Xcode bevestigt 2 GB RAM in de iPhone 6s en iPhone 6s Plus

Toen Apple afgelopen woensdag de allernieuwste iPhones presenteerde bleefde een belangrijke vraag onbeantwoord: hoeveel werkgeheugen zit er in de toestellen? Tja, zo geheimzinnig als Apple altijd doet, lieten ze hier niets over los. Tijdens een demo vertelde een medewerker van het bedrijf dat het werkgeheugen verdubbeld is, maar dit werd nog met een korreltje zout genomen. Nu is ontdekt dat het ontwikkelprogramma Xcode vermeldt dat de iPhone 6s en 6s Plus allebei beschikken over 2 GB RAM.

Apple staat erom bekend hun telefoons niet vol te proppen met hardware zoals dat bij veel Android-telefoons wel het geval is. Hier worden ze regelmatig op aangerekend. Toen het bedrijf vorig jaar de iPhone 6 aankondigde en er werd ontdekt dat er nog altijd 1 GB aan werkgeheugen in het toestel zat, waren veel mensen teleurgesteld. Want de concurrentie zit al aan de 3 GB of zelfs 4 GB. Waarom dan nog bij 1 GB blijven?
Die vraag is makkelijk te beantwoorden als je Apple’s strategie kent, en het heeft alles met iOS te maken. Het gaat veel efficiënter om met minder geheugen, omdat het draait op de basis van UNIX. Niet alleen werkgeheugen trouwens, ook met kloksnelheid en cores. De iPhone 6 met een 1,4 GHz dual-core processor en 1 GB RAM werkt vlotter dan de gemiddelde Android-telefoon met hogere kloksnelheid, een octa-core processor en minimaal 3 GB RAM. Zeker nu met iOS 9, dat gefocust is op verbeterde prestaties, onder meer dankzij het gebruik van Apple’s eigen Metal API voor ingebouwde apps. 
Toch besloot Apple, waarschijnlijk ook om de mensen die echt veel om specificaties geven gerust te stellen, de stap te maken naar meer werkgeheugen. In het programma Xcode werd dat officieel bevestigd. Een ontwikkelaar genaamd Hamza Sood, die wel vaker dit soort dingen weet te ontdekken, toonde er een screenshot van, zoals hieronder in de tweet te zien is.

Hij ontdekte tevens dat de iPad Pro maar liefst 4 GB aan werkgeheugen heeft, zoals eveneens in de screenshot te zien is. Je vraagt je wellicht af wat je allemaal aan hebt. Nou, bij de iPads is dit simpel: met iOS 9 komt er voor het eerst Split View waarmee je twee applicaties naast elkaar kunt weergeven. Op de iPad Air 2 en iPad mini 4 is dit al mogelijk, omdat deze apparaten over 2 GB aan RAM beschikken. De iPad Pro is in staat om, in tegenstelling tot zijn kleinere broers, apps volledig weer te geven in plaats van uitvergrote iPhone-apps. Maar er is meer: apps op de iPad Pro kunnen veel krachtiger zijn. Adobe kondigde woensdag nieuwe apps aan die echt de kracht van de nieuwe grote iPad benutten. Niet alleen dankzij de verdubbeling van het werkgeheugen ten opzichte van de iPad Air 2, maar ook omdat het 1,8x sneller is in CPU-taken. Daarnaast is de bandbreedte van het geheugen twee keer zo groot, en het flashgeheugen is nog eens twee keer zo snel. Met andere woorden, de iPad Pro is een beest als het gaat om prestaties. Het maakt desktopapplicaties mogelijk.
iPhone 6s biedt volgens Apple diezelfde mogelijkheid, maar kan helaas niet twee apps naast elkaar tonen. Dit heeft ongetwijfeld met de schermgrootte te maken. Of het moet zijn dat het bedrijf met iOS 10 alsnog de Split View-functionaliteit introduceert op de iPhone. 
Het belangrijkste, is dat met 2 GB werkgeheugen de iPhone 6s en iPhone 6s Plus goed voorbereid zijn op de toekomst. Want het betekent dat toekomstige iOS-versies ongetwijfeld die verdubbeling in het geheugen nodig gaan hebben.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in