Binnenkort Apple Pay in Nederland?

Een jaar geleden lanceerde Apple haar eigen betaaldienst, Apple Pay. Tot op heden is het helaas alleen nog te gebruiken in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het lijkt er echter op dat er zeer binnenkort een uitrol naar andere landen volgt. Dit is inmiddels zo’n beetje bevestigd middels een aantal screenshots van gebruikers. Ook Nederland valt onder de landen waar betalen met je iPhone snel mogelijk gaat worden, als we die screenshots mogen geloven.

Toen Apple in september vorig jaar Apple Pay aankondigde was men zeer enthousiast. Zoals CEO Tim Cook bij de presentatie zelf al zei, waren veel hen voor geweest. Maar ze zijn er allemaal in gefaald een goede betaaldienst op te zetten. Zodra Apple Pay beschikbaar kwam in de VS bleek het al snel hetgeen te zijn waar men op heeft zitten wachten. De Engelsen hebben afgelopen zomer toegang gekregen tot Apple Pay en kunnen het zelfs in het openbaar vervoer gebruiken om te betalen voor hun bus- of metrokaartje.
Met andere woorden, Apple Pay is razend populair geworden in korte tijd. En zoals verwacht wilde de concurrentie daar wel wat mee gaan doen. Google heeft afgelopen september Android Pay gelanceerd. Zelfs Samsung heeft een eigen mobiele betaaldienst, genaamd Samsung Pay. Een hoop winkels proberen hetzelfde te doen. Ook in Nederland, helaas blijkt dit vaak niet gunstig uit te pakken.

Eerder had Apple’s Tim Cook al aangegeven dat voor het einde van 2015 Apple Pay naar meer landen in Europa zou gaan komen. Maar echt concrete informatie was er nog niet, tot een paar dagen geleden. In de Maps-app wordt sinds iOS 8.3 een badge getoond bij winkels die Apple Pay ondersteunen. Onlangs werd ontdekt dat de betaaldienst mogelijk snel naar Australië komt, maar niet veel later werd hetzelfde over een aantal andere landen achterhaald. Onder andere de McDonalds en Marqt tonen in Maps zo’n badge.

Het is nog niet duidelijk wanneer Apple Pay naar Nederland komt. Maar laat het nou toevallig zo zijn dat Apple vanavond de resultaten van het vierde kwartaal van 2015 aankondigt. Er worden, naast de verkoopaantallen en andere cijfers nooit baanbrekende aankondigingen gedaan bij zoiets, maar het zou zeker wel kunnen dat Tim Cook vanavond bekend maakt wanneer we de betaaldienst kunnen verwachten in ons kikkerlandje. Zeker nu deze screenshots opgedoken zijn.

Overigens is het niet zo dat als een winkel geen Apple Pay-badge laat zien je er ook niet met je iPhone kunt betalen. In principe werkt Apple’s dienst om contactloos te betalen met vrijwel ieder NFC-apparaat. Waar je wel wel rekening mee moet houden: als het niet werkt en de winkel biedt officieel ook geen ondersteuning voor Apple Pay, dan zij het zo. Je kunt het vergelijken met het vervangen van het werkgeheugen van je laptop. Het kan wel, maar het is geheel op eigen risico. Gelukkig blijkt Apple Pay in de praktijk prima te werken bij winkels met een NFC-apparaat, waar het eigenlijk niet ondersteund is.

We kijken uit naar de kwartaalresultaten vanavond en hopen dat Tim Cook ons kan vertellen of we Apple Pay snel kunnen verwachten in meer Europese landen.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in