Apple rapporteert recordaantal verkochte iPhones van 48 miljoen voor vierde kwartaal 2015

Afgelopen dinsdag maakte Apple de resultaten voor het vierde kwartaal van 2015 bekend. Zoals altijd is er druk gespeculeerd over de cijfers, maar opnieuw bleken de aandeelhouders het mis te hebben. Met 48 miljoen verkochte iPhones en een omzet van 51,5 miljard dollar mag dat gerust gezegd worden.

Apple is kampioen records breken. Al jaar en dag weten ze hun eigen verwachtingen, en die van aandeelhouders te overtreffen. Na het monsterlijke aantal van 74,5 miljoen verkochte iPhones in het eerste ‘volle’ kwartaal dat de iPhone 6 en 6 Plus beschikbaar waren werd aanvankelijk gedacht dat het de laatste keer zou zijn dat Apple zulke cijfers kan prijsgeven. Maar het bedrijf blijft maar doorgaan. De cijfers, met tussen haakjes de aantallen van hetzelfde kwartaal vorig jaar:
  • 48 miljoen iPhones (39,2 miljoen)
  • 9,9 miljoen iPads (12,3 miljoen)
  • 5,7 miljoen Macs (5,5 miljoenZoals je ziet doet de iPhone het erg goed. De Mac is zelfs nog nooit zoveel verkocht als in het afgelopen kwartaal. Onderstaande grafiek laat het verschil met vorig jaar in percentage zien. Onder de categorie software verstaan we onder meer iTunes. Bij diensten is dat onder andere de iPod en Apple Watch. Vooral die categorie is, dankzij het slimme horloge door het dak geschoten.

Opvallender is toch wel weer hoe belangrijk de iPhone is voor Apple. Ook zonder de smartphone zou Apple veel winst kunnen maken, mede door de stijgende verkoop van de Mac. Maar dan zou het bedrijf niet in de buurt komen van hoe het op dit moment presteert.

Overigens, en dit zou niet als een verrassing moeten aankomen: het aantal iPhones dat in de afgelopen twaalf maanden verkocht is, ligt op het hoogste punt ooit. Waar er in 2014 nog 169 miljoen iPhones werden verkocht, zijn er deze keer maar liefst 231 miljoen van verkocht. En het ziet ernaar uit dat Apple op een nieuw record afstevent met de iPhone 6s en 6s Plus. Wellicht zal de vandaag uitgebrachte Apple TV en de nog te verwachten iPad Pro extra geld in het laatje stoppen.

Apple boekte naast de omzet van 51,5 miljard dollar een winst van 11,1 miljard dollar. De brutomarge bedroeg 39,9%. Het bedrijf bezit maar liefst 205,6 miljard dollar aan cash. In het komende kwartaal verwacht Apple een omzet van 77,13 miljard dollar te draaien.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in