad Air 2. En die was al zo snel. De Geekbench-score verschilt nogal, omdat de kloksnelheid regelmatig omlaag gaat ter voorkoming van het heet worden van de iPhone. De tot nu toe hoogst gemeten single-core score is 2419. En de hoogst gemeten multi-core score, waarbij gekeken wordt naar hoe de processor gemiddeld presteert met beide kernen samen, is 2795. Maar nogmaals, de kloksnelheid wordt vaak minder om verhitting tegen te gaan. Zo was de single-core score op een gegeven moment nog ‘maar’ 2292, en de multi-core score 4293. In dit geval is de single-core score overigens nog steeds hoger dan bij de iPad Air 2.
Je moet je gaan afvragen of het wel goed is dat Apple de kloksnelheid zo hoog heeft gekregen. Want juist door dat continu verlagen ervan weet je dat de iPhone niet in staat is om langdurig op volle prestaties te werken. De A9-chip is wel efficiënter, dankzij het 14nm proces waarop het gefabriceerd is naar verluidt, maar het blijft een opmerkelijke move. Wat dit betreft lijkt Apple zich steeds meer in de zogeheten specs race te willen mengen. Wel is het trouwens interessant om te weten dat de multi-core score van de iPhone 6s hoger piekt dan die van de Samsung Galaxy S6 Edge. En dat twee processorkernen tegen maar liefst acht kernen bij de S6 Edge.
Met andere woorden, met de A9-chip heeft Apple ons weer flink weten te verbazen. Mij wel althans. Zeker omdat het de iPad Air 2 met afstand verslaat. Omdat iOS 9 nog eens een focus heeft op betere prestaties zul je het verschil erg snel gaan zien.
De iPhone 6s wordt komende vrijdag officieel uitgebracht in onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Op die dag begint waarschijnlijk ook het voorbestellen in landen als Nederland en België, en een week later krijgen we ons exemplaar dan als het goed is binnen.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in